OGROMNA ŠTETA

Snažno nevrijeme i led veličine oraha poharali Požeštinu: ‘U 20 minuta uništeno je sve‘

Nestabilnosti može biti još idućih sati i u Hrvatskom zagorju, Međimurju i Podravini
 034 Portal

Jako nevrijeme praćeno grmljavinom i ledom veličine oraha poharalo je područje Požeštine danas oko 16 sati. Kako doznaje 034 Portal, tuča je uzrokovala materijalnu štetu te su razbijeni krovovi, oštećeni atomobili i vjetrobranska stakla.

image
034 Portal

- Mogu samo reći nikad viđeno niti doživljeno, u roku 20 minuta uništeno je sve, voćnjaci, poljoprivredni usjevi. Doslovno sve - kazala je za Dnevnik.hr Valentina Medved.

image
034 Portal
image
034 Portal
image
034 Portal
image
034 Portal
image
034 Portal
image
034 Portal
image
034 Portal

Nestabilnosti može biti još idućih sati i u Hrvatskom zagorju, Međimurju i Podravini, na što upozorava i sustav Meteoalarm, DHMZ-a.

Dopisnica Nove TV iz Osijeka, Marina Bešić Đukarić otkrila je da meteoalarm upozorava na sve ono što može prouzročiti ozbiljnu i veliku štetu na imovini, dakle, moguće su lokalne bujične poplave - nedavno smo u Požeštini imali prilike svjedočiti tome što sve bujice u kratkom vremenu mogu učiniti, tu je i opasnost od olujnog vjetra, dakle, može se očekivati rušenje stabala što može biti opasno ne samo za imovinu - kuće, električne vodove, automobile, nego i život.

Tuča našim poljoprivrednicima u vrijeme pred žetvu pšenice nikako ne ide na ruku, također ni voćarima koji su već pretrpjeli velike štete od mraza.

Meteoalarm također upozorava da se u slučaju grmljavinskog nevremena treba maknuti s otvorenih i izloženih područja kao što su planine, šume, livade, te da se treba zaštititi od udara munja.

Ukoliko se ostvare prognoze, moguće je očekivati i prekide u aktivnostima na otvorenome, te u prometu.

Za sada, dan u Osijeku protječe uobičajeno, uz sve tmurnije nebo, ali na još uvijek visokim temperaturama.

Stožer izdao upozorenje

Podsjetimo, Stožer civilne zaštite pozvao je u petak građane da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu te da se zaštite od munja, kao i oštećenja na imovini i drveću.

Pozivajući su upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda za grmljavinsko nevrijeme kasno poslijepodne i osobito navečer na području Međimurja, Hrvatskog zagorja, Podravine te Slavonije i Baranje, Stožer poziva građane da budu pripremljeni na moguće lokalne bujične poplave, olujne udare vjetra i tuče, te na moguće prekide u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:34