POTPISAN UGOVOR

SMOKVICA I FORMALNO DANA U ZAKUP MAĐARIMA 'Nakon četvrtstoljetnog korištenja bez naknade, dajemo je u 30-godišnji zakup za 184 milijuna kuna'

otok Smokvica
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Ministar državne imovine Goran Marić u četvrtak je s predstavnicima tvrtke Zelena nekretnina d.o.o., koju je nedavno osnovao mađarski fond, potpisao ugovor o zakupu nekretnina na otoku Smokvica Vela, a zakup se daje na 30 godina, uz godišnju zakupninu od 6,1 milijun kuna.

- Nakon četvrtstoljetnog korištenja Smokvice bez naknade, Republika Hrvatska daje ju u zakup na 30 godina za oko 184 milijuna kuna - izjavio je Marić, koji je ugovor o zakupu potpisao s direktorom tvrtke Zelena nekretnina d.o.o. Czabom Miklosom Svernyaekom.

Ministar ističe kako ugovorom o zakupu otoka Smokvica država rehabilitira svoju imovinu te se ona stavlja u funkciju.

- Ministarstvo državne imovine ovim ugovorom stavilo je putokaz kako se treba upravljati svim oblicima državne imovine. Era bespravnog korištenja državne imovine je pri završetku. Ista sudbina čeka sve bespravne korisnike i u buduće neće biti mjesta za korištenje državne imovine bez naknade - poručio je.

Javni poziv za zakup nekretnina na otoku Smokvica, koje su prošle godine vraćene u državno okrilje nakon što ih je godinama koristila obitelj Todorić, trajao je od 12. svibnja do 20. lipnja, a na njega je stigla jedino ponuda tvrtke Zelena nekretnina, iza koje stoji mađarski kapital.

Direktor tvrtke Zelena nekretnina Czaba Miklos Svernyaek tek je kratko rekao kako ga veseli što su pobijedili na natječaju te željno očekuju daljnju suradnju, no nije želio odgovarati na pitanja novinara.

Inače, po podacima iz sudskog registra, tvrtka Zelena nekretnina d.o.o. osnovana je početkom lipnja (7. lipnja), temeljni joj je kapital 6,48 milijuna kuna, a jedini osnivač mađarski fond Balansz Zartkoru Nyiltvegu Intezmenyi Ingatlan Alap.

Ministar Marić rekao je kako je osnivač tvrtke Zelena nekretnina d.o.o. fond iz Mađarske te kako nije upoznat s aktivnostima toga fonda. Ministarstvo je raspisalo natječaj pod određenim uvjetima, a jedina valjana ponuda bila je njihova, izjavio je.

Pojasnio je da ugovor o zakupu Smokvice ne predviđa koncesiju, već samo zakup.

- Ugovor ne predviđa gradnju, već samo zakup postojećih nekretnina, nikakve preinake se ne mogu raditi bez suglasnosti Ministarstva - dodao je.

Prema najavi ministra Marića, primopredaja će se obaviti nakon što javni bilježnik ovjeri ugovor, koji predviđa da zakupac s 1. kolovoza stupi u posjed, a od tad se plaća i naknada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2022 19:45