DALI JOJ POVJERENJE

Šmit opet izabrana za predsjednicu HUBOL-a: ‘Cilj nam je izboriti ukidanje robovlasničkih ugovora‘

Skupština je u četvrtak za dopredsjednike udruge izabrala liječnike Teu Mirošević Zubonju i Borisa Ujevića

Ivana Šmit

 Marko Todorov/CROPIX

Liječnica Ivana Šmit na Izbornoj skupštini Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), održanoj u četvrtak u Zagrebu, ponovno je izabrana za predsjednicu te udruge. Skupština je usvojila izvješće o radu udruge, izvješća Nadzornog odbora i Časnog suda te financijsko izvješće.

Skupština je za dopredsjednike udruge izabrala liječnike Teu Mirošević Zubonju i Borisa Ujevića. Ivana Šmit jedna je od osnivačica HUBOL-a, udruge osnovane 2013. godine kao izraz nezadovoljstva bolničkih liječnika organizacijom zdravstvenog sustava i njihovim položajem u njemu.

- Posebno smo zadovoljni jer smo tijela Udruge osnažili mladim liječnicima i tako se pomladili. Fokusirat ćemo se na obnavljanje članstava, nastaviti suradnju s dosadašnjim partnerima HLS-om, HLK-om, KOHOM -om i Inicijativom mladih liječnika. Naš cilj je izboriti ukidanje robovlasničkih ugovora, nametnuti vremensko kadrovske normative kao jedini i obvezni obrazac rada u zdravstvu - ali normative kakve imaju naši kolege u Europi. Ne ovako loš dokument, ne ‘politički složene normative‘ koji odražavaju Beroševo čitanje CT-a u dvije minute - rekla je Šmit i dodala kako će inzistirati na donošenju Zakona o radnopravnom statusu liječnika u onom obliku kakav su predstavili ministarstvu s povećanjem osnovice za plaću liječnika.

Ne pristaju niti, govori Šmit, da Ministarstvo zdravstva svojim krojenjem "uškopi" prijedlog ovog zakona i da on postane besmislena prazna ljuska, bez ključnih stavki koje su liječnici predložili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:46