RANOJUTARNJI ŠOK

SNAŽNI POTRESI UZDRMALI ZAGREB Prvo podrhtavanje zabilježeno u 6.24, drugo pola sata kasnije, građani na ulicama, štete ogromne, curica (15) kritično

Dva snažna potresa uzdrmala su Zagreb i sjeverozapad Hrvatske u nedjelju ujutro.Prvo izrazito jako podrhtavanje zabilježeno je u 6.24, a prema podacima Seizmološke službe Hrvatske magnituda je iznosila 5.5. Magnituda drugog potresa bila je 5.0. Prvi potres bio je najsnažniji u Zagrebu u 140 godina. Treće podrhtavanje bilo je oko 7:40, magnitude 3.7. Četvrto je zabilježeno u 9:04, magnitude 3.2.Jedna djevojčica u kritičnom je stanju i liječnici se bore za njen život.U centru Zagreba potres je izazvao veliku materijalnu štetu na nekim zgradama, a uništeno je više automobila.Sa zagrebačke katedrale odlomio se vrh jednog tornja, a u crkvi u Palmotićevoj srušio se svod. Znatno je oštećena i zgrada Hrvatskog Sabora.Pripadnici HV-a su u centru Zagreba i pomažu s čišćenjem ulice, a policija je zatvorila Trg bana Jelačića i okolne ulice. Vatrogasci su dosad izašli na 50-ak intervencija.-----------------------
Posljedice potresa u Zagrebu
 Boris Kovačev / Marko Todorov / Tomislav Krišto / Hanza Media

>>> NOVO 14:01 Telefon vatrogasaca 193 je potpuno blokiran.

- Ne opterećujte telefone pozivima za uklanjanje dimnjaka i popravke krova!

Molimo predstavnike medija da vijest prošire! - apeliraju zagrebački vatrogasci na građane jer, s obzirom na situaciju, postoje slučajevi s pravom prvenstva.

13:40 Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske general Tihomir Kundid izjavio je u nedjelju kako je na raščišćavanju ruševina od potresa u središtu Zagreba angažirano 150 vojnika, izrazivši uvjerenje da će oni svoj posao uspjeti obaviti tijekom dana.

Vjerujem da ćemo tijekom dana uspjeti raščistiti samo središte Zagreba gdje je trenutno angažirano 150 pripadnika Hrvatske vojske, rekao je general Kundid za HRT.

Napomenuo je kako je vojska trenutno angažirana u Ilici, u Jurišićevoj, na Kaptolu i na Dolcu, a nakon toga se "disperzira“ u širi centar grada i raščistit će sve ruševine koje treba.

U središtu grada angažirani su inženjerijski strojevi i samoistovarivači, koji svu opalu fasadu i crjepove voze iz središta grada.

General Kundid je naveo da je Hrvatska vojska stavljena na najviši stupanj pripravnosti samo nekoliko minuta nakon prvog snažnog potresa koji je u 6,24 sati pogodio Zagreb.

"Ujutro u 6.30 ministar obrane i načelnik Glavnog stožera stavili su vojsku na najviši stupanj pripravnosti i istog trenutka 150 pripadnika HV-a uputilo se prema Zagrebu kako bi pomoglo“, kazao je.

Naveo je i kako HV ima dodatne snage koje su se "približile“ vojarni Croatia, dio ih je u toj vojarni "i u skladu sa zahtjevom Nacionalnog stožera civilne zaštite HV će odgovoriti na sve zahtjeve“.

Brzu reakciju HV-a objasnio je činjenicom da vojska ima razrađene planove za sve situacije izvan onih redovnih.

--------------------------

13:39 Neki dijelovi Zagreba još uvijek nemaju električnu energiju, zapadni dio grada još nema grijanja zbog ispada Elektrane-Toplane iz pogona, a problema s grijanjem ima i u dijelovima gdje nema struje, doznaje se u HEP-u, u kojem očekuju da se do kraja dana normalizira situacija.

"Zapadni dio Zagreba trenutno nema isporuku toplinske energije zbog ispada Elektrane-Toplane Zagreb iz pogona i nekoliko puknuća na vrelovodnoj mreži. Osim zapadnog dijela Zagreba, bez toplinske energije su i zgrade u kojima nema isporuke električne energije, pa isu zbog toga izvan funkcije i toplinske podstanice", navode iz Hrvatske elektroprivrede.

