ZEMLJOTRES

SNAŽAN POTRES NA GRANICI HRVATSKE I SLOVENIJE Podrhtavanje magnitude 4.3 osjetilo se od Trsta do Zagreba: 'Ljuljalo se kao na čamcu'

Građani opisuju da je podrhtavanje trajalo 5-10 sekundi, mnoge je potres probudio
 EMSC

Seizmografi su u 8:52 u nedjelju zabilježili potres umjerene jakosti magnitude 4.3 prema Richteru s epcientrom 7 kilometara jugozapadno od Brežica u Sloveniji, objavila je hrvatska Seizmološka služba.

U epicentralnom se području osjetio intenzitetom V-VI stupnja Mercalli–Cancani-Siebergove ljestvice.

Ranije je Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) izvijestio da je preliminarna magnituda bila 4.8, dok je slovenski Ured za seizmologiju i geologiju naveo da je magnituda iznosila 4.2.

Podrhtavanje se osjetilo u cijeloj Sloveniji, dobrom dijelu Istre, na krajnjem istoku Italije, uključujući Trst, te na sjeverozapadu Hrvatske, uključujući Zagreb.

U 9.08 zabilježen je i popratni udar preliminarne magnitude 3.5. Epicentar tog podrhtavanja bio je 13 kilometara južno od Krškoga.

Informacija o eventualnim štetama nema, a doznaje se i da nuklearna centrala u Krškome funkcionira bez poremećaja.

Stanovnici Zagreba komentiraju da je prvi potres trajao malo duže od podrhtavanja koja inače pogađaju ovo područje te da su se zatresli predmeti u stanu.

Jedan ga je komentator na stranici EMSC-a opisao kao 'veoma lagano, sporo, horizontalno ljuljanje, možda dva do tri puta u naletima, ali dosta nježno', dok je drugome izgledalo 'kao da je kamion pogodio kuću'.

Jedna čitateljica Jutarnjeg napisala je da se na petom katu zgrade u Remetincu 'ljuljalo kao na čamcu'.

U zagrebačkoj elektri kažu nam da problema s opskrbom strujom nema. Struje je u dijelovima Zagreba nakratko bilo nestalo kada je hrvatsku metropolu potres umjerene jakosti pogodio prije nekoliko tjedana.

Inače, nedjeljno je jutro započelo s još nekoliko potresa u široj regiji. Na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine u 7:54 zabilježeno je podrhtavanje magnitude 3.0 s epicentrom 41 kilometar istočno od Splita.

Nešto ranije, snažan potres je pogodio i Albaniju. Ondje se tlo treslo magnitudom 4.9, a taj se potres osjetio i u Crnoj Gori i Makedoniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:32