MATE RADELJIĆ

SMIJENJENI SAVJETNIK KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ 'Predsjednica me je dovela u zabludu, ne mogu shvatiti da se može napraviti toliko radikalan zaokret'

 
Kolinda Grabar Kitarović i Mate Radeljić
 Davor Pongračić / CROPIX

Mate Radeljić, donedavni savjetnik predsjednice Republike koji je smijenjen krajem prošle godine, dao je intervju za Hrvatski tjednik u kojemu između ostalog progovara o razlozima smjene i političkom zaokretu Kolinde Grabar-Kitarović.

Osvrnuo se tako i na njezino obraćanje na Pantovčaku u subotu kada je ona rekla da ju je jedan od savjetnika krivo informirao da je Za dom spremni stari hrvatski pozdrav.

- Žao mi je što sam to čuo. Ona je na određeni način dezavuirala sebe kao instituciju, ono iza čega je stajala sada je svalila na savjetnika. Ne znam je li mislila na mene. Bilo bi korektno da je imenovala tog savjetnika. Ona kao buduća doktorica političkih znanosti valjda ima dovoljno izobrazbe i znanja da sama donosi neke zaključke. Žao mi je što je svela sebe na marionetu kojom su upravljali savjetnici. Ispada da ona bespogovorno izvršava ono što joj savjetnici govore, rekao je Radeljić.

Dodatno je pojasnio i vlastitu reakciju na njezin govor u subotu kada je otkrio da je predsjednica nakon primanja srbijanskog predsjednika Vučića od savjetnika tražila da u govore ne ubacuju sintagmu velikosrpska agresija i da ne spominju genocid u Srebrenici.

- Ni u jednome njezinom obraćanju koje je pripremao moj kabinet, otkad je Vučić bio lani u Zagrebu, nije spomenut pojam velikosrpska agresija. Čak ni u prošlogodišnjem govoru za obljetnicu Oluje nije se smjela spomenuti velikosrpska agresija. Nekoliko puta me predsjednica nakon posjeta Vučića pozvala na razgovor u četiri oka i rekla mi kako ju je on zamolio da više u javnosti ne spominje pojam velikosrpska agresija jer njih to jako iritira, a isto tako da se ne spominje ni genocid u Srebrenici. Dala mi je uputu da se u govorima koje priprema moj kabinet to izostavlja. Nekoliko puta sam ipak pokušao uvrstiti u prijedlog govora rečeni pojam, ali ona je to redovito izostavljala u obraćanjima. Nadam se da neće i to svaliti na savjetnike, odgovorio je.

Istaknuo je kako se s time nikako nije mogao pomiriti i da je to predsjednici u nekoliko navrata rekao. Tvrdi da se nadao da će doći do promjene stava, ali ga, kako je rekao, na žalost nije dočekao.

- Nije mi rekla što su se ona i Vučić dogovarali i što je ona eventualno zauzvrat tražila ili dobila, rekao je za Hrvatski tjednik.

Tvrdi da niti dan danas ne može dokučiti razlog zašto je smijenjen s pozicije savjetnika.

- Predsjednica mi je u zadnjem našem razgovor rekla da je moja daljnja nazočnost u Uredu problematična u smislu poboljšanja odnosa s predsjednikom Vlade i s HDZ-om. Mislim da nije legitimno da se odriče politike koju je donedavno vodila i to sve svaljuje na savjetnike, rekao je te nastavio:

- Ona niti u jednom trenutku nije tražila od mene da dam ostanku. Odluku o mome razrješenju prvi mi je priopćio agent SOA-e On je odradio taj prljavi posao nakon čega sam trebao zaključiti da bih trebao otići. Ali nisam želio otići, ne zato što sam želio pošto-poto biti Predsjedničin savjetnik nego jer sam želio to čuti od nje. Smatrao sam da nema razloga davati ostavku jer sam radio časno i pošteno u interesu države i institucije.

Istaknuo je kako ostaje pri svemu što je rekao. Podsjetimo, bivši savjetnik predsjednice Republike Mate Radeljić, nakon što je smijenjen s te dužnosti, kazao je da mu je agent SOA-e u slastičarni Torte i to prijetio da će se zaletjeti automobilom u njega bude li radio protiv predsjednice nakon što iz njezinog Ureda ode.

- Oni me u bitnome, da se sastanak dogodio, nisu demantirali i meni je savjest čista. Ja u ovakvim okolnostima ne bih bio dio njezina tima,. Ovo je zaokret za 180 stupnjeva i to nije politika koju je vodila 4 godine.

Objasnio je i pozadinu obavijesti o otkazu suradnju koju mu je priopćila SOA.

- Ona mi je samo rekla da ih nije angažirala, ali nije pokazala želju da to istraži. Uvjeren sam da je agent djelovao po nalogu Predsjednice, rekao je Radeljić i istaknuo kako smata da je to zlouporaba tajne službe.

Ponovno se osvrnuo i na njezinu izjavu o pozdravu ZDS.

- Bio sam šokiran kada sam čuo da predsjednica iz svoga ograđivanja od pozdrava Za dom spremni nije barem izuzela postrojbe HOS-a i njihove poginule pripadnike koji su pod tim znakom priznati kao legalna postrojba HV-a.

Otrkiva i kako je, prema njegovu mišljenju došlo do političkog zaokreta Predsjednice.

- Smatram da je to bio iskaz Predsjedničine pravovjernosti premijeru i vladajućoj stranci. Siguran sam da je gospodin Plenković zadovoljan odlukom. Ja sam joj ukazivao da bi vezivanje uz ne baš popularnu Vladu moglo donijeti više štete nego koristi, rekao je.

Na pitanje je li Kolinda Grabar-Kitrović dovela u zabludu biračko tijelo koje ju je dovelo na Pantovčak, odgovorio je:

- Ona je dovela u zabludu mene kao osobu koja je sudjelovala s njom u kampanji i koja je s njom radila četiri godine. S obzirom na ovo što se sad događa ja sam u najmanju ruku razočaran. Ne mogu shvatiti da se može napraviti toliko radikalan zaokret. Meni je to, blago rečeno čudno, na neki način sam šokiran, rekao je Radeljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:05