Sve Službe HEP-a i HEP-Toplinarstva su na terenu i nastoje što prije normalizirati stanje u opskrbi krajnjih kupaca toplinskom i električnom energijom, kažu u HEP-u.

Neki dijelovi grada još uvijek su bez električne energije, a neslužbeno se doznaje da je veći broj trafostanica, koje su zbog potresa bile ispale iz pogona ili su oštećene, ponovno u pogonu. Trafostanice se postupno uključuju te se postupno normalizira i opskrba u pojedinim dijelovima grada koji su bili bez struje.

Ekipe Elektre Zagreb i dalje su na terenu i očekuje se da će do kraja dana biti normalizirano stanje u opskrbi električnom energijom, kažu u HEP-u.

--------------------------

13:29 Grad Zagreb uveo je besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom.

- Pozivaju se ponajprije oni koji su ostali bez svojih domova ili su u potresu teško oštećeni, da se odmah jave na posebnu liniju Grada kako bi se osigurala adekvatna pomoć u nakraćem mogućem roku. Također svima koji su ostali bez krova nad glavom bit će osiguran smještaj, za sada je to Studentski dom Cvjetno naselje. U slučaju potrebe osigurat će se dodatni smještajni kapaciteti - stoji u priopćenju Grada.

Svi koji pak sumnjaju u ispravnost plinskih instalacija mogu se javiti na besplatni broj 0800 400 400. U slučaju poteškoća s vodom mogu se javiti na 01/616 39 99.

--------------------------

13:08 Građevinske tvrtke na raspolaganju su građanima i nadležnim institucijama u sanaciji šteta zbog potresa u Zagrebu, rekla je Hini potpredsjednica HGK za promet i građevinarstvo Mirjana Čagalj.

Svi kojima je potrebna pomoć mogu se javiti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Građevinske tvrtke iz Zagreba spremne su se angažirati u saniranju štete na građevinama i drugim objektima.

Spremne su angažirati radnike, inženjere i mehanizaciju, kaže Mirjana Čagalj.

--------------------------

13:07 Zbog snažnog potresa koji je zatresao Grad Zagreb u jutarnjim satima, do 11 sati na području Policijske uprave zagrebačke za sad policija ima informaciju o ukupno 66 oštećenih objekata i 23 osobna automobila.

Najveći broj objekata i osobnih automobila oštećen je u samom centru Grada. Oštećene su Zagrebačka katedrala i crkva u Palmotićevoj ulici, a na području Dubrave uz dojave o oštećenjima više objekata, oštećena je i crkva u Čučerju.

--------------------------

13:02 Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poslao je u nedjelju poruku hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću u kojoj je iskazao solidarnost svoje zemlje zbog potresa koji je pogodio Zagreb, a to je učinio i predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić.

"Sa zebnjom pratimo informacije o posljedicama potresa koji je pogodio Zagreb. Građani Bosne i Hercegovine i ja osobno u mislima i molitvama smo s vama i građanima Hrvatske. Iskreno se nadam da neće biti ljudskih žrtava i da će liječnici uspjeti spasiti život 15-godišnjeg teško ozlijeđenog djeteta", stoji u Džaferovićevoj poruci.

Podsjetio je kako se dvije države istodobno s ovom tragedijom suočavaju s do sada nezapamćenim izazovom koji je pred nas postavila pandemija koronavirusa, a Hrvatska sada ima dodatni problem zbog potresa.

"Vjerujem da ćemo uspjeti prevladati sve nedaće i da ćemo nakon toga biti još jači i još solidarniji", poručio je Džaferović predsjedniku Milanoviću.

Izraze potpore Hrvatskoj uputio je i predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Zvizdić.

U brzojavu upućenom predsjedniku Hrvatskog sabora i premijeru Hrvatske, Gordanu Jandrokoviću i Andreju Plenkoviću, istaknuo je kako su u BiH s tugom primili vijest o potresu u Zagrebu u kojemu ima ozljeđenih, a veliki broj objekata je teško oštećen.

"U ime Zastupničkog doma i u svoje osobno ime upućujem vam izraze prijateljske podrške. Naše misli su sa svim građanima Hrvatske. Molim vas da računate na prijateljsku potporu Bosne i Hercegovine", stoji u Zvizdićevoj poruci.

--------------------------

12:53 U potresu, koji se dogodio jutros u Zagrebu, oštećeni su crkva i samostan sv. Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu, no redovnici i redovnice su živi i zdravi.

