TAJNE SLUŽBE

SOA odavno zna da OSA nadzire i hrvatske medije

Milorad Dodik
 REUTERS

Hrvatske sigurnosne službe već dulje vrijeme imaju informacije da Obavještajna sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine vrlo aktivno djeluje na teritoriju RH te nadziru veći broj hrvatskih novinara, gospodarstvenika i političara, doznaje Jutarnji list.

Nalog iz travnja

U pravilu, nadzor hrvatskih državljana se provodi mjerama prisluškivanja. Djelovanje OSA-e na teritoriju RH ponovno je postalo aktualno nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prije dva dana objavio da je tamošnja obavještajna služba u travnju ove godine donijela nalog pod rednim brojem 05/1-4-1547/19, kojim se nalaže praćenje novinara više medijskih kuća u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

Prema Dodikovim riječima, naređeno je prisluškivanje novinara bosanskohercegovačkih medijskih kuća Dnevnog avaza, Radio-televizije Republike Srpske, Dnevnog lista, novinara Nacionala i Večernjeg lista iz Hrvatske te Večernjih novosti, Informera i Kurira iz Srbije. Na optužbe da prisluškuju strane novinare, iz Obavještajne agencije zasad nisu javno reagirali.

O obavještajnom djelovanju OSA-e u Hrvatskoj i Srbiji već se dulje vrijeme piše u medijima, ali ovo je prvi put da je jedan tako visok dužnosnik BiH razotkrio njihovo obavještajno djelovanje u inozemstvu. Jedan od udara obavještajne službe OSA-e na Hrvatsku medijski je razotkriven u rujnu 2017., kada je otkriveno da njezini agenti prisluškuju hrvatske gospodarstvenike i političare.Tada je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić priznao da je OSA prisluškivala hrvatske dužnosnike s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njezinih građana.

Prema dostupnim informacijama, OSA je najvjerojatnije mjerama prisluškivanja podvrgnula više novinara bez obzira na to žive li u BiH, Srbiji ili Hrvatskoj. Prema nekim informacijama, OSA je opremu kojom može kvalitetno obavljati mjere telefonskog nadzora nabavila u Turskoj. O aktivaciji ovakvih mjera vodstvo OSA-e samostalno odlučuje, a zapravo nema državnog tijela koje nadzire njihovu provedbu ili preispituje njihovu opravdanost.

Dodik upozorava na to da je OSA izdvojeni centar moći koji je pod direktnim utjecajem bošnjačke političke strukture predvođene liderom SDA Bakirom Izetbegovićem. Na čelu OSA-e je već skoro četiri godine Osman Mehmedagić, kojeg se već godinama u BiH povezuje upravo sa SDA i Bakirom Izetbegovićem. Naime, u nekoliko je navrata Mehmedagić “uhvaćen” u njegovu društvu, pa čak i na izlasku sa stranačkih sastanaka SDA. Tijekom rata bio je tjelesni čuvar Alije Izetbegovića, a kasnije se zbližio s Bakirom, koji ga je i predložio za ovu poziciju.

Neobično

Skandalozno otkriće Milorada Dodika da obavještajna služba BiH prisluškuje hrvatske novinare za sada je naišlo na mlaku reakciju iz Hrvatske. Tek je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer u Vukovaru rekla da joj “nije neobično da strane službe prisluškuju, pogotovo strane državljane, jer to nije regulirano domaćim zakonodavstvom”. - Ako prisluškujete vlastite državljane u Hrvatskoj i drugim civiliziranim zemljama, za to morate imati sudski nalog. Međutim, neobično mi je da bi predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik jednog entiteta o tome javno govorio.

Hrvatska je na to spremna i znamo da moramo čuvati Hrvatsku i sve vas od bilo kakvih obavještajnih aktivnosti, pogotovo ako bi bile usmjerene na kompromitiranje građana ili na rušenje gospodarstva. Još ću malo razgovarati s gospodinom Markićem o tome na što je gospodin Dodik točno mislio, ali nema razloga za brigu - izjavila je Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:23