Laskava titula

Snježana Prijić-Samaržija izabrana za ‘Ženu godine‘ po izboru časopisa ‘Zaposlena‘

Izbor ‘Žene godine‘ održava se od 1995., predstavljajući žene koje su radom postigle značajan uspjeh i promovirale ženska prava.

Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci

 Matija Djanjesic/Cropix

Dugogodišnja rektorica Sveučilišta u Rijeci, redovna profesorica filozofije i direktorica Centra za napredne studije Jugoistočne Europe Snježana Prijić-Samaržija proglašena je "Ženom godine" u izboru časopisa "Zaposlena".

"Prepoznavanje rada ispunjava žene zadovoljstvom. Zaposlena je žena koja radi", rekla je Prijić Samaržija primajući nagradu časopisa "Zaposlena".

Izbor "žene godine" održava se od 1995., predstavljajući žene koje su svojim radom postigle profesionalno značajan uspjeh, promovirale ženska prava kroz vlastitu profesiju te nastojale utrti put mlađim kolegicama.

Prijić-Samaržija rektorica je riječkog Sveučilišta od 2017. godine, a tijekom njezina mandata ono je prvi put počelo djelovati na europskoj razini te se već više od dvije godine nalazi u utjecajnom društvu deset članica Europskog sveučilišta YUFE (Young Universities for Future of Europe), zahvaljujući kojima studenti mogu odabrati kolegije koje žele pohađati.

Od 2008. do 2017. godine obnašala je dužnost prorektorice za studije i studente Sveučilišta u Rijeci, a za vrijeme njezina prorektorskog i rektorskog mandata pokrenuti su novi fakulteti, centri, odsjeci i studiji na Sveučilištu u Rijeci te će do kraja 2022. u Rijeci biti 15 fakulteta i akademija.

Bila je i voditeljica projekta izrade i donošenja prvog Etičkog kodeksa na institucijama visokog obrazovanja u Hrvatskoj, prva je predsjednica Etičkog povjerenstva riječkog Sveučilišta (od 2003. do 2005. godine) te pokretačica zakladništva na Sveučilištu i prva ravnateljica Zaklade (od 2003. do 2008. godine).

Pod njezinim vodstvom provedbe projekta PASCL Europske studentske unije, riječko Sveučilište 2015. godine dobilo je priznanje ESU - Student centre university. Jedan je od osnivača Studentskog kulturnog centra Sveučilišta te voditeljica projekta Europske prijestolnice kulture 2020. na Sveučilištu.

Intenzivno je radila i na prijedlogu uvođenja Građanskog odgoja kao predmeta u srednje škole. Iako je taj predmet već godinama izborni u višim razredima osnovne škole, suradnja Sveučilišta i lokalne zajednice u Rijeci odlučila je otići korak dalje i nadograditi ga, odnosno razviti pilot-projekt u Prvoj riječkoj gimnaziji. Kurikul predmeta pod nazivom Škola i zajednica ponudio je srednjoškolcima deset tema među kojima su trebali odabrati one koje smatraju najhitnijim za rješavanje na području Rijeke.

Od najranije mladosti fasciniralo ju je pitanje ženskog identiteta, a u srednjoj školi uočila je problem rodne neravnopravnosti u društvu.

Za "Ženu godine" nominirane su bile i novinarka i osnivačica portala i udruge "Nismo same" Ivana Kalogjera Brkić, odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić poznata u javnosti zbog slučaja "Madine", izvanredna profesorica na Katedri za ustavno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu Ana Horvat Vuković i nagrađivana hrvatska književnica Ivana Bodrožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 00:01