U tijeku je, doznaje se iz crkvenih izvora, evakuacija pa će dio fratara i franjevačke braće biti smješteni u samostanu u Taboru.

Oštećena je i crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Granešini, koja je izgrađena poslije potresa 1880. Projektirao ju je Hermann Bollé, inače zaslužan za sadašnji izgled katedrale u Zagrebu.

Oštećen je nedavno obnovljeni toranj, a znatno je oštećena unutrašnjost crkve. Pao je strop i uništio oltar.

Kip Majke Božje Granešinske i svetohranište nisu oštećeni.

--------------------------

12:43 Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u nedjelju kako će Vlada upogoniti sva raspoloživa sredstva i sve što je u njenoj moći kako bi što prije sanirala štetu nastalu potresom koji je pogodio Zagreb.

"Prvi dojmovi prolazeći kroz centar grada... zaista se radi o jako velikoj materijalnoj šteti, sve to ćemo skupa procjenjivati, i sam naš proračun je što se tiče gospodarstva pod utjecajem koronavirusa. Upogonit ćemo sve što nam je na raspolaganju i u našoj moći", rekao je novinarima ministar Marić prilikom obilaska oštećenih dijelova centra Zagreba.

Dodao je da se radi o izvanrednoj situaciji te da je na Vladi da učini sve što može, proračunski i općenito, kako bi se što prije sanirala materijalna i druga šteta nastala potresom.

Marić kaže kako će kasnije obići zgradu svog Ministarstva u Katančićevoj ulici koja je također stradala i kod koje je oštećen automobil.

Ako stručnjaci utvrde da je zgrada statički nesigurna, najavio je Marić, Ministarstvo biti prebačeno na alternativnu lokaciju.

Istaknuo je da će stručne službe u toku dana procjenjivati štetu i statiku zgrada kako bi vidjeli može li se u njima funkcionirati, a ukoliko ne može da će se pronaći alternativa.

"Vidio sam da ima materijalne štete, nitko nije stradao, u zgradi su jedino bili zaštitari, izgleda da je sve dobro. Što se tiče oštećenja, ima ih i unutar zgrade i na krovištu", kazao je Marić.

--------------------------

12:40 Na Zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman u nedjelju je iza 10,30 sati promet krenuo prema rasporedu i ide sve po planu, rekla je glasnogovornica tvrtke-koncesionara Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) Lidija Capković Martinek.

Ponovivši da na zračnoj luci nema oštećenja od potresa koji je u nedjelju ujutro pogodio Zagreb, Capković Martinek kaže da se nedjeljni promet na toj luci sada odvija prema planu.

"Za ovu nedjelju prema rasporedu imamo predviđenih 16 odlazaka zrakoplova i 17 dolazaka, među kojima su letovi i Croatia Airlinesa te drugih prijevoznika. Korisnike-putnike i druge zainteresirane upućujemo na naše internetske stranice gdje su sve važne obavijesti i rasporedi letenja prijevoznika", rekla je Hini Capković Martinek.

Naglašava i da je zračna luka jučer, u subotu, zbog obustave javnog prijevoza u Zagrebu, otvorila sva parkirana mjesta i rampe te da se sada tko mora tamo dolaziti može besplatno parkirati.

Zbog potresa, na zračnoj luci Zagreb su u nedjelju ujutro u skladu s procedurama i vodeći računa da su sigurnost i zaštita putnika prioriteti evakuirali putnike iz putničkog terminala u trenutku potresa.

Naknadnom inspekcijom i kontrolom zgrade utvrđeno je da nema oštećenja u samoj zgradi niti na uzletno-sletnoj stazi i ostalim manevarskim površinama, te se, kako su i najavili, iza 10:30 sati promet nastavio prema rasporedu.

--------------------------

12:36 Ministar unutarnjih poslova i predsjednik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u nedjelju da će svi stanovnici užeg centra Zagreba koji zbog oštećenja nakon nedjeljnih potresa ne mogu u svoje domove biti smješteni u studentskom domu Cvjetno naselje.

- U ovom trenutku je na terenu više od 20 inženjera statike koji će stručno procijeniti koje zgrade se mogu i dalje korstiti, a za koje će trebati sanacija - izjavio je Božinović Hini.

Dodao je kako po prvim procjenama u svoje domove zbog oštećenja ne može oko tisuću ljudi.

