TKO JE SINIŠA KUKIĆ

SMJENA U FONDU ZA OKOLIŠ: HDZ dao Fond sa 1,5 milijardi kuna Bandiću, a vodit će ga bivši član SDP-a; SABO 'On je obrazovan i stručan'

Željko Sabo: Riječ je o istinskom socijaldemokratu, obrazovanom i stručnom, koji je puno učinio za svoj Vukovar. Izašao je iz SDP-a nakon što je to učinila M. Opačić
Siniša Kukić
 Vlado Kos / CROPIX

Vijest da je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice imenovala Vukovarca Sinišu Kukića (63) novim direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ne bi zasluživala veću pozornost da Kukić nije donedavni član SDP-a, a sada je, kaže nam više sugovornika, bliski kadar zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Kukić je iz SDP-a izašao u istom trenutku kad i Milanka Opačić, koja je sada u Bandićevoj stranci, pa je jasno da je preko nje došao do Bandića.

Da je Kukić blizak Opačić, potvrđuje nam i predsjednik vukovarskog SDP-a Željko Sabo.

- Ne znam zašto je izašao iz naše stranke jer, koliko ga poznajem, riječ je o istinskom socijaldemokratu, obrazovanom, stručnom i s iskustvom u struci. Znam samo da je njegova odluka o istupanju uslijedila nakon odluke Milanke Opačić da istupi iz SDP-a - napominje Sabo.

Priznanje

On nam je potvrdio da je Kukić kao kadar SDP-a bio direktor vukovarskog hotela Dunav te zamjenik direktora Hrvatskih voda u mandatu Milanovićeve Vlade. Prema sjećanju predsjednika vukovarskog SDP-a, Kukić se u socijaldemokrate upisao 2000., kada je stranku vodio Ivica Račan.

- Kukić je Vukovarac koji je puno učinio za svoj grad. O tome svjedoči priznanje Medalja grada Vukovara, koju mu je za posebne zasluge u pomoći gradu dodijelio sadašnji gradonačelnik, Ivan Penava. Budite sigurni da on, tada još kao SDP-ov kadar, ne bi dobio to priznanje da ga nije zaslužio - naglašava Sabo.

Novi direktor Fonda izabran je u postupku koji je Upravni odbor pokrenuo 29. listopada 2019. raspisivanjem natječaja za imenovanje direktora na mandat od četiri godine. Jedan od uvjeta za kandidate bio je da imaju 15 godina radnog iskustva, od čega najmanje pet godina na rukovodećim poslovima.

HNS je, kako doznajemo, za direktora neslužbeno predlagao sadašnjeg člana Upravnog odbora Fonda, prof. Nevena Voću, koji je kao SDP-ovac bio na čelu tadašnje Agencije za zaštitu okoliša, a potom je ušao u ORaH nakon sukoba s tadašnjim ministrom Mihaelom Zmajlovićem, koji ga je smijenio jer se protivio preseljenju Agencije u zgradu gdje sada djeluju Fond i Ministarstvo. Plenković je navodno HNS-u obećao da će Fond ostati u njihovim rukama, ali se na kraju predomislio i dao Bandiću da kontrolira milijarde kuna, pa je očito da premijer ne misli tek tako raskidati savez s moćnim šefom Zagreba.

U političkim kuloarima govori se da su se Bandiću nudile Hrvatske ceste i Hrvatske vode, ali je on to odbio, pa je u njegovu kvotu ušao Fond koji raspolaže sa 1,5 milijardi kuna. Bandić, navodno, želi rješavati problem sa zagrebačkim otpadom preko Fonda. Prvo ide poskupljenje odvoza otpada, a onda pojeftinjenje, koje bi se, navodno, prelomilo preko proračuna Fonda.

Kukić je diplomirani pravnik.Vlasnik je i jedini zaposlenik konzultantske tvrtke Eco Project d.o.o., koja posluje od 2016. Prema podacima Poslovne Hrvatske, imao je prihode od 326.000 kuna u 2018., a neto dobit je iznosila malo više od 20.000 kuna. Bio je i predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Lavoslav Ružička za mandata ministra Željka Jovanovića, kada je smijenjena tadašnja dekanica Gordana Bujišić, koja je potom najavljivala i kaznenu prijavu protiv njega, dok su nju branitelji optuživali da provodi “velikosrpsku politiku” na vukovarskom veleučilištu.

Veliko iskustvo

Novi direktor Fonda za zaštitu okoliša radio je, dakle, i u privatnom sektoru, djelomično i u inozemstvu.

- Siniša Kukić posjeduje iskustvo u poslovnom upravljanju većim radnim kolektivima uz koje se vežu izražene organizacijske sposobnosti, a u sklopu natječajne procedure prezentirao je ozbiljnu i promišljenu viziju rada i razvoja Fonda koja je u skladu s dugoročnom strateškom ulogom naše institucije - poručeno nam je iz Fonda za zaštitu okoliša. Na pitanje je li Kukić sada član neke stranke, iz Fonda odgovaraju niječno.

Kukićevo imenovanje dolazi nakon ostavke bivšeg direktora Fonda Dubravka Ponoša, koji je odstupio nakon afere sa snimkom razgovora u kojem prijeti zaposleniku Fonda Mislavu Kotarcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 13:35