BORBA ZA VEĆINU

Smjena Zmajlovića s mjesta predsjednika odgođena je do 27. 12.

 
 CROPIX

- To da se sjednica odgađa na 27. prosinca jasno pokazuje kako je ovdje posrijedi evidentna politička trgovina.

Tko i za kakve interese licitira i trguje sa Zagrebačkom županijom? - izjavio je Mihael Zmajlović (SDP) nakon što mu je većina u Skupštini zagrebačke županije na sjednici koju je sazvao, svjestan da će na njoj biti smijenjen, do kraja mjeseca produljila mandat.

Tražili razrješenje

Sjednica je započela sa zahtjevom nove većine koju je HDZ dobio nakon što im se priklonila HSS-ova vijećnica Jasminka Mataušić da se razriješi Zmajlovića s funkcije predsjednika Skupštine, a Ljubicu Ambrušec (Most) s dužnosti potpredsjednice. Tražilo se i žurno razrješenje članova više Odbora, a na dnevnom redu bio je i proračun. Većina koju sada čine HDZ, HSLS, HSU, Stranka rada i solidarnosti Bandić Milan 365, HNS i nezavisni zastupnici tražila je više stanki radi dodatnih konzultacija, da bi na kraju te konzultacije rezultirale odgodom do kraja mjeseca. Tako se agonija vlasti u Zagrebačkoj županiji produljila.

O tome da HDZ intenzivno radi na preslagivanju počelo se govoriti još prije tri mjeseca. No nije se ništa zbivalo dok Jasminka Mataušić nije poslala pismo predsjedniku svoje stranke Kreši Beljaku i obavijestila ga da se radi neslaganja s politikom koju vodi u HSS-u napušta stranku. Nakon toga su Beljak i Zmajlović (1. prosinca) održali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je Beljak pozvao Mataušić da vrati mandat HSS-u, a ako to ne učini, “onda će biti istina da ju je HDZ kupio”.

Svoj stav o preslagivanjima u Skupštini zagrebačke županije Kožić je javno iznio na konferenciji za medije koju je zajedno sa Zmajlovićem održao 15. prosinca. Tada je kazao da ga žalosti što se, umjesto da se govori o projektima koji se trenutno provode, građani gledaju otvorenu političku trgovinu.

- Lokalni izbori bili su u svibnju ove godine i na njima su građani jasno rekli svoje mišljenje. Ni HDZ-u koji već mjesecima rovari i kupuje pojedine članove Županijske skupštine, ni vijećnicima HNS-a koji su otišli HDZ-u, kao ni bivšoj vijećnici HSS-a koja je izdala našu koaliciju, ne služi na čast što ne poštuju volju građana - poručio je Kožić.

Vrbovali vijećnike

Naime, Zmajlović je već ranije govorio da je HDZ, osim HSS-ove Jasminke Mataušić, vrbovao još dvojicu nezavisnih vijećnika ne bi li prešli na njihovu stranu. Optužbama za političku trgovinu i nečasne namjere nema kraja. Tako se sada opet na svjetlo dana izvlači podatak da je bivši HDZ-ov predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, Damir Mikuljan koji je ponovo kandidat za tu dužnost od 2008. do 2010. godine (dok je bio na čelu Skupštine) na odvjetničkim uslugama zaradio 1,24 milijuna kuna. Problem je što je taj novac njegov Odvjetnički ured zaradio pružajući pravne usluge Gradu Samoboru i Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije.

“Zbog političke trgovine već se u Hrvatskoj završavalo u zatvoru”

Još nedavno HDZ je inzistirao da sazovete sjednicu, a sada ju je odgodio za 27. prosinca. Kako to doživljavate?

Upregnuli su sve čime raspolažu da me smijene. Pretvorili su Ministarstvo uprave u logistiku HDZ-a jer je njihovo očitovanje nezakonito. Mislim da su zaigrali preveliku igru i sad ih je strah provesti je do kraja. HDZ ne može objasniti biračima da stvara kaos i mijenja izborne rezultate, a i u Hrvatskoj se zbog političke trgovine već završavalo u zatvoru.

Ne prestajete prozivati HDZ za političku trgovinu. Je li slučaj Jasminker Mataušić jedini zbog kojeg govorite o političkoj trgovini?

Slučaj koji spominjete budi određene sumnje i tu se mogu složiti s kolegom Beljakom. Zanimljiva je i situacija s HNS-om, koji je ušao u Skupštinu na listi koalicije SDP-HSS-Laburisti, a sad su jezičac na vagi i HDZ računa na njihove glasove. Sve ovo što se trenutno događa jasno pokazuje da trgovina još nije završila.

Hoće li Stjepan Kožić ostati župan ako vas smijene 27. prosinca?

Stjepan Kožić ostaje župan, a SDP će imati zamjenika župana bez obzira na to tko bio na čelu Skupštine. Tim više je nerazumno HDZ-ovo stvaranje kaosa. (I.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:39