Ako ne bude novih potresa neće trebati dodatni smještajni objekti

- Kapacitet studentskog doma je 1800 mjesta tako da, ukoliko ne bude novih valova potresa, nećemo trebati mobilizirati dodatne objekte", kazao je Božinović.

Ustvrdio je i da je u stalnom kontaktu sa svojim europskim kolegama te povjerenicima za Civilnu zaštitu i unutarnje poslove.

- Mehanizmu EU za odgovor na krizna stanja poslali smo zahtjev za pomoć i povjerenik Komisije za krizna stanja Janez Lenarčić me obavijestio da se na razini EU koordinira način prikupljanja i dostavljanja pomoći za Hrvatsku - izjavio je Božinović.

--------------------------

12:28 Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar na Facebooku je napisao da je u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite te da sve moli da slijede nihove upute.

- U kontaktu smo sa strukovnim komorama građevinara, nadležnom inspekcijom i građevinskim fakultetima kako bi se što prije ispitala statika, odnosno sigurnost zgrada i kako bi se ljudi mirno mogli vratiti u svoje domove tamo gdje je to moguće. Ovom prilikom zahvaljujem svim službama, struci koja se bez zadrške stavila na raspolaganje i Stožeru koji sve koordinira, na brzoj reakciji. O sanaciji nastale štete više informacija kasnije, napisao je Štromar.

--------------------------

12:15 Iz zagrebačke policije oglasili su se priopćenjem u kojem sve građane pozivaju na pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o ponašanju u vrijeme epidemije koronavirusa.

- S obzirom na potres koji je pogodio središnji dio Hrvatske te naknadna podrhtavanja koja su uslijedila, upozoravamo da tijekom boravka vani poštujete preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, držite potreban razmak i koristite zaštitne maske ukoliko ih imate. Poštujući trenutnu situaciju koja zabrinjava građane, prvenstveno ne smijemo svi zajedno zaboraviti na stanje u kojem se nalazimo, s obzirom na pandemiju COVID-19 virusa. I u jednom i u drugom slučaju, sigurnost svih postiže se praćenjem uputa Stožera civilne zaštite RH, uputa policijskih službenika među Vama na terenu i ulicama, a što zajedno sa savjesnim ponašanjem pridonosi smanjenju širenja zaraze, navodi se u priopćenju.

Također, iz policije su naveli su niz brojeva telefona policijskih postaja na koje građani mogu zvati u slučaju da trebaju policijsku intervenciju. Opširnije pročitajte OVDJE.

--------------------------

11:46 Kako će građani koji su pretprjeli štetu moći nadoknaditi nastalu štetu na automobilima, ali i na nekretninama, pitali smo u "Croatia osiguranju".

- Za ovakve situacije osiguranje i postoji, spremni smo i na raspolaganju klijentima. Prijava štete može se napraviti 24 sata dnevno na web stranicama Croatia osiguranja na kojima su i detaljnija uputstva za prijavu. Važno je fotografirati nastalu stetu i fotografije dostaviti osiguratelju prilikom prijave štete. Pozivamo klijente da štetu od potresa po policama osiguranja imovine prijave na našim web stranicama na kojima su i informacije kako fotografirati i prijaviti nastalu štetu., odgovorili su nam iz Korporativnih komunikacija "Croatia osiguranja".

--------------------------

11:39 - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen razgovarala je telefonski u nedjelju ujutro s premijerom Andrejem Plenkovićem i poručila da EU stoji uz Hrvatsku. Više detalja OVDJE.

--------------------------

11:10 Zračna luka Franjo Tuđman nije oštećena te očekuje uspostavu prometa poslije 10:30 sati, izvijestili su u nedjelju iz Međunarodne zračne luke.

"U ovim nenadanim okolnostima sve dežurne službe Zračne luke Franjo Tuđman reagirale u skladu s procedurama, vodeći računa da su sigurnost i zaštita putnika prioriteti, te su evakuirale putnike iz putničkog terminala u trenutku potresa. Naknadnom inspekcijom i kontrolom zgrade utvrđeno je da nema oštećenja u samoj zgradi niti na uzletno-sletnoj stazi i ostalim manevarskim površinama", navodi se u priopćenju.

U zagrebačkoj zračnoj luci kažu da, nakon uspostave operativnih sustava, očekuju uspostavu prometa iza 10:30 sati, prema rasporedu.

