SAGA O APAŠKOM POGLAVICI

SNIMANJE POD VELOM TAJNE Pored Fužina niče kaubojski grad, novi Winnetou je Albanac

Načelnik Fužina Marinko Kauzlarić otkriva da bi grad namijenjen turistima mogao izdržati dvadeset godina
 CROPIX

Iako od svibnja taje svaku informaciju vezanu uz početak snimanja trilogije o Winnetouu - otkrili smo ih! Njemački producenti iz kuće Rat Pack, potpomognuti domaćim snagama iz Alex Produkcije, utaborili su se u Fužinama, na mjestu gdje do sada (u deset filmova snimljenih šezdesetih godina) nije snimljen nijedan kadar o apaškom junaku kojega je stvorio njemački pisac Karl May, a utjelovio glumac Perre Brice.

Baza im je pet kilometara od središta mjesta, okupirali su svojim prikolicama jedino slobodno parkiralište i zauzeli sve hotele i privatne smještaje u okolici. U mjestu Lič, u napuštenim hangarima, staje su za konje koje će Divljim zapadom, odnosno Gorskim kotarom jahati goranski kauboji i Indijanci. Javnosti je poznato da je indijansko naselje niknulo u zaleđu Novog Vinodolskog, ondje još uvijek traju pripreme za snimanje, a kao da je znalo, odnekud je pašući došetalo krdo divljih konja.

Nosi ime Roswell

Snima se u goranskim šumama, u jednoj je niknuo kaubojski grad koji nosi ime grada iz “Winnetoua” šezdesetih godina - Roswell. U njemu je deset objekata te pruga koja vodi iz šume u mjesto. Na obližnjem je brežuljku groblje na kojem je završilo nekoliko nesretnika, a šest lijesova pripremljeno je za sljedeću rundu. Osnivači grada su kopači zlata koji svoje blago preprodaju u Rijeci - u Guvernerovoj palači. U istom je gradu zloglasni zatvor Yuma, otvoren 24 sata na dan.

Foto: Mario Pušić/Cropix

Riječ je o velikoj tajni

Načelnik Fužina Marinko Kauzlarić kaže nam da ne smijemo pisati o filmu, da bi za tako što trebali imati dozvolu od filmaša. Pitamo zašto, a on kaže da je to tajna. No zato je rado pričao o koristima koje će njegovoj općini donijeti slavni poglavica.

- Osim prirodnih ljepota producenti su kod nas bili oduševljeni s još jednom stvari - elementarnom nepogodom. Zbog sječe šume koju su Hrvatske šume morale izvršiti zbog smrzavanja stabala prošle godine nastali su krateri, što znači da su oni dobili gotovu kulisu - govori načelnik Kauzlarić i dodaje da su im od pomoći bili pri rješavanju papirologije za zemljište kojim se koriste, što od Hrvatskih šuma, što od privatnih vlasnika.

Pogledajte fotogaleriju

- A sve je to dobro za naše mjesto, dogodio se muving, popunjeni su svi smještajni kapaciteti, svi hoteli i privatni iznajmljivači su puni, ljudi boljeg imovnog statusa unajmili su i vikendice. Studenti su lijepo zaradili u gradnji tih kuća, povećala se ukupna potrošnja - navodi.

Zaposleni studenti

No ne staje samo na tome, misli da bi samo sn imanje filma na njihovu području moglo postati novi turistički proizvod Fužina.

- Već smo obavili prve razgovore s Hrvatskim šumama da nam kažu po kojim bismo uvjetima mogli parcelu na kojoj su kulise dobiti u koncesiju na 20 godina; toliko bi ti objekti mogli izdržati. Koliko mi je poznato, nakon snimanja takvih filmova dolaze znatiželjni gosti u razgledavanje. Uz jezero i špilju to bi bio naš novi turistički proizvod - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:19