MIRKO GRBEŠIĆ

Smrt koja je šokirala hrvatsku poslovnu zajednicu: Preminuo vlasnik Saponije, Kandita...

U 62. godini života preminuo je poznati poduzetnik Mirko Grbešić, vlasnik nekoliko tvrtki, između ostalih Saponije i Kandita...

Mirko Grbešić

 Cropix/

Danas je u popodnevnim satima preminuo poznati širokobriješki poduzetnik Mirko Grbešić. Preminuo je samo petnaestak dana nakon što je proslavio 62. rođendan.

Mirko Grbešić rođen je 11. kolovoza 1960. godine u Širokom Brijegu.

Iako su poslovni krugovi znali da je bio bolestan, njegova je smrt svejedno iznenadila mnoge budući da je ovog ljeta sa svojom obitelji plovio Jadranom te se osjećao dobro.

Grbešić se poduzetništvom počeo baviti 1989. godine kada je osnovao tvrtku Mepas.

U početku se Mepas bavio trgovinom i preradom svježeg mesa. Potom je tvrtka narasla i proširila portfelj. Mepas je bio zastupnik mnogih inozemnih uključujući i hrvatskih brendova na tržištu Bosne i Hercegovine. Nakon toga je izgradio logističke centre u Širokom Brijegu, Sarajevu, Tuzli, Banja Luci...

Mepas je na hrvatsko tržište izašao 1998. godine kada je preuzeo osječku Saponiju. Vrijednost akvizicije iznosila je tadašnjih 20 milijuna njemačkih maraka.

Mepas je potom preuzeo jednu od najmoćnijih splitskih trgovačkih tvrtki Brodomerkur i bjelovarski Koestlin.

Uslijedilo je preuzimanje zadarske Maraske, koju je Mepas nedavno prodao tvrtki Stanić Beverages, a hrvatski portfelj zaokružen je preuzimanjem osječkog Kandita.

Mepas je u Hercegovini preuzeo tvrtku Metalac iz Širokog Brijega. Grbešićeva je tvrtka u proljeće 2012. godine u Mostaru izgradila najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini - Mepas Mall. Mepas Mall proteže se na 100.000 četvornih metara, a u sklopu trgovačkog nalazi se i hotel. Radilo se o najvećoj poslijeratnoj investiciji u Bosni i Hercegovini, vrijednoj preko 60 milijuna eura.

Grbešić je rijetko istupao u medijima.

Smrt Mirka Grbešića gubitak je za sve one koji su ga poznavali. Veliki gubitak za njegovu obitelj, rodbinu, prijatelje, njegove najbliže suradnike te za cjelokupnu poslovnu zajednicu u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Odlaskom Grbešića širokobriješki sportski klubovi izgubili su još jednog velikog podupiratelja i prijatelja.

Sućut obitelji moći će se izraziti 24. kolovoza u srijedu u mrtvačnici u Širokom Brijegu od 15.15 sati, a sahrana će se održati istoga dana na groblju u Dobrkovićima u 17 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:04