--------------------------

11:06 Zgrada Hrvatskog sabora na Gornjem gradu znatno je oštećena u potresima koji su u nedjelju pogodili Zagreb. Više detalja OVDJE.

--------------------------

11:03 Policija zatvara glavni zagrebački trg, Trg bana Jelačića, i okolne ulice radi bržeg raščišćavanja ruševina.

--------------------------

10:34 Vatrogasci Grada Zagreba do 10 sati danas odradili su 50-ak hitnih intervencija. Radilo se uglavnom o zatočenim osobama u stanovima i liftovima, no imali sui ozbiljne požare poput onog trafostanice na Bukovcu, težak požar vrlo bitne centrale u Draškovićevoj ulici i požar krovišta u Kozari putevima. Zanimlljivo je da su odmah nakon požara dojavljena dva požara bolnica, na Srebrnjaku i u Petrovoj i koja su na sreću bila samo od prašine. Dojava o požaru u Katedrali u 8.33 sati također je uzdrmala vatrogasce, ali se i za nju pokazalo da je od istog uzroka.

- Na terenu su sve raspoložive snage, molimo građane da se pripaze pri kretanju kroz grad pošto je ogroman broj dimnjaka i krovova oštećeno. Također vas molimo da ogradite opasne dijelove oko objekata kako ne bi došlo do ozljeđivanja. Vatrogasci su i dalje tu za vas, no primamo na stotine poziva i molimo vas da ostavite linije hitnih službi za najhitnije situacije - apeliraju iz Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

--------------------------

10:26 Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Grada Zagreba Žarko Rašić je Hini pojasnio zašto je ranije tijekom jutra izjavio da je 15-godišnje dijete poginulo u potresu. Kaže da je taj podatak iščitao iz tzv. disponentske liste koju mu je predočio liječnik hitne medicine, koji je sudjelovao u prijevozu bolesnika u Klaićevu. Također kaže da ga je dobio od šefa službe u zagrebačkoj Hitnoj pomoći, koji ga je obavijestio da je obavljen prijevoz bolesnika "koji nije pokazivao znakove života".

Kao što smo javili, ravnatelj Dječje bolnice u Klasićevoj Goran Roić demantirao je Rašića i potvrdio da je dijete teško ozlijeđeno i u kritičnom stanju.

--------------------------

10:18 Europska komisija je poručila u nedjelju da prati situaciju u Hrvatskoj nakon potresa u Zagrebu i da je spremna pomoći.

"Pozorno pratimo stanje na terenu u Hrvatskoj nakon potresa u Zagrebu. Naš Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije u kontaktu je s hrvatskim vlastima. Spremni smo pomoći", objavio je povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič.

Dva snažna potresa, prvi jakosti 5,3 drugi jakosti 5,0, pogodila su prije toga u nedjelju ujutro Zagreb te još jedan jakosti 3,7.

Epicentri potresa bili su desetak kilometara sjeverno od Zagreba na dubinama od pet do 10 kilometara, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar.

--------------------------

10:11 Još jedan blaži potres u Zagrebu.

--------------------------

10:11 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel uputio je u nedjelju poruku potpore Hrvatskoj i poručio da je Europska unija spremna pomoći nakon snažnih potresa koji su pogodili Zagreb i okolicu.

- Moje su misli s hrvatskim narodom nakon razornog potresa. Upravo sam uvjerio premijera Andreja Plenkovića da Europska unija stoji uz naše prijatelje i spremna je ponuditi pomoć, poručio je preko twittera Charles Michel.

--------------------------

10:03 Premijer Plenković potvrdio je da je angažirana vojska na raščišćavanju zagrebačkih ulica.

Pripadnici vojne policije i inženjerske pukovnije Karlovac već su stigli na Trg bana Josipa Jelačića.

-----------------------

9:53 Sustav opskrbe električnom energijom u Gradu Zagrebu i okolici je stabilan, izvijestili su iz HEP-a.

- U ovom trenutku postoji još nekoliko oštećenih trafostanica koje se vraćaju postepeno u pogon. Zapadni dio Zagreba trenutno nema isporuku toplinske energije zbog ispada Elektrane-Toplane Zagreb. Na pogonu nema većih oštećenja.

Sve Službe HEP-a su na terenu i nastoje što prije normalizirati stanje u opskrbi kupaca električnom i toplinskom energijom. U Nuklearnoj elektrani Krško nema oštećenja, priopćio je HEP.

