‘HUMANITARNA POMOĆ‘

SNV se oglasio o odlasku Pupovca na dan Republike Srpske: ‘Nije bilo političkog karaktera‘

Kada bismo bili u situaciji da iznosimo političke stavove u pogledu BiH, oni bi počivali prvenstveno na politici mira"

Milorad Pupovac

 Vlado Kos/Cropix

Srpsko narodno vijeće izjavilo je da odlazak predsjednika SNV-a i SDSS-a Milorada Pupovca na proslavu tzv. Dana Republike Srpske u Banja Luci, što je osudilo više stranaka, nije imalo politički karakter, već razloge vezane za izbjeglice i humanitarnu pomoć Baniji.

"Sudjelovanje Srpskog narodnog vijeća (SNV) na subotnjoj Svečanoj akademiji povodom dana Republike Srpske u Banja Luci nije imalo politički karakter, niti ga tako treba tumačiti", priopćio je SNV.

SNV dodaje kako njegovo sudjelovanje stoga ne može imati nikakav utjecaj na političke procese u BiH, kao ni na odluke pojedinaca ili institucija, bez obzira na to jesu li takve odluke već donesene ili bi se mogle donijeti.

"Kada bismo bili u situaciji da iznosimo političke stavove u pogledu BiH, oni bi počivali prvenstveno na politici mira i mirovnog sporazuma koji je na snazi, vrijednostima unutrašnjeg dijaloga, uzajamnog priznanja i međunacionalnog pomirenja", naveli su.

Dodali su kako je SNV, kao i druge ključne srpske institucije u Hrvatskoj, nastao na tim vrijednostima prije 25 godina te na osnovi njih dosljedno djeluju i postižu rezultate.

"SNV ima dva dodatna razloga zbog kojih, neovisno o političkoj retorici i unutrašnjim političkim sukobima unutar BiH, za koje bismo voljeli da ih nema, komunicira s institucijama RS-a", naveo je SNV.

Kao prvi razlog naveli su nekoliko desetaka tisuća Srba koji su izbjegli iz Hrvatske tijekom rata, za vrijeme akcija Bljesak i Oluja, te se tamo trajno nastanili.

Drugi razlog je činjenica da su upravo institucije RS-a bile ključne u humanitarnoj pomoći koja se u danima i mjesecima nakon potresa slijevala preko SNV-ove humanitarne akcije "Banija je naša kuća" prema potresom pogođenom stanovništvu.

"U drugim motivima SNV se ne prepoznaje, a s drugim razlozima se ne identificira", poručili su.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio kako je Pupovac na proslavi sudjelovao u svojstvu predsjednika SNV-a, a ne kao predstavnik parlamentarne većine.

Upitan može li se kod događaja poput obilježavanja dana RS razdvajati funkcija člana parlamentarne većine i predsjednika SNV-a, Plenković je odgovorio kako bi volio da je "ovakvo graktanje političkih stranaka" nastalo i na "Milanovićevu ljubav prema Miloradu Dodiku".

Na ponovljenu primjedbu novinara kako se ne može zanemariti činjenica da je Pupovac član parlamentarne većine, odgovorio da to treba pitati Pupovca.

Pupovac danas nije davao izjave, a SNV se pozvao na ovo priopćenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 13:20