OBRATIO SE JAVNOSTI

Smijenjeni šef patologije na Svetom Duhu najavio tužbu: ‘Odgovorna je ravnateljica, a ja sam žrtva‘

Prof. Knežević se prema dopisu ne smatra odgovornim i tvrdi kako nije povrijedio obveze iz radnog odnosa

Dr.sc. Fabijan Knežević (arhivska fotografija)

 Dragan Matic/Cropix/Cropix

Bivši pročelnik Zavoda za patologiju i citologiju KB-a Sveti Duh prof. dr. sc. Fabijan Knežević, prim. dr. med, prvi se put, otkako je smijenjen te mu je uručen izvanredni otkaz, putem odvjetnika Dominika Musulina obratio medijima te najavio sudski proces protiv bolnice.

Prof. Knežević se prema dopisu ne smatra odgovornim i tvrdi kako nije povrijedio obveze iz radnog odnosa.

Podsjetimo, prije nekoliko tjedana u medijima se pojavila šokantna snimka s patologije, gdje su zbog prepunih rashladnih uređaja neka tijela bila smještena na kolicima, ali i na podovima.

Iz bolnice su prijavili nepoznatog počinitelja DORH-u, smatrajući da je sve inscenirano, odnosno da je netko namjerno posložio tijela i to posnimio. Također, tvrdili su da Uprava, kao i ravnateljica Ana-Marija Šimundić, nisu znali za takve slučajeve. U međuvremenu je Jutarnji dobio dopis još iz srpnja 2022. godine, gdje upravo smijenjeni i otpušteni Knežević upozorava na tu problematiku i izrijekom govori da su tijela na podu mrtvačnice.

U konačnici Uprava daje otkaz Kneževiću i pomoćnom obducentu.

Prof. Knežević je putem odvjetnika poslao priopćenje koje donosimo u cijelosti:

"Prije svega, a zbog očitog interesa javnosti, ističemo kako prof. dr. sc. Fabijan Knežević, prim. dr. med od 19. svibnja 2023. nije u radnom odnosu kod poslodavca KB Sveti Duh jer mu je isti prestao izvanrednim otkazom ugovora o radu, dok je prethodno razriješen s mjesta vršitelja dužnosti pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju.

Razlozi izvanrednog otkaza ugovora o radu i razrješenja su, u bitnome, stav poslodavca KB-a Sveti Duh kako su za polaganje pokojnika na podu mrtvačnice KB Sveti Duh uslijed nedovoljnog kapaciteta mrtvačnice odgovorni prof. dr. sc. Fabijan Kneževića, prim. dr. med. i još jedan radnik KB-a Sveti Duh.

Prof. dr. sc. Fabijan Knežević, prim. dr. med. sudskim će putem pred nadležnim sudom osporavati navedene odluke budući da smatra kako ne postoji njegova odgovornost niti povreda radne obveze, među ostalima, zbog sljedećih razloga:

- prof. dr. sc. Fabijan Knežević, prim. dr. med. osobno je i putem zamjenika, upravo zbog značaja situacije, više puta usmenim i pisanim putem (dopisom od 19. 7. 2022., dopisom od 28. 7. 2022., dopisom od 20. 1. 2023.) obavijestio ravnateljicu KB-a Sveti Duh o nedovoljnim kapacitetima u rashladnim komorama, zbog čega epidemiološki i higijenski uvjeti postaju upitni, dodajući kako nije u skladu s etičkim i epidemiološko-higijenskim pravilnicima o postupanju s umrlim osobama da mrtva tijela leže na kolicima i na podu mrtvačnice, a ne u rashladnim komorama

- prof. dr. sc. Fabijan Knežević, prim. dr. med. predložio je izmjenu prostora mrtvačnice KB-a Sveti Duh, o čemu je na inicijativu prof. dr. sc. Fabijana Kneževića, prim. dr. med. izrađen projekt proširenja mrtvačnice, koji očito nije proveden. Prof. dr. sc. Fabijan Knežević, prim. dr. med. osim predlaganja i upozoravanja nadređene mu ravnateljice KB-a Sveti Duh na problematičnu situaciju nema ovlast niti mogućnosti samostalnog raspisivanja natječaja i provedbe projekta proširenja mrtvačnice

- tijela u mrtvačnicu dovode i polažu djelatnici Službe za uslužne djelatnosti KB-a Sveti Duh koji prema sistematizaciji radnih mjesta nisu podređeni niti im upute za rad može davati prof. dr. sc. Fabijan Knežević, prim. dr. med.

Zaključno, prof. dr. sc. Fabijan Knežević, prim. dr. med. upravo na inicijativu i nagovor ravnateljice KB-a Sveti Duh nije podnio zahtjev za mirovinu krajem 2022. godine te je radi obavljanja mandata pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju imenovan na još jedan mandat.

Zbog svega navedenoga, nakon gotovo desetljeća posvećivanja svog rada KB-u Sveti Duh, pacijentima, suradnicima, uz angažman kao izvanredni profesor na fakultetu, smatra se žrtvom situacije zbog koje je potpuno neosnovano i nepravedno na njega i njegov rad prebačena odgovornost s postojeće ravnateljice KB-a Sveti Duh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 13:43