TUŽBA NIJE PROŠLA

Smijenjeni šef HEP-a: ‘Želim 1,15 milijuna kuna, Audi A6 i iPhone‘; Sudovi ga odbili

Ustavni sud podsjetio je u svojoj odluci da je Koračeviću ugovor otkazan i da je s mjesta predsjednika Uprave opozvan zakonito
Zlatko Koračević
 Ivan Klindić/Cropix

Zlatku Koračeviću, bivšem prvom čovjeku HEP-a, Ustavni sud odbio je tužbu kojom je tražio poništenje revizije Vrhovnog suda, a sve to jer je smatrao da je nezakonito dobio otkaz ugovora o radu kao predsjednik Uprave HEP-a, pa je bio tražio i 1,15 milijuna kuna sa zateznim kamatama.

Koračević je tražio da mu se preda na daljnje korištenje Audi A6 3.0 TFSI Quattro S-Line i da ga koristi bez ograničenja, da mu se vrati službeni iPhone 4 i podmire svi troškovi, da mu se isplaćuje i godišnja premija od 2500 eura za životno osiguranje te da mu se nadoknadi 198.870,50 kuna parničnih troškova.

Kao kadar HNS-a, Koračević je u Milanovićevoj Vladi 24. svibnja 2012. postao predsjednik Uprave HEP-a. Koračević, prijatelj tadašnjeg potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, smijenjen je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade 9. svibnja 2013., a sljedeći dan tu je odluku potvrdio i Nadzorni odbor.

Tu odluku Koračević nije pobijao. Kako je već prije bio zaposlenik HEP-a, ponuđeno mu je mjesto rukovoditelja Službe za sustavno gospodarenje energijom i novi ugovor o radu na neodređeno vrijeme, ali on tu ponudu nije prihvatio te je ugovor raskinut.

Ustavni sud podsjetio je u svojoj odluci da je Koračeviću ugovor o radu otkazan i da je s mjesta predsjednika Uprave opozvan zakonito jer je kršio obveze iz ugovora, ogriješio se o odredbe Statuta i općih akata HEP-a te o propise i zakone.

Zbog svega toga ne pripadaju mu prava iz ugovora o radu na koja se pozivao, nego isključivo prava u skladu s njegovom stručnom spremom. Ustavni je sud u povodu Koračevićeve tužbe ocijenio da uloga Ustavnog suda nije da presuđuje umjesto nadležnih sudova, nego da je ona ograničena na to je li zaštita njegovih prava bila djelotvorna, a zaključeno je kako je Vrhovni sud postupao u granicama svoje nadležnosti kad je odbio Koračevićev zahtjev za reviziju.

Ustavni sud je naročito istaknuo da se, nakon što je prestao biti predsjednik Uprave HEP-a, po prirodi stvari podrazumijevalo da on u HEP-u, čiji je zaposlenik bio i prije, mora nastaviti raditi drugi posao, što mu je HEP i ponudio, a Koračević odbio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:50