-----------------------

9:36 Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj Goran Roić u izjavi za televiziju N1 demantirao je Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba koji je ranije Hini potvrdio smrt 15-godišnjeg djeteta. Izjavio je da je djevojčica u vrlo kritičnom stanju te da joj se bore za život.

- Vrlo brzo nakon prvog udara potresa hitnom pomoći je 15-godišnje dijete dovezeno u bolnicu. Bila je potrebna reanimacija, napavljena je i sada se radi dodatna dijagnostika i mjere intenzivnog liejčenja. Provodi se CT. Dijete je vrlo vrlo kritično, ali radimo sve što možemo i sada se provodi CT snimanje da se utvrde ozljede. Dijete još nije preminulo, u kritičnom je stanju, provodi se dodatna dijagnostika, potvrdio je Roić u programu N1 televiziji.

Dodao je da u najavi ima još ozlijeđenih koji bi trebali onamo stići, no još nije bilo nikoga s ozbiljnijim ozljedama. U najavi je nekoliko djece koju će biti potrebno zbrinuti.

- Imamo dovoljno osoblja i liječnika i u kontekstu koronavirusa i u kontekstu ovog potresa, spremni smo na sve, zaključio je Roić.

-----------------------

9:26 Iz Gradske plinare Zagreb izvijestili su u nedjelju da je nakon potresa plinska mreža stabilno i mole građane da, ako osjete, miris plin au svojim zgradama zatvore glavni ventil.

"Molimo građane koji osjete miris plina u svojim zgradama da zatvore glavni ventil smješten u žutom ormariću na objektu i o tome obavijeste Gradsku plinaru Zagreb na brojeve 0800 400 400 ili 01 6437 755, 01 6302 382, 01 6437 741. Preporuka je zatvoriti i ventil ispred plinomjera.

Plinska mreža Gradske plinare Zagreb je stabilna i pod kontinuiranim nadzorom dežurnih službi koje prate stanje u realnom vremenu.

Sve raspoložive ekipe su na terenu i interveniraju po dojavi građana.“, stoji u priopćenju iz Gradske plinare Zagreb.

-----------------------

9:14 Hrvatski telekom (HT) u nedjelju ujutro je nakon jakog potresa u Zagreb i okolicu izvijestio da zbog posljedica potresa može biti poteškoća u funkcioniranju interneta, dok su iz A1 Hrvatska poručili da za sada nema 'ispada' u mrežama.

"Obavještavano korisnike da zbog posljedica potresa može doći do poteškoća u funkcioniranju interneta. Svi naši stručnjaci su na terenu i poduzimamo sve da bi osigurali stabilno korištenje usluga", poručuju iz HT-a.

Također se i ispričavaju korisnicima ako će imati povremene poteškoće u korištenju podatkovnih usluga.

Iz tvrtke A1 Hrvatska na upit Hine su poručili da trenutno nemaju poteškoća u funkcioniranju mreža, niti 'ispada', te da kvaliteta mobilne mreže nije narušena.

Ipak, tamo gdje nema struje kažu da korisnici mogu imati ili već imaju poteškoća s fiksnim uslugama, uključujući i internet, no to će se, kako kažu, srediti kad struja dođe.

"Radimo sve što možemo i aktivno nadziremo cijeli sustav, i o svemu ćemo transparentno i pravovremeno izvijestiti korisnike", poručuju iz A1.

-----------------------

9:04 Novi potres u Zagrebu, i ovoga je puta riječ o blažem podrhtavanju. Preliminarna magnituda prema EMSC-u iznosila je 3.2.

-----------------------

8:56 Petnaestogodišnje dijete prva je žrtva potresa u Zagrebu, potvrđeno je Hini u nedjelju u Zavodu za Hitnu medicinu Grada Zagreba.

Dobili smo dojavu o urušavanju zgrade u Đorđićevoj 13. Ekipa hitne pomoći je izašla na teren i našla teško ozlijeđeno dijete koje više nije pokazivalo znakove života, rekao je Žarko Rašić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu.

Dijete od 15 godina prevezeno je u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj, no tamo je konstatirana njegova smrt.

