LOŠ ČETVRTI KVARTAL

SNIŽENA PROGNOZA GOSPODARSKOG RASTA, MARIĆ ZADOVOLJAN 'Sve je to u sferi naših očekivanja, možemo ih razuvjeriti'

Zagreb, 160316. Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade na kojoj su imenovani pregovaracki odbori za pregovore sa sindikatima o izmjenama kolektivnih ugovora za javne sluzbe i drzavne namjestenike te o osnovici place za zaposlene u tim sluzbama, a za predsjednika tih odbora predlozen je potpredsjednik Vlade Bozo Petrov.Na fotografiji: Zdravko Maric.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Hrvatska, zbog lošeg četvrtog kvartala prošle godine, usporila je rast BDP-a pa se sada za ovu godinu od strane Europske komisije prognozira skromni porast BDP-a od 1,8 posto i to prije svega zahvaljujući porastu domaće potražnje. Prije par mjeseci prognoza je bila da će BDP rasti 2,1 posto, ali zbog razočaravajućeg zadnjeg kvartala u 2015. se sada snižavaju i prognoze. Pada postupno nezaposlenost, stabiliziran i simbolično će padati javni dug, brže od očekivanog se smanjuje deficit.

Novi podaci iz Bruxellesa nisu previše uzbudili ministra financija Zdravka Marića. Na konferenciji za novinare izjavio je da je sve ovo u sferi očekivanog.

- Bez obzira što je postotak blago pao, mislim da je brojka još uvijek vrlo blizu one koju smo i mi uzeli u samom procesu planiranja proračuna za ovu godinu. Sve u svemu, možemo biti zadovoljni - rekao je Marić istaknuvši da je najveći plus za Hrvatsku novi proračun koji bi trevao stabilizirati javni dug, a hrvatski BDP podići na 2 posto.

- Vidite da je EK kao glavni razlog korekcija navela četvrti kvartal 2015. koji je bio ispod očekivanja. Međutim, treba reći da su za ovu godinu projekcije koje su rađene za Hrvatsku uzete s 22. travnja, što znači da nije uzet u obzir kompletni Program konvergencije i Nacionalni plan reformi, koje je Hrvatska poslala EK, tako da i taj segment na neki način treba apostrofirati. A mi smo uvjereni i sigurni da ih tijekom godine možemo i hoćemo razuvjeriti. - zaključio je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:23