STIGLA LEDENA FRONTA

Snježna oluja dovela do prometnog kolapsa: Nevrijeme blokiralo kamione, snijega ima i u primorju

Zbog zimskih uvjeta tijekom noći nije bilo slobodnih pravaca za kamione iz unutrašnjosti prema Istri i Dalmaciji i obrnuto

Prizori s autocesta: Sv. Rok (gore lijevo), Gospić (gore desno), Mala Kapela (dolje lijevo), Bosiljevo II (dolje desno)

 HAK

Najavljena promjena vremena, koja uključuje osjetno zahladnjenje i obilne oborine, stigla je tijekom srijede u dobar dio Hrvatske, a u kasnim večernjim satima i u noći na četvrtak izazvala je ozbiljne poteškoće u prometu.

Prema informacijama Hrvatskog autokluba, na čijim je kamerama vidljivo da u Gorskom kotaru i Lici pada gust snijeg, u 1 ujutro u potpunom je prekidu bio promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto, kao i iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.

- Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. U Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju (mjestimice) i Lici pada snijeg. Mogući su odroni. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku. Vozačima savjetujemo da na put ne kreću bez propisne zimske opreme, javili su iz HAK-a.

- Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autoceste A1 Bosiljevo-Brinje, A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-Bosiljevo i staru cestu kroz Gorski kotar Zdihovo-Kikovica (DC3), kao i na DC1 Zagorje-Vaganac-Gračac.

Zimski su uvjeti i na svim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra, Vrbovskog, G. Jelenja i Korenice, naveli su iz HAK-a.

Zbog vjetra je za sve skupine vozila zatvorena dionica autoceste A1 Sveti Rok-Posedarje.

Također zbog vjetra samo za osobna vozila otvorene su:

- dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3);

- dionica riječke obilaznice (A7) Škurinje-Orehovica (obilazak za ostale skupine vozila je kroz grad Rijeku);

- dionice Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Senj i Karlobag-Sv. Marija Magdalena;

- lokalna cesta LC58107 Križišće-Kraljevica.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika i Jadranskoj magistrali Senj-Karlobag (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom-kamp prikolice, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na mostu Krk zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom, dostavna vozila, kombi vozila, kombi vozila s prikolicom i kamioni s ceradom do 6 t nosivosti).

Zbog vjetra je došlo i do poremećaja u pomorskom prometu.

U prekidu su:

- trajektne linije Stinica-Mišnjak, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Sobra-Prapratno i Sućuraj-Drvenik;

- katamaranske linije: Ubli-Korčula-Dubrovnik, Split-Vis;

- brodske linije: Zadar-Preko, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u prvom dijelu četvrtka bit će pretežno oblačno uz susnježicu i snijeg, na Jadranu uglavnom uz kišu, no i duž obale sjevernog Jadrana bit će snijega nošenog burom. Oborina lokalno može biti obilna.

Poslijepodne sa sjeverozapada postupan prestanak oborine, a prema večeri i smanjenje naoblake.

Vjetar na kopnu slab i još ponegdje umjeren sjeverni, u gorju sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, lokalno s olujnim udarima, a još u prvom dijelu dana na jugu jugozapadnjak.

Na kopnu jutarnja temperatura zraka od -2 do 3, a dnevna između 1 i 6 °C. Temperatura zraka na sjevernom Jadranu uglavnom od 4 do 9, u Dalmaciji od 11 do 16 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2022 04:46