IRINA VU

Snimili smo jahtu Putinove prijateljice i supruge najbogatijeg oligarha, i dalje je u Hrvatskoj!

Jahta Irina VU je 2012. godine registrirana u Splitu. Danas se jahte takvog tipa i godišta prodaju za oko 5 milijuna eura
 Nikolina Vuković Stipaničev/cropix, Afp

Vijest da je istraživački portal Oštro objavio kako je jahta povezana sa suprugom sankcioniranog ruskog oligarha Alishera Usmanova otkrivena na kopnu pokraj marine Betina na otoku Murteru nije previše iznenadila nikog u upućenim pomorskim krugovima u Šibeniku, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, 35 metarska jahta Irina VU, koju je već i po nazivu lako povezati s Irinom Viner Usmanovom, suprugom Alishera Usmanova, nalazi se još od 2015. godine na referentnoj listi brodova, odnosno jahti, koje su prošle refit u šibenskom Remontnom brodogradilištu, što se vidi i iz javno objavljenih podataka dostupnih i na adresi https://www.superyachtrefit.com, na kojoj se među čitavim nizom brodova, koji su tamo servisirani nalazi i ime 35 -metarske jahte MY Irina UV. Što, ako ništa drugo, svjedoči da nije od jučer u ovom akvatoriju.

Iz iste, 2015. godine datira i zajednička fotgrafija Viner Usmanove i samog Vladimira Putina, objavljena na Wikipedija, koja svjedoči o bliskosti proslavljene trenerice ruskog nacionalnog tima ritmičke gimnastike i predsjednice ruske federacije ritmičke gimnastike, koja je trenirala brojne osvajačice olimpijskih i medalja sa svjetskih prvenstava u ovom sportu, poput Yane Lukonine, Darie Dmitrieve, Evgenie Kanaeve i brojnih drugih, sa samim vrhom ruske vlasti, među koje valja ubrojiti i Dmitrija Medvedeva, s kojim se zajednička fotografija također može pronaći na Wikipediji.

Još od ranije je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potvrdilo portalu Oštro da su za tri plovila izdane mjere privremene zabrane korištenja i isplovljavanja "zbog osnovane sumnje u povezanost vlasnika jahte s osobama na sankcijskom popisu", navodeći kako su smještena u marini Betina, u ACI Skradinu te u Luci Rijeka, iako nije potvrdilo je li među njima i jahta Irina VU.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Spomenutu jahtu Oštro je otkrilo radeći na međunarodnom projektu zajedno s 25 medija predvođenih OCCRP-om. Do sada je otkriveno više od 145 subjekata vrijednosti oko 17,5 milijardi dolara povezanih s osobama koje se nalaze na listi 35 opozicijskog lidera Alekseja Navalnog. Na njoj su oligarsi i ruski službenici za koje smatra da su sudjelovali u njegovu trovanju i zatvaranju.

Inače, kako je Slobodna Dalmacija već pisala, jahta Irina VU je 2012. godine registrirana u Splitu. Danas se jahte takvog tipa i godišta prodaju za oko 5 milijuna eura.

U vrijeme prve registracije u Hrvatskoj jahta je bila u vlasništvu hrvatske tvrtke Leraux jahte, čiji vlasnik je bila ciparska tvrtka Leraux Investment. Godine 2016. jahta je prešla u vlasništvo povezane ciparske tvrtke Leraux Yachts Leasing, da bi je sljedeće godine preuzela druga povezana tvrtka, Leraux Yachts s Kajmanskih otoka. No ciparski Leraux Yachts Leasing je prema podacima tamošnjeg registra od 2015. do 2016. godine bio u vlasništvu Leraux Holdingsa.

Prema ciparskom registru tvrtki, potonji je prvo bio u vlasništvu Leraux Investmentsa, a danas se kao vlasnik navodi Bridgewater s otoka Man, koji je povjerenik trusta Leraux.

Usmanova su već u ranijim istragama temeljenim na Paradise i Panama Papers povezali s Bridgewaterom. Prema dokumentima iz te dvije baze podataka, oboje supružnika Usmanov bili su identificirani kao klijenti ove tvrtke koja pruža korporativne usluge. Prema sadašnjim podacima hrvatskog registra stvarnih vlasnika, krajnja vlasnica Leraux Holdingsa je Usmanovljeva supruga Irina Viner-Usmanova, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:43