STIGLA JE PRAVA ZIMA

Snijeg i orkanski vjetar okovali Hrvatsku, zimska oluja trajat će danima: Evo kada slijedi smirivanje vremena

U nedjelju ujutro posvuda će prevladavati oblačno, u većini krajeva povremeno snijeg, a uz obalu i kiša, više oborine bit će u Dalmaciji

Snijeg u mjestu Šestanovac

 Ivo Ravlic/Cropix/

Nakon neuobičajeno toplog prosinca, Hrvatska je sredinom siječnja okovana ledom i pravim zimskim uvjetima. Snijeg, susnježica i orkanski vjetar stvaraju poteškoće u cestovnom, ali i pomorskom prometu, u prekidu su brojne katamaranske linije, dok su zbog jakog vjetra zatvorene i neke dionice autocesta, a te će se vremenske (ne)prilike nastaviti još nekoliko dana.

Slično vrijeme kao u subotu zadržat će se do kraja vikenda, a postupno smirivanje vremena očekujemo prema sredini tjedna, piše Dnevnik. Na vremenske prilike, posebno na Jadranu, utječe vrlo jaka i duboka ciklona, no od ponedjeljka bi trebalo biti manje vjetrovito, premda još uz oborine.

U nedjelju ujutro posvuda će prevladavati oblačno. U većini krajeva povremeno snijeg, a uz obalu i kiša. Više oborine bit će u Dalmaciji gdje su izvjesni pljuskovi i grmljavina. Na većem dijelu Jadrana i dalje će biti vrlo vjetrovito uz umjerenu i jaku, podno Velebita na udare i olujnu buru, a još na krajnjem jugu puhat će umjeren povremeno i jak istočnjak i jugo. Zbog vjetra Meteoalarm i sutra upozorava na opasnost, osobito na sjevernom Jadranu gdje je stupanj opasnosti i dalje najveći.

Danju će u središnjoj Hrvatskoj biti oblačno povremeno sa snijegom. Žuti Meteoalarm upozorava na mjestimično stvaranje novog snježnog pokrivača i iznad 5 centimetara. Puhat će slab i umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak u gorju s jakim udarima.

image

Snijeg u zaleđu Splita

Vojko Basic/Cropix

U istočnim predjelima pretežno oblačno još prijepodne ponegdje sa slabim snijegom i susnježicom, a zatim uglavnom bez oborine.

U Gorskoj Hrvatskoj oblačno povremeno sa snijegom uz stvaranje novog snježnog pokrivača većinom od 5 do 10 centimetara. Na Jadranu umjereno do pretežno oblačno povremeno uz slabu kišu, a ponegdje još može biti pahulja snijega nošenog burom.

U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno povremeno s kišom, a snijega će biti uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i tek ponegdje duž obale.

image

Na Braču pao gusti snijeg

Matko Biljak/Cropix

U ponedjeljak će u unutrašnjosti biti oblačno, na zapadu i u gorju često uz snijeg i stvaranje snježnog pokrivača, a u Slavoniji kiša ponegdje i susnježica. U utorak mjestimice kiša, a u gorju i dalje snijeg. Zatim postupno kidanje naoblake. U početku će puhati umjeren i jak sjeveroistočnjak, koji će u utorak prolazno oslabjeti.

Na Jadranu u ponedjeljak umjereno do pretežno oblačno mjestimice uz kišu, ponegdje i susnježicu. Potom promjenljivo sa sunčanim razdobljima, još na sjevernom dijelu u utorak mjestimice s kišom. Puhat će jaka podno Velebita na udare i olujna bura, a samo na jugu i dalje južni vjetar i jugo. U utorak vjetar prolazno slabiji. Temperatura u blagom porastu.

Od srijede u unutrašnjosti promjenljivo sa sunčanim razdobljima i još samo ponegdje sa slabom ili neznatnom oborinom. Na Jadranu suho i barem djelomice sunčano, piše Dnevnik.

image

Snijeg u mjestu Zadvarje

Ivo Ravlic/
image

Snijeg u Dugopolju

Vojko Basic/Cropix
image

Snijeg u mjestu Šestanovac

Ivo Ravlic/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:38