VREMENSKA PROGNOZA

Snijeg na Platku i Zavižanu, meterologinja upozorova na nešto drugo: Ne idite na put ako ne morate

U najvišim predjelima Gorskog kotara već je počeo padati i snijeg, a on će se nastaviti u idućim satima u najvišem gorju
Snijeg na Zavižanu, 20.11.2020.
 Meteo.hr Webcam

Bit će umjereno i pretežno oblačno, povremena kiša uglavnom u unutrašnjosti te na dijelu sjevernog Jadrana i to glavninom prijepodne, a u višem gorju mogući su susnježica i snijeg, prema večeri postupno kidanje naoblake sa zapada, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za petak.

Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, na udare ponegdje jak, ponajprije u gorju. Na Jadranu umjerena i jaka bura, na udare olujna, a podno Velebita i orkanska. Temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti uglavnom od 4 do 9 stupnjeva Celzijusovih, u unutrašnjosti Dalmacije i Istre najviša dnevna između 9 i 13, a na Jadranu od 12 do 17 stupnjeva.

Jaka bura, kiša i snijeg

Duž cijele obale puše bura, a pod Velebitom je i olujna. Za područje Velebitkog kanala je DHMZ izdao i crveno upozorenje zbog jake i olujne bure. Za sav promet su zbog toga zatvoreni Paški most i autocesta A1 od Svetog Roka do Posedarja.

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević javlja da će tijekom dana vjetar još ojačati te upozorava da oni koji to baš ne moraju, ne kreću na put prema moru.

Osim jake bure, promet otežava i kiša na sjevernom Jadranu, ali i u unutrašnjosti. Uz kišu je u najvišim predjelima Gorskog kotara već počeo padati i snijeg, a on će se nastaviti u idućim satima u najvišem gorju. Već pada na Platku i na Zavižanu, javlja N1 i dodaje da se očekuje i daljnji pad temperatura.

HAK: Zbog olujnog vjetra dijelom zatvorena A1, Jadranska magistrala...

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina), Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar); autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika; Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Karlobaga, izvijestio je u u petak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I.i II.skupina vozila) na lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica.

Na Krčkom most zabrana je prometa za I. skupinu vozila: motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom. Molimo korisnike za dodatan oprez. 

Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti. Kolnici su mokri te vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog prometne nesreće zatvorena je državna cesta DC3 Čakovec-Štefanec. Obilazak je kroz naselje Ivanovec.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektne linije Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen i Lopar-Valbiska i katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Cres-Rijeka .

Zbog najave loših orkanske bure 20. i 21.studenoga neće ploviti brzobrodska linija 9141 Pula-Zadar, a neće ploviti ni na povratnom putovanju Zadar–Pula u nedjelju 22. studenog.

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:05