DANIJELA, SVAKA ČAST

Snimila nevjerojatno zabavan, a opet iznimno informativan video: ‘Uloženo je 0 kuna, a reakcije su sjajne‘

Zabavan, satiričan i informativan video mobitelom je snimila i montirala voditeljica Dječjeg odjela daruvarske knjižnice Danijela Marić

Voditeljica Dječjeg odjela daruvarske knjižnice Danijela Marić kao dr. Drama Queen

 Screenshot Mojportal.hr

Svi koji se bave javnim, medijskom poslom reći će vam da je u tom poslu najteže biti - duhovit. Hrvatske humoristične serije su prilično dobar pokazatelj kako je zapravo teško nasmijati ljude i zadržati njihovu pažnju.

No, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, odnosno voditeljica njezinog Dječjeg odjela Danijela Marić, napravila je izuzetno duhovit, satiričan, istovremeno informativan i privlačan promotivni video koji je na društvenim mrežama jučer doživio svoj premijeru i odmah potom zaradio i ovacije!

- Negdje u lipnju ravnateljica knjižnice Romana Horvat mi je ponudila da sudjelujem na stručnom skupu koji se održao ovog petka u Bjelovaru i to s promotivnim videom knjižnice. Budući da volim snimati i montirati videa, odmah sam prihvatila. Kroz razgovor s kolegicama tražili smo način kako prikazati knjižnicu i naš rad u njoj, a da ne napravimo to na klasičan način. Kolegica Dea Mlinarić nam je pokazala jednu satiričnu reportažu nakon koje smo se svi počeli zezati na naš račun i tako samo došli na ideju da napravimo ovaj video - ispričala je Danijela Marić za Mojportal.hr.

image

Ravnateljica knjižnice Renata Horvat i voditeljica dječjeg odjela Danijela Marić na dječjoj radionici u sklopu Cvjetnog sajma

Grad Daruvar/Predrag Uskoković

Danijela Marić sama je napravila scenarij, snimila video mobitelom i montirala ga na mobitelu. Također je odglumila i sve likove u videu: voditelja vijesti Romana Ljubića, novinarku Novelu Krimić, doktoricu antibiblioterapije Dramu Queen...

U video je uloženo nula kuna te puno ljubavi i volje, a efekt je sjajan i novcem nemjerljiv. Koliko nam je poznato, nitko dosad na ovim prostorima nije promovirao knjižnicu i čitanje na ovako lepršav i satiričan način kao što je to napravila Danijela Marić.

image

Danijela Marić kao voditeljica Novela Krimić

Screenshot Mojportal.hr

U samom uvodu videa, primjerice, voditelj vijesti "Roman Ljubić" govori kako daruvarska knjižnica "građane nastoji približiti knjizi sustavnim maltretiranjem odraslih, a naročito djece". I tako se kroz cijeli video provlači satirični ton prema kojem, oštrim glasom govori voditelj Roman Ljubić, daruvarska knjižnica i čitaonica "roditeljima i njihovim tek rođenim bebama nameću prvu slikovnicu i besplatno članstvo". Naravno, riječ je o akciji s kojom se djeci od najranije dobi nastoji približiti knjižnica i potaknuti ljubav prema čitanju.

image

Djeca obožavaju "Noć s Andersenom" koja se svake godine organizira povodom rođendana Hansa Christiana Andersena

Screenshot Mojportal.hr

- Reakcije na video su odlične, jučer je prvi put prikazan na stručnom skupu zbog kojeg je i sniman. Reakcija struke bila je odlična, a i reakcija naše publike i sugrađana su također odlične. Svi nam čestitaju i zbog toga samo svi u knjižnici jako sretni - kaže Danijela Marić, koja hvali Daruvarčane kao velike ljubitelje knjiga.

Budući da je ona voditeljica Dječjeg odjela, knjižnica i čitaonica organiziraju broje akcije, radionice i igraonice kako bi djeci približile čitanje i naučile ih da zavole knjige. Neke od tih akcija su i nekonvencionalne, ali djeci jako privlačne, kako što je proslava rođendana kralja bajki, Hansa Christiana Andersena, kada djeca imaju večer posvećenu njemu, a tu noć i prespavaju u knjižnici.

image

Djeca u "Noći s Andersenom" prespavaju noć u knjižnici

Screenshot Mojportal.hr

- Noć s Andersenom se održava već dugo godina, a organiziramo je u suradnji s knjižnicom iz Češke republike u sklopu međunarodnog projekta. Svake godine uoči Andersenovog rođendana djeca spavaju u knjižnici. Pripremimo im zanimljive aktivnosti, zanimljive goste, održavamo predstave, promocije slikovnica i organiziramo razne igre. Naravno, za djecu pripremimo večeru i tortu kako i priliči rođendanu. Djeca spavaju u vrećama za spavanje u knjižnici, što jako vole, a ujutro im pripremimo doručak i onda idu kućama - priča Danijela Marić za Mojportal.hr.

image

Akcija tijekom koje se najmlađima u knjižnici daruju slikovnice i besplatne članarine

Screenshot Mojportal.hr

Knjige i čitanje jako su važni za razvoj osobe i Danijela Marić to jako dobro zna. Brojni su benefiti čitanja pa tako u videu doktorica antibiblioterapije Drama Queen objašnjava zašto nikako ne bi trebalo čitati knjige: "Čitanje aktivira dio mozga odgovoran za kritičko razmišljanje, a tko danas želi misliti svojom glavom?!".

E, pa, neki divni ljudi u Daruvaru paze da oni najmlađi među nama, a i oni stariji, koriste svoju glavu za svoje dobro i za dobro svih drugih i na tome im svi redom trebamo biti jako zahvalni.

image

Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar neprestano organizira igraonice i radionice s kojima djecu uče da zavole knjige i probude kreativnost

Screenshot Mojportal.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:24