GLASOVANJE U SABORU

Snažna podrška proglašenju IGP-a u Jadranskom moru, samo jedan zastupnik bio je suzdržan

Od 130 zastupnika, za spomenutu odluku izjasnilo ih se 129, a jedan je bio suzdržan
Glasanje o gospodarskom pojasu
 Damjan Tadic/Cropix

Uz glasove velikog broja zastupnika, Hrvatski sabor u petak je podržao odluku da se u Jadranskom moru proglasi isključivi gospodarski pojas (IGP) što će se formalno dogoditi u siječnju, nakon trilateralnog ministarskog sastanka sa Slovenijom i Italijom.

Od 130 zastupnika, za spomenutu odluku izjasnilo ih se 129, a jedan je bio suzdržan.

Sabor je zadužio Vladu da na trilateralnom sastanku u siječnju 2021., između Hrvatske, Italije i Slovenije, podupre snaženje suradnje u svjetlu proglašavanja isključivih gospodarskih pojaseva Republike Hrvatske i Talijanske Republike u 2021.

„Činom proglašenja IGP-a učinit ćemo najviše što možemo u pravnoj zaštiti Jadranskog mora“, rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, te ocijenio da su dosadašnjim aktivnostima izvršene sve potrebne predradnje i stvoreni uvjeti za donošenje predložene odluke, početkom iduće godine.

IGP će u odnosu na postojeći ZERP, proglašen 2003. donijeti dva nova prava – izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja.

Sabor je prihvatio i izvješće o konzultacijama u vezi s namjerom proglašenja IGP-a u Jadranskom moru.

Prije samog izglasavanja, saborski su klubovi ponovili svoja stajališta o proglašenju IGP-a, za jedne je to svečani trenutak, drugi poručuju da razloga za slavlje – nema.

Danas je jedan svečani trenutak, izražavam zadovoljstvo što nakon pet godina naše borbe, ali i borbe naših prethodnika, izglasavamo tu odluku, rekao je Nikola Grmoja (Most).

Ponovio je kako mu je drago da su vladajući promijenili mišljenje, te ustrajao da je to napravljeno pod utjecajem Italije.

Nažalost, danas nema razloga za slavlje, uzvratio je Hrvoje Zekanović (HS), opetujući kako je na vidjelo izašao „sav jad i bijeda hrvatske politike“.

Da Italija nije odlučila proglasiti IGP, Hrvatska to nikada ne bi učinila, kazao je, te ponovio kako se nakon proglašenja IGP-a, ništa neće promijeniti, „talijanske koče i dalje će orati hrvatsko podmorje“.

Branko Bačić (HDZ) je istaknuo kako Hrvatska štiti strateške i nacionalne interese na Jadranu, kako će proglašenjem IGP-a moći graditi umjetne otoke i iskorištavati energiju vjetra i mora.

U IGP će se naši ribari ponašati prema odredbama koje osvaja Europska komisija na prijedlog matične države, Hrvatske, kazao je.

I Arsen Bauk (SDP) drži da je proglašenje „ipak svečani trenutak“, Sabor završava proces koji je 2003. počela Vlada Ivice Račana.

To je pak demantirao Milan Vrkljan (DP). Pozivam HDZ-ove zastupnike da budu budni - nije istina da je 2003. počet proces, počeo je 1994. na inicijativu predsjednika Tuđmana, kazao je zastupnik.

Sabor je je u petak jednoglasno prihvatio Odluku Vijeća o sustavu vlastitih sredstava EU, jedan od ključnih zakonodavnih akata Unije, čija je svrha osigurati financiranje kroz idućih sedam godina.

Sustav financiranja proračuna EU-a sastoji se od tri glavne kategorije prihoda: tradicionalnih vlastitih sredstava čiji najveći dio čine carine, prihoda od poreza na dodanu vrijednost i prihoda od vlastitih sredstva temeljenog na bruto nacionalnom dohotku.

Dogovorom oko paketa višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. predviđeno je uvođenje i nove kategorije prihoda temeljem vlastitih sredstava od nerecikliranog plastičnog ambalažnog otpada, a u skladu s strategijom EU zelene tranzicije i održivog gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 18:02