VOZAČI, OPREZ!

Snijeg prekrio autocestu prema moru, zatvoren dio A1, kamioni ne mogu prema Dalmaciji, Rijeci i Istri

U priobalju puše bura s olujnim i orkanskim udarima. HAK upozorava vozače da prilagode vožnju

Snijeg na autocesti

 HAK

U većem dijelu unutrašnjosti, Lici i Gorskom kotaru otežano se vozi zbog snijega, a moguća je i poledica. Zimski su uvjeti na cestama u Gorskom kotaru, Lici, na sjeverozapadu Hrvatske, javlja HAK od jutros u 6 sati.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri i obrnuto trenutno nema slobodnog cestovnog pravca, navodi HAK.

U priobalju puše bura s olujnim i orkanskim udarima. HAK upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, da na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće odgode putovanje.

Snijeg je prekrio prometnice već kod Karlovca pa sve do tunela Svetog Roka na autocesti A6.

Donosimo i sažetu prognozu za početak radnog tjedna koju je za HRT pripremila meteorologinja iz DHMZ-a Kristina Klemenčić Novinc.

Radni tjedan počet će uz oborine - većinom kišu, a uglavnom u gorju i na sjevernom Jadranu i snijeg. Na jugu Jadrana moguće je i nevrijeme. U utorak većinom prestanak oborina pa će idućih dana prevladavati suho - na Jadranu i sunčanije nego u oblačnijoj unutrašnjosti. Slabih oborina, i to najčešće snijega, bit će uglavnom u Lici i Gorskom kotaru.

Prva polovina tjedna bit će malo manje hladna od druge, ali na Jadranu osjet hladnoće i dalje pojačavati bura - veći dio razdoblja umjerena do jaka, no u ponedjeljak jaka do olujna, podno Velebita na udare i orkanska, dok će u ponedjeljak srednjem i južnom dijelu još puhati istočnjak i jugo, upozorila je meteorologinja.

Zbog olujnog vjetra zabrana je prometa za sva vozila: autocestom A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; Jadranskom magistralom (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; na Krčkom mostu.

Promet je dopušten samo za osobna vozila: autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; Jadranskom magistralom (DC8) između Senja i Karlobaga; riječkom obilaznicom (A7) Škurinje-Orehovica; državnom cestom Gospić-Karlobag (DC25); državnom cestom Maslenica-Zaton Obrovački (DC54); na Paškom mostu.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99) te lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. Skupina).

Zimski su uvjeti i promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama (detaljan grafički prikaz nalazi se na Interaktivnoj karti HAK-a):

autocesta A1 Bosiljevo-Otočac-Gospić-Sveti Rok-Maslenica (od 19:30sati);

autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-Bosiljevo (19:30 sati);

DC1 Čeglje-Karlovac-Slunj-Vaganac-Korenica-Gračac-Knin;

DC3 (stara cesta kroz Gorski kotar) Karlovac-Zdihovo-Delnice-Kikovica;

DC6 Jurovski Brod-Donje Stative;

DC25 Korenica-Lički Osik;

DC23 Duga Resa-Generalski Stol-Josipdol-Kapela; Senj-Žuta Lokva;

DC27 Gračac-Zaton Obrovački;

DC42 Josipdol-Plaški-Saborsko-Kuselj;

DC50 Žuta Lokva-Lički Osik i čvor Sv. Rok-Gračac;

DC52 Špilnik-Korenica;

DC204 GP Pribanjci-čvor Bosiljevo;

DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo;

DC218 Donji Lapac-GP Užljebić;

DC429 Selište Drežničko-Prijeboj;

DC541 Mali Modruš-čvor Novigrad (A1);

DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča;

ŽC5144 Sveti Juraj-Krasno, ŽC5140-Krasno-Otočac;

na svim lokalnim i županijskim cestama Ličko-senjske županije.

na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru (Čabar, Vrbovsko, Delnice, Gornje Jelenje);

DC218 Bjelopolje-Donji Lapac;

ŽC5217 Bruvno-Mazin-Dobroselo zatvorena je za sav promet.

Zbog aktivnog klizišta na državnoj cesti DC5 dionici Okučani-Lipik vozi se usporeno, uz privremenu regulaciju i ograničenje brzine od 30 km/h.

Ne voze mnogi trajekti i katamarani

U prekidu su trajektne linije: Sućuraj - Drvenik, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Sumartin-Makarska, Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik te Orebić-Dominče.

Ne voze niti katamaranske linije Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Pula-Zadar, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik te Dubrovnik-Šipan-Mljet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:30