DOGOVOR ZRINJEVCA I PANTOVČAKA

SMJENA VELEPOSLANIKA Joško Paro povučen u Zagreb, Banac će ga zamijeniti u SAD-u

Joško Paro
 Dragan Matić / CROPIX

Hrvatski veleposlanik u SAD-u Joško Paro odnedavno je u Zagrebu, nakon što je pozvan na konzultacije, a veleposlanstvo u Washingtonu vode nižerangirani hrvatski diplomati. Do sada s Parom nitko nije razgovarao i čeka daljnji razvoj događaja, a prije odlaska u Zagreb obavijestio je State Department da njegovo privremeno povlačenje nema nikakve veze s odnosima Hrvatske i Sjedinjenih Država.

Josipovićev čovjek

Na Zrinjevcu i Pantovčaku postignut je dogovor da novi veleposlanik u Americi bude profesor Ivo Banac, a odgovor američkih vlasti glasio je da se u tom slučaju mora odreći američkog državljanstva. Banac ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i američko, a uobičajen je postupak Amerikanaca da u takvim slučajevima traže da budući veleposlanik nema i njihovo državljanstvo.

Sadašnja vlast pod hitno želi promijeniti i veleposlanika u Parizu prof. Ivu Goldsteina i veleposlanicu u Crnoj Gori, bivšu novinarku Ivanu Sutlić-Perić. Za sada su sva nova imenovanja na čekanju jer bi suglasnost za nastavak procedure trebao dati saborski Odbor za vanjsku politiku, koji će se teško moći sastati u okolnostima kada parlament ne radi. Uostalom, i Joško Klisović je u ime SDP-a rekao da nikako nije vrijeme za nova kadrovska rješenja u diplomaciji i da treba pričekati novu vlast.

Paro, koji je inače karijerni diplomat s velikim iskustvom, bio je prvi na listi onih koje je nova vlast željela što prije zamijeniti novim veleposlanikom. Njemu je formalno i istekao mandat, a tvrdi stav prema njemu očito je i rezultat nekih bivših nesuglasica još iz vremena dok je Paro bio vanjskopolitički savjetnik bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Zamjera mu se, među ostalim, da je u vrijeme predsjedničke kampanje zdušno podržavao Josipovića, a neki diplomatski izvori za Jutarnji navode da je to bilo “brutalno izraženo i prelazilo svaku mjeru”.

Povjerenje

“Sve što se sada događa u skladu je s diplomatskim pravilima. Paro je bio ionako izbor Ive Josipovića za veleposlanika, kao njegov vanjskopolitički savjetnik. Kada je došlo do promjene na Pantovčaku, posve je logično da svaki šef hrvatske misije u inozemstvu mora pokazati spremnost za suradnju i lojalnost prema državi, a to je i lojalnost prema Vladi i predsjednici države koji u tom trenutku vode zemlju”, kaže naš izvor, uz napomenu da mnogi veleposlanikovi potezi to nisu pokazivali.

Tako je došlo do povlačenja Pare u Zagreb jer sadašnja vlast u veleposlanika očito nema povjerenja. “Sve je to lege artis, tako se radi. Nema ničeg što je izvan uobičajenih diplomatskih standarda.” Ipak, svi oni koji u ovom času imaju utjecaja na vođenje hrvatske diplomacije tvrde da svakako nije dobro da Hrvatska u trenutku kada SAD ulazi u posljednju fazu izbora novog predsjednika nema u Washingtonu veleposlanika. “To nije dobro i nije dobro taktiziranje u ovom času u zemlji jer je procedura za imenovanje novog veleposlanika završena. Vlada i Predsjednica su se usaglasili i samo se čeka suglasnost Odbora za vanjsku politiku za novog veleposlanika, koji je izabran.”

Kada je riječ o Ivi Goldsteinu i Ivani Sutlić-Perić, sadašnja vlast ocijenila je da je riječ o političkim imenovanjima i da bi bilo posve logično da sami daju ostavke i povuku se. “Posve je jasno da politički imenovani veleposlanici odlaze kada je otišla i politička opcija s kojom su postali veleposlanici. To je pravilo i u tome mi nismo izuzetak”, tvrdi naš izvor. Goldsteinu i Sutlić-Perić mandat istječe uskoro, ali na listi političkih imenovanja ima još veleposlanika, poput Damira Grubiše, Ranka Vilovića. Sadašnja vlast je i imenovanje veleposlanika Ivana Grdešića shvaćala kao političko, a iskazano je nezadovoljstvo i oko rada drugih veleposlanika postavljenih za vrijeme prošle vlasti, poput Gordana Markotića koji je veleposlanik u Srbiji.

Čekanje izbora

Neuobičajeno je da dolazi do kadrovskih promjena u diplomaciji dok se mijenja vlast pa treba podsjetiti da ni HDZ-ovu listu novih diplomata uoči parlamentarnih izbora, kada je lijeva koalicija preuzela vlast, nije prihvatio Ivo Josipović. Iako je Vlada Jadranke Kosor, dok je šef diplomacije bio Gordan Jandroković, sastavila novu listu koja je dostavljena tadašnjem predsjedniku, sve je zapelo u proceduri, upravo na inzistiranju da saborski Odbor da suglasnost. Iako je HDZ tada protestirao, Josipović je ostao ustrajan da treba pričekati izbor nove vlasti i potom pokrenuti diplomatske promjene u hrvatskim misijama u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:43