OSNOVALI OGRANAK U SPLITU

Socijaldemokrati: Naša stranka će nuditi drugačiju paradigmu političkog djelovanja

Klub socijaldemokrata osnovalo je 18 zastupnika koji su iz SDP-a isključeni ili su ga sami napustil

Davor Bernardić

 Marko Todorov/Cropix

Zastupnici saborskog Kluba Socijaldemokrata u subotu su u Splitu predstavili svoju istoimenu Udrugu, a najavili su i skoro osnivanje političke stranke koja će nuditi drugačiju paradigmu političkog djelovanja od one koja je sada na sceni.

Predsjednik Udruge Davorko Vidović rekao je da postaje jasno kako "Hrvatskoj nasušno treba jedna ozbiljna hrvatska politika, utemeljena na drugačijim vrijednostima".

To što skupina najbrojnijeg oporbenog kluba u parlamentu poduzima tijekom nekoliko proteklih mjeseci je, rekao je, stvaranje platforme za pokretanje političke stranke.

"Ta stranka ima ambiciju ponuditi drugačiju paradigmu političkog djelovanja od onoga što je sada na političkoj sceni", kazao je Vidović.

Naime, Klub socijaldemokrata osnovalo je 18 zastupnika koji su iz SDP-a isključeni ili su ga sami napustili.

"Mi se želimo utemeljiti na vrijednostima koje krase socijaldemokraciju u Europi već 200 godina, ali ovoga puta