HLADNA FRONTA

Snažna oluja stigla do Hrvatske, u Zagrebu jak vjetar, izdana upozorenja diljem zemlje

DHMZ je za sutra izdao narančasto upozorenje za cijelu zemlju, a za područje Velebitskog kanala izdano je i crveno upozorenj
Jak vjetar u Zagrebu
 Jutarnji

Kako su meteorolozi i najavili, počela je promjena vremena, a Hrvatskoj je iz smjera sjeverozapada stigla hladna fronta. Na području Zagreba već puše snažan vjetar.

N1 javlja da se uskoro očekuje jačanje vjetra sjevernog smjera i prodor hladnijeg zraka koji upada na zagrijanu podlogu, što može rezultirati burnim atmosferskim procesima.

Meteorolozi upozoravaju i sve koji su na moru, u kampovima uz more, da slijedi jačanje bure, u noći, i ujutro do orkanskih razmjera, javlja N1.

Na radarima objavljenima na portalu Neverin.hr vidi se kako se hladna fronta približava sjeveru zemlje, a ona će biti najizraženija na granici sa Slovenijom. Pljuskovi će se proširiti i na ostatak unutrašnjosti zemlje te Istru i Kvarner, a ponegdje su mogući i orkanski udari sjeverca i sjeverozapadnjaka. Na Jadranu jača i bura.

Sutra će biti vjetrovito, osobito u prvom dijelu dana, javlja Državni hidrometeorološki zavod. U noći i ujutro u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu bit će pretežno oblačno s kišom i lokalnim pljuskovima. Lokalno može biti obilnije oborine, posebno uz granicu sa Slovenijom. Već prijepodne kiša će prestati, a zatim će se i razvedravati.

U Dalmaciji će biti pretežno sunčano, prijepodne uz prolazno umjerenu naoblaku i tem malu mogućnost za kraći pljusak na sjevernom dijelu. Jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni vjetar već će tijekom jutra u središnjim i istočnim predjelima malo oslabjeti. Na Jadranu će puhati jaka i olujna bura, u prvom dijelu dana podno Velebita s orkanskim udarima. Najniža temperatura zraka od 10 do 15, na Jadranu od 18 do 22 °C. Danju u unutrašnjosti osjetno hladnije s temperaturom uglavnom između 19 i 24, a na Jadranu od 25 do 30 °C.

Državni hidrometeorološki zavod je za sutra izdao narančasto upozorenje zbog opasnog vremena za cijelu zemlju, a za područje Velebitskog kanala izdano je i crveno upozorenje zbog izuzetno opasnog vremena, vrlo jake i olujne bure.

image
Žuti meteoalarm za 7.7.2020.
Dhmz
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:34