STIGLA JE ZIMA

SNJEŽNA VIJAVICA U LICI, 16.000 LJUDI BEZ STRUJE Najavljivalo se 20-ak cm snijega, a ponegdje ga ima više od pola metra

 Robert Fajt / CROPIX

>>> NOVO 13:16 Gospić je od 12,45 sati ponovno opskrbljen strujom, bez koje je ostao u nedjelju ujutro zbog kvarova na dalekovodima izazvanih snijegom, izvijestila je Elektrolika.

Snijeg u Lici još pada i njegova visina je premašila 40 centimetara. Snježno nevrijeme uzrokovalo je velike kvarove na dalekovodima i distribucijskoj mreži na području Županije ličko-senjske, zbog čega je bez struje, kako je izvijestila Elektrolika, ostalo 16000 korisnika.

Pod teretom snijega su porušena stabla oštetila etroenergetsku mrežu, pa je bez električne energije jutros ostalo cijelo područje grada Gospića i šire okolice, područje Donjeg Lapca, dio Sv. Jurja, veći dio općine Perušić i Vrhovine, Ličko Lešće, dio naselja općina Gračac i Rakovica.

Obilazak dalekovoda i otklanjanje kvarova otežava neporhodnost cesta. Svi radnici "Elektrolike" na terenu su i ulažu maksimalne napore kako bi se kvarovi što prije otklonili, navodi se u priopćenju.

------------------------

11:04 Gotovo cijelu Liku protekle noći zahvatilo je sniježno nevrijeme, u Gospiću je palo više od 30 centimetara snijega, a u gorskim predjelima snježni pokrivač je i viši.

Vlažan snijeg prouzročio je rušenja stabala, koji su oštetilo dalekovode i niskonaposnku mrežu pa je šire područje Gospića jutros ostalo bez struje. Od direktora "Elektrolike" Ernesta Petrija doznaje se da su u kvaru dva dalekovoda koji Gospić opskrbljuju strujom, a u prekidu je i 35-kilovoltni dalekovod za Donji Lapac. Sve ekipe "Elekorilike" su na terenu pa se očekivalo da će kvarovi biti otklonjeni do podneva.

Snijeg i jaka bura u Primorju otežavaju promet. Kako se doznaje u ličko-senjskoj Policijskoj upravi, za sav je promet zatvorena Jadranska magistrala od Karlobaga do Sv Marije Magdalene, a na svim cestama u Lici obvezna je zimske oprema.

------------------------

Kiša i snijeg ili susnježica te mokri kolnici usporavaju promet u većini krajeva. Gust snijeg pada u Gorskom Kotaru i Lici, a u Gospiću i dijelu Like je jutros oko 5 sati nestalo i struje, piše N1 .

HAK upozorava da zbog zimskih uvjeta na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb te punih odmorišta na autocesti A1, prometna policija isključuje iz prometa kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama već na naplatnoj postaji Lučko (Zagreb) te na čvoru Kikovica (Rijeka).

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su utocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-Delnice i dionica Jadranske magistrale (DC 8) između Novog Vinodolskog i Senja. Zbog jakog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila) na Jadranskoj magistrali (DC8) od Bakra do Novog Vinodolskog te od Senja do Svete Marije Magdalene i na dionici autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila). Zbog jakih bočnih udara vjetra na autocesti A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h, dok se zbog tuče koja pada na dijelu između čvorova Zadar 2 i Pirovac vozi uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na sljedećim cestama u Gorskom kotaru; dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, DC3 (staroj cesti kroz Gorski kotar) na dionici Karlovac-Rijeka, DC42 Stubica-čvor Vrbovsko-Ljubošina, DC203 GP Brod na Kupi-Delnice, DC204 GP Pribanjci-čvor Bosiljevo 1 (A1), DC501 i Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja-Križišće-Šmrika.

Također, zimska oprema obavezna je na sljedećim cestama i u Lici i Zadarskoj županiji; dionici autoceste A1 između čvorova Bosiljevo 2 i Maslenica (zabrana prometa teretnim vozilima s prikolicom ili bez prikolice), DC1 na dionici Krnjačko Zagorje-Grabovac-Ličko Petrovo Selo-Prijeboj-Korenica-Udbina-Ondić-Gračac-Knin, DC23 Josipdol-Kapela-Žuta Lokva-Senj, DC25 Korenica-Lički Osik-Gospić-Karlobag, DC27 Gračac-Karin-Benkovac, DC42 Ljubošina-čvor Ogulin-Poljanak-Selište Drežničko, DC50 Gračac-Sveti Rok, DC52 Špilnik-Korenica, DC429 Selište Drežničko-Prijeboj, DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5203 Dobroselo-Brotnja te na svim županijskim i lokalnim cestama na području Gospića.

Zbog snježnih nanosa za sav promet zatvorena je državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno (DC1). Zbog guste susnježice na autocesti A3 između Novske i Nove Gradiške brzina je ograničena na 80 km/h.

Kiša i snijeg ili susnježica te mokri kolnici usporavaju promet u većini krajeva. Zbog niskih jutarnjih temperatura vozačima se savjetuje dodatni oprez na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima. Također se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila te da ne kreću na put bez zimske opreme.

Inače, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, izuzev Zavižana sa 60 centimetara snijega, najdeblji je bijeli pokrivač zabilježen u Delnicama. U nedjelju u 7 ujutro izmjerena su 52 centimetra snijega. Crni Lug ima centimetar tanji pokrivač, dok je na Sljemenu napadalo 24 centimetra. U Gospiću su izmjerena 32, a u Karlovcu 7 centimetara snijega.

Visine snijega u 7 sati

Crni Lug-Risnjak - 51 cm

Delnice - 52 cm

Gospić - 32 cm

Hr.Kostajnica - 1 cm

Karlovac - 7 cm

Ogulin - 22 cm

Sljeme - 24 cm

Udbina - 18 cm

Zavižan - 60 cm

Izvor: DHMZ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:37