-----------------------

8:52 - Za virus zemljotres nema važnost, on se širi svojom logikom. Svi vi koji ste vani, Zagreb je epicentar, udaljite se jedni od drugih. Znam da je sada biti skupa solidarnost i oslonac za najbliže, prijatelje i obitelj, ali udaljite se jedni od drugih jer time ugrožavate zdravlje sebe i svojih obitelji, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

-----------------------

8:34 Telefoni zagrebačke policije i vatrogasaca su se užarili s desecima telefonskih poziva iz minute u minutu. Više detalja donosimo OVDJE.

-----------------------

8:28 Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba i zamjenik načelnice Stožera Pavle Kalinić pozvao je građane da nakon potresa budu vani i istaknuo da će se Civilna zaštita pobrinuti za građane.

"Ne ulazite u kuće, budite vani. Trenutno smo zauzeti. Civilna zaštita Grada Zagreba, tri tisuće ljudi je za sada dignuto. Diže se ostatak i preuzimamo brigu o svima vama”, rekao je Kalinić za Radio Sljeme.

Naveo je da su im prioritet bolnice.

Kalinić je rekao da je najjači udar bio u Kašini te opetovano apelirao na građane da ostanu ispred kuća poručivši i da se ne boje.

"Nemojte se bojati, pobrinut ćemo se za sve vas", kazao je.

Pozvao je i da se pomogne susjedima i starijim ljudima te da se ne vraća u kuće.

Kalinić je rekao i da će građane obavijestiti kada se trebaju vratiti u kuće. Naveo je i da nakon prvog potresa dođe nekoliko novih ponoviši da građani ostanu van kuća.

-----------------------

8:25 Vatrogasci su u Jurišićevoj ulici prije 15 minuta iznijeli ženu na stolcu. Jasna Martinis (76) zamotana je u deku i srčani je bolesnik i dijabetičar. S njom je bio i njezin muž Vladimir Zubčić.

- Urušio nam se strop i tavan, kad je to sve krenulo, stegnulo me oko srca. Imam dva stenta, ali kad sam popio lijekove bilo mi je bolje, ali ne mogu vjerovati da nam se ovo dogodilo, samo se nadam da neće i kiša pa da nam sve ne prokisne. Vatrogasci su došli u roku od pet minuta, gospođa je htjela u bolnicu, ali ni sami ne znaju gdje bi zbog korone.

Matija Boltižar / Jutarnji list
Jasna Martinis i Vladimir Zubčić

-----------------------

8:24 - Nama su popucali zidovi, ali smo dobro. Ali javljaju mi da su se u Vugrovcu i Kašini, gdje je bio epicentar potresa srušile neke stare kuće i štale, ali da nema ozlijeđenih. Mi smo tu svega tri kilometra od epicentra potresa i ima dosta štete - rekao nam je Marijan Tomurad, umirovljeni načelnik PU Zagrebačke koji živi u Popovcu.

Na nekim starijim zgradama u Ozaljskoj ulici na Trešnjevci kako nam javljaju naši čitatelji, otpao je dio fasada.

-----------------------

8:15 Na samoborskom području Javna vatrogasna postrojba zasad nije dobila nijedan zahtjev za intervenciju zbog šteta nastalih potresom, rekao nam je Marijan Žitković, zapovjednik JVP Samobor, ali u Operativnom centru stalno prate situaciju na terenu.

- Iz stana sam vidjela da su se na nekim okolnim zgradama na Zrinjevcu srušili dimnjaci - rekla nam je jedna stanarka koja živi u zgradi na Zrinjevcu, te da je otpao dio fasade zgrade u dvorištu.

-----------------------

8:07 Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut potvrdio je za HRT da ima ozlijeđenih osoba, ali da je uglavnom riječ o lakšim slučajevima. Kazao je i da je u Adžijinoj ulici došlo do urušavanja te da ima zatočenih ljudi zbog čega su na teren poslani vatrogasci.

Iz pozivnog centra zagrebačkih vatrogasaca doznaje se da na području grada ima zatočenih osoba. Službenici javljaju da nema potvrđenih informacija o žrtvama.

Ravnatelj zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu Žarko Rašić potvrdio je da je ozlijeđeno jedno dijete na koje je pao dio krova.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručili su u nedjelju ujutro da ljudi iziđu van, ne budu u grupama zbog opasnosti od koronavirusa te čekaju upute seizmologa.

MUP poručuje da građani koji su zbog potresa i naknadnih podrhtavanja izišli na ulice drže potrebni razmak zbog suzbijanja širenja virusa.

