TRAGIČAN SLUČAJ U RIJECI

SMRT KOJA JE OTVORILA BROJNA PITANJA Tata i mama nisu mu dali da ide na kemoterapiju. Je li država morala spasiti život dječaku?

Dječakov otac ogorčen je na susjede koji su se upletali, zvali policiju i Centar za socijalnu skrb

Slučaj smrti devetogodišnjeg dječaka koji je preminuo u KBC-u Rijeka u noći s petka na subotu, mjesec dana nakon što mu je dijagnosticiran Non-Hodgkinov limfom, otvorio je brojna pitanja na koja još nema jednoznačnog odgovora, od prava roditelja da protivno mišljenju liječničke struke odlučuju o liječenju svoga djeteta, preko kaznene odgovornosti nadriliječnika i ostalih “alternativaca” do brzine i učinkovitosti sustava koji bi trebao zaštititi to dijete.

Viktor Brnobić iz Kostrene, dječakov otac, ogorčen je na susjede koji su se protivno njegovoj volji upletali, zvali policiju i Centar za socijalnu skrb osuđujući njegov izbor liječenja sina, kao i na sustav koji ga je cijelo vrijeme pritiskao da pristane na kemoterapiju za sina.

Prijetnje i zastrašivanja

Ističe da su od dana kada su dječaku dijagnosticirali Non-Hodgkinov sindrom, a majka i on odbili kemoterapiju koja je bila jedina ponuđena opcija liječenja u KBC-u Kantrida, počeli pritisci, prijetnje i zastrašivanje - ako odvedete sina a da mu ne damo kemoterapiju, umrijet će za najviše 48 sati, ne možete to napraviti, vi ne volite svoje dijete, niste normalni i slične rečenice.

- Otišli smo u Omišalj i odlučili liječiti sina prirodnim neagresivnim putem uz pomoć sode bikarbone i limuna (Simoncellijeva terapija), prirodnih sokova po naputku doktora Gersona (Gersonova terapija koja je poznata javnosti od 1934. godine) te raznim biljnim kapima, tinkturama i antibioticima na istoj bazi. Pokušali smo nabaviti i kanabisovo ulje, ali kako je taj preparat u Hrvatskoj ilegalan, jako ga je teško nabaviti tako da smo ga uspjeli dobiti prekasno, dan prije nego što je završio u bolnici u kojoj je s obzirom na stanje trebao dobiti samo infuziju i eventualno transfuziju, a nikako kemoterapiju - tvrdi Viktor Brnobić.

Navodi da je 2007. bio uz majku koja je imala karcinom i pokušala se liječiti kemoterapijom, koju pak smatra bojnim otrovom, navodeći da joj to nije pomoglo nego ju je oslabilo i ostavilo da umre u agoniji.

- Nakon mjesec dana borbe s bolešću, agresivnim sustavom koji nam svakih par dana šalje socijalne radnike, patronažne sestre i policiju, još su nam samo falili verbalno agresivni susjedi koji bi se ohrabrili kad bi vidjeli da nam je policijski auto pred kućom i vikali ubojice, luđaci i slične uvrede.

Susjedi nam sude

Kao šlag na kraju tu su Facebook bolesnici, lažovi i provokatori koji i nakon smrti imaju obraza napadati, vrijeđati i suditi nama kao roditeljima, isto kao i našim prijateljima i ostalim ljudima koji nas podržavaju i tješe u ovako bolnoj situaciji - poručio je Brnobić.

Irena Jakovac, Riječanka koja se bavi elektra iscjeljivanjem i za koju susjedi tvrde da je sudjelovala u liječenju djeteta, rekla nam je da je ona Viktorova prijateljica i da je laž, kao što su izjavljivali susjedi, da su nad dječakom provođene iscjeliteljske seanse.

Ona je, kaže, dva tjedna prije djetetove smrti provela u Srbiji. Objašnjava da elektra iscjeljivanje podrazumijeva promjenu načina života, život u skromnosti, a ne bilo kakve seanse ili nešto slično.

- Bila sam im podrška, pomogla sam im u nabavi biljnih kapi za jačanje imunološkog sustava, za krvotok - kaže i tvrdi da je neupitno da su Viktor i Hana Gržetić, dječakova majka, obožavali svoje dijete i učinili sve da mu pomognu. Cijelo vrijeme tražili su, prema njenim riječima, sve načine, samo nisu željeli pristati na kemoterapiju.

- Kada su se vratili iz Aviana, kada je počeo taj pritisak na njih, savjetovala sam im jedino da odu u bolnicu - kaže Irena Jakovac.

Dječaku je limfom, nakon bolničkog pregleda, dijagnosticiran početkom kolovoza. Nakon što su ga roditelji odbili ostaviti u Dječjoj bolnici na Kantridi na liječenju, KBC Rijeka obavijestio je Centar za socijalnu skrb koji je obavijest zaprimio 10. kolovoza i već sljedeći dan, 11. kolovoza, proveo terenski uvid u Omišlju, gdje je dječak živio s majkom koju su, kako navode u resornom Ministarstvu, upoznali s odredbama Obiteljskog zakona o pravima djeteta na skrb za zdravlje i život. Već 13. kolovoza kod Općinskog suda u Rijeci Centar pokreće postupak oduzimanja prava roditeljima da žive sa svojim djetetom i odgajaju ga, a ročište u Stalnoj službi Delnice i Opatija održano je 24. kolovoza.

Dogovor u Avianu

Sud tada roditeljima nalaže da u roku od 15 dana (do 7. rujna 2015.) dostave dokaze da je realizirano daljnje liječenje i dijagnostička obrada u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, s obzirom na to da su oni sudu priložili dokaz da za 1. rujna imaju dogovoren pregled u Klinici za tumore u Avianu u Italiji.

No, KBC Rijeka dobiva obavijest iz talijanske bolnice da je otac dijete doveo na pregled, ali da je odbio nastavak liječenja. Već 3. rujna Centar je dobio obavijest o tome i isti tren Stalnoj službi u Delnicama i Opatiji dostavio podnesak kojim se traži da se odmah donesu odluke, bez obzira na to što nije istekao rok dan roditeljima.

Krikovi u noći

Bio je to četvrtak ujutro nakon što su susjedi, kako tvrde, u noći iz Brnobićeve kuće slušali krikove i zapomaganje djeteta. Djelatnici socijalne službe došli su na Viktorova vrata, ali on im je odbio predati sina jer nisu imali nalog. U popodnevnim su satima, tvrde susjedi, roditelji s dječakom otišli u Gorski kotar. U petak ujutro stigla je policija koja ih je vrlo brzo locirala. Dijete je navečer dovezeno u bolnicu, ali bilo je prekasno.

U PU primorsko-goranskoj ističu da ne mogu odgovoriti je li bilo obrade u ovom slučaju jer se radi o maloljetniku.

-Županijsko državno odvjetništvo preuzelo je slučaj. Radi se o maloljetnom djetetu i ne možemo davati nikakve izjave - rekla nam je prof. dr. sc. Nives Jonjić, zamjenica sanacijskog upravitelja. Sud u Rijeci se do zaključenja ovog izdanja nije očitovao o pitanju zašto se čekalo 11 dana za sazivanje ročišta i zašto je roditeljima dan rok od 15 dana kada je bilo poznato da se radi o smrtonosnoj i agresivnoj bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:17