ŠEF KRIM POLICIJE

‘Snimka osobe u Savi je autentična, snimljena je te večeri! Prijatelji? Ispitat ćemo ih više puta‘

Sa svime što je prikupljeno, ništa ne ukazuje da bi njegov nestanak bila posljedica nasilne radnje - rekao je Antonio Gerovac

Antonio Gerovac i snimka nadzore kamere

 Youtube Screenshot

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac danas je u MUP-u održao tiskovnu konferenciju na kojoj je izvijestio o novim saznanjima vezanim uz nestanak splitskog mladića Mateja Periša.

- Međunarodna policijska suradnja je u ovakvim slučajevima uvriježena. Protekla dva dana smo proveli u Beogradu s kolegama iz srpske policije gdje smo razmijenili sva saznanja koja smo mi prikupili, ali smo se fokusirali na ono što je srpska policija poduzimala. U kratkim crtama, srpska policija poduzela je sve radnje koje se u ovakvim slučajevima provode, angažirane su sve raspoložive snage. Sve što se u sličnim slučajevima radi, srpska strana je poduzela. Trenutno intenzitet traganja se nastavlja kakav je bio i prvog dana. Što se profesionalne razine tiče, ona je na najvišem nivou. Primio nas je ministar Vulin koji je pružio sve moguće, sve što je hrvatska policija tražila. Tom sastanku je bio prisutan i otac nestalog Mateja, izvijestili smo ga o svim poduzetim radnjama, što srpska policija, a što hrvatska radi - rekao je Antonio Gerovac o posjetu hrvatskog policijskog tima Beogradu.

Na pitanje novinara Jutarnjeg vrijedi li radna verzija da u ovom slučaju nema nasilja, Gerovac je potvrdio:

- Sa svime što je prikupljeno, ništa ne ukazuje da bi njegov nestanak bila posljedica nasilne radnje.

Odgovorio je i na pitanja vezana uz snimke nestalog Mateja koje su objavljene u medijima.

- Sve što je dokazni materijal, a tu spada i snimka, nezahvalno je komentirati. Žao mi je što te snimke izlaze van. Kako izlaze, ne znam i ne mogu tvrditi. Špekulirati što se na njima nalazi ili ne nalazi, ne mogu. Pregledavamo sve snimke. Od izlaska iz kluba do ulaska u vodu, svaka sekvenca se pregledava, sati i sati materijala. I nakon toga, nakon nestanka, sve se pregledava, je li se negdje drugdje pojavio. Rezultati analize snimaka koje se još obrađuju, izoštravaju i pregledavaju, daju se srpskom tužiteljstvu koje će donijeti zaključak. Osoba odjevena kao Matej došla je u vodu. Ne postoji nitko tko može reći da je sigurno ušao u vodu. Postoje podaci koji upućuju na te stvari, ali ne mogu iznositi detalje - kazao je Gerovac.

Gerovac je potvrdio i da su Matejevi prijatelji prijavu o nestanku podnijeli odmah ujutro.

- Svi nestanci se obrađuju s ozbiljnošću, to su vrlo važni slučajevi, detalje ne mogu iznositi. Prijava formalna je bila istoga dana, već u jutarnjim satima došlo je do kontakta policije s prijateljima s kojima je bio.

- Što se tiče konzumacije opijata ili droge bilo kakve vrste, ne mogu vam iznositi što su nam prenijeli. Morate vještačiti krv, urin... Ostavimo taj dio za istragu koja slijedi. Što se događalo prije dolaska u Gotik, put do Beograda, boravak u Gotiku, sav taj put je praćen u minutu od strane srpske policije. U ovom trenutku ne postoji rupa u onom što se zna. Što se tiče konzumacije, radi se o istrazi koja je u tijeku, ne mogu govoriti. Hrvatska policija će s obzirom na saznanja koja smo dobili poduzeti određene radnje u odnosu na prijatelje. Govorimo o nestanku. S njima će se razgovarati dva, tri, sedam puta, dok god bude potrebno. Postoje još neke radnje koje možemo napraviti da pomognemo kolegama iz Srbije. - Srbija ima sve moguće sustave lociranja mobitela, oni su učinili sve što su mogli. S mobitelom možemo pomoći, to vam ne smijem reći, ali dio mobitela ćemo obrađivati i podatke dostaviti srpskoj policiji. Kada radite nestanak - obitelj, prijatelji, sve što okružuje osobu su krucijalni izvor informacija. Srpski policajci su razgovarali s njima, prošli su poligrafska testiranja, iz testova ne proizlazi involviranost u bilo što bi bio nestanak. Tek moramo utvrditi tko su Zadrani, ako su tamo uopće bili, utvrdit ćemo tko su te osobe. Srpska policija je apsolutno dala najiskusnije istražitelje, koji su radili najrazvikanije slučajeve, radi se o profesionalcima. Srpska policija raspolaže tehnikom, sva je uključena u potragu za Matejom. Lociranje telefona, dronovi, termovizijske kamere, sve je uključeno. Srpska policija ide i dalje od pretpostavke da je ušao u vodu, sve susjedne zemlje su uključene - kazao je Gerovac.

Rekao je kako se prema svim saznanjima Matej i njegovo društvo u klubu nisu našli ni u kakvom sukobu.

-Nitko od njih nije bio involviran u bilo kakav fizički sukob, naguravanje, bilo što takvo. Sve što su u klubu trebali podmiriti (račune), podmirili su. Neozbiljno bi bilo špekulirati zašto je trčao. Svi ste vidjeli njegovo ponašanje, zašto je to tako je nepoznanica. Snimka osobe u Savi je autentična, ali neću ulaziti u priču je li netko plivao. Svaka snimka je podložna daljnjoj obradi. Da, snimka je nastala te noći

Gerovac je upitan i za zapljenu droge u Pločama i suradnju s američkom policijom.

- Surađujemo sa DEA-om na svakodnevnoj bazi, imaju svoj ured u Zagrebu od 2016., to nije slučajno. Sve što se događa, pogotovo kad je u pitanju Južna Amerika, DEA ima informacije, te dijele ih s nama. Izvidi traju, Luka Ploče je samo jedna od luka u Europi koja se koristi da bi se droga dovela u Europu.. Mogli ste vidjeti višetonske zapljene u Europi, Luka Ploče je samo mali dio svega. Prije nekoliko minuta potpisali smo memorandum o suradnji s DEA-om, prepoznali su nas kao najpouzdanijeg partnera u ovom dijelu Europe - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2023 05:31