Pozivaju i da koriste zaštitne maske te čekaju dalje upute seizmologa.

Iz Plinare upozoravaju građane da zatvore plin te nazovu ako osjete miris plina na mob 0800400400.

Potres magnitude 5.3 pogodio je u nedjelju ujutro Zagreb., a slijedilo još nekoliko potresa.

-----------------------

7:56 Na zagrebačkim benzinskim pumpama stvaraju se kolone.

-----------------------

7:55 - Jutros 22. ožujka 2020. godine u 06 sata i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. U širem epicentralnom podtučju potres je izazvao znatne štete - piše na stranici Seizmološke službe Republike Hrvatske.

U 07 sati 01 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0.

-----------------------

7:51 - Iz Odnosa s javnošću PU Zagrebačke potvrdili su nam kako imaju dosta dojava o oštećenjima objekata i sve raspoložive policijske snage su na terenu, ali zasad nemaju dojava o ozlijeđenima.

-----------------------

7:43 Kako doznajemo, u 7:28 iz svog stana u Krajiškoj ulici evakuiran je predsjednik Republike Zoran Milanović.

-----------------------

7:41 Novi potres u Zagrebu, podrhtavanje je ovog aputa bilo nešto blaže nego u prva dva navrata, magnitude 3.7.

-----------------------

7:36 Iz MUP-a su putem službenog Twitter profila izdali upozorenje svim Zagrepčanima koji su izašli nakon potresa na ulice.

- Udaljite se od građevina bez obzira jesu li oštećene ili ne. Udaljite se od električnih stupova ili kablova.

Prenijeli su pritom poruku Ravnateljstva civilne zaštite i službenog profila 'Koronavirus': - Držite razmak na otvorenom od najmanje 1 metar.

-----------------------

Dva snažna potresa uzdrmala su Zagreb i sjeverozapad Hrvatske u nedjelju ujutro. Prvo izrazito jako podrhtavanje zabilježeno je u 6.24, a prema podacima Seizmološke službe Hrvatske, magnituda je iznosila 5.5.

Građani su u strahu masovno izašli na ulice, na kojima su imali što vidjeti: odlomljene komade fasada, popadale crjepove, a ponegdje i potpuno urušene zidove.

Na pojedinim lokacijama gromade su padale na parkirane automobile. Oštećenje je pretrpjela i Zagrebačka katedrala: vrh jednog od tornjeva se urušio. Prema informacijama naših čitatelja, došlo je do urušavanja lifta u neboderu u Ulici braće Domany.

Građani javljaju da su im u stanovima padale police, razni predmeti, lusteri... U nekim dijelovima grada nestalo je struje i vode. Neposredno nakon prvog potresa diljem metropole mogle su se čuti sirene raznih interventnih službi.

U trenutku kada su mnogi pomislili da je sve prošlo, točno u 7:01 Zagreb je uzdrmao novi izuzetno jak potres. EMSC je u svojem preliminarnom izvješću naveo da je magnituda iznosila 5.0, a da je epicentar bio 10 kilometara sjeverno od Zagreba, odnosno dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara.

I nakon ovog podrhtavanja iznova su se začule sirene diljem grada, a čini se da su nastale i neke nove štete. Građani su ponovno počeli javljati o popadalim predmetima u svojim stanovima.

Zasad nema izvješća o žrtvama, a Civilna zaštita Grada Zagreba je podignuta, rekao je pročelnik tog ureda Pavle Kalinić.

U Centru 112 nemaju podatke o ozlijeđenima. Doznaje se da primaju dojave od brojnih građana te da su zbog požara na terenu i vatrogasci.

Potres su, prema izvješćima čitatelja Jutarnjeg, osjetili i u većem dijelu sjeverne Hrvatske, Banovine i Podravine.

Čitatelj
Ilica, u blizini Britanskog trga
Čitatelj
Križanje Đorđućeve i Petrinjske ulice
Čitatelj
Križanje Đorđućeve i Petrinjske ulice
Čitatelj
Križanje Đorđućeve i Petrinjske ulice
Čitatelj
Križanje Đorđućeve i Petrinjske ulice
Jutarnji
Križanje Đorđućeve i Petrinjske ulice
Martin Vuković
Središće
Čitateljica
Trg kralja Tomislava

Jutarnji list

USKORO OPŠIRNIJE...

Slike i videosadržaje štete nastale u potresu šaljite nam na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2024 19:17