KAOS DILJEM ZEMLJE

Snijeg pada u većem dijelu Hrvatske, na Zavižanu 58 centimetara. Orkanska bura paralizirala Jadran

Zbog vremenskih je uvjeta na nekim cestama na snazi posebna regulacija prometa

Snijeg u Varaždinu

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Dijelovi Hrvatske probudili su se u nedjelju prekriveni snježnim pokrivačem, a zbog vremenskih je uvjeta na nekim cestama na snazi posebna regulacija prometa. Na Zavižanu je napadalo 68 centimetara snijega, a u Begovom razdovlju 50 cm.

Snijeg pada u Zagrebu, u Gorskom kotaru i Lici, Slavoniji.

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije, javlja HAK. Korisnici se mole za strpljenje.

image

Snijeg u okolici Varaždina

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj, uključujući autoceste A1 između čvorova Karlovac i Maslenica (Rovanjska), A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Karlovac te državne ceste DC1 Karlovac-Udbina-Knin i DC3 Vrbovsko-Delnice-Kikovica (stara cesta kroz Gorski kotar).

U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme. Detaljan popis cesta na kojima su zimski uvjeti nalazi se na interaktivnoj karti HAK-a.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, te iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto.

Za sav promet zatvorene su: dionica Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (zbog vjetra); te dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Ogulin i Brinje u oba smjera, zbog prometne nesreće na 112. km. Obilazak je državnim cestama preko Oštarija i Modruša (DC42 i DC23); županijska cesta ŽC5217 Dobroselo-Mazin. Ostale zabrane možete provjeriti na stranicama HAK-a.

Zbog vjetra su u su trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Lopar-Valbiska, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ; te katamaranske linije: Pula-Zadar, Ubli-Korčula-Dubrovnik i Split-Hvar-Vela Luka-Ubli.

Zbog smanjene brzine prometovanja između kolodvora između kolodvora Dugo Selo i Novska očekuju se kašnjenja vlakova.

DHMZ je u subotu upozorio da će tijekom vikenda nastupiti promjena vremena koja će obilježiti kraj ovogodišnje veljače.

- Hladan zrak koji prodire sa sjevera već je dosad osjetno snizio temperaturu, a do kraja dana se očekuje i dodatno zahladnjenje. U gorju će kiša mjestimice prijeći u susnježicu i snijeg, a do sredine nedjelje ponegdje će pasti i više od 25 cm snijega. Bit će vrlo vjetrovito, na kopnu će puhati sjeveroistočni vjetar, dok će na sjevernom dijelu Srednjeg Jadrana puhati jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura koja će već tijekom noći, a osobito sutra stvarati probleme u prometu. Olujna bura se očekuje i na Sjevernom Jadranu, a ponegdje uz obalu biti će susnježice i snijega. Toplo će ostati samo na krajnjem jugu Jadrana gdje će se zadržati jako i olujno jugo. U Zagrebu se također očekuje susnježica i snijeg, ali bez njegovog zadržavanja - rekao je za Jutarnji dežurni meteorolog DHMZ-a.

image

Snijeg u Novom Zagrebu

A. Vladić
image

Snijeg u Novom Zagrebu

A. Vladić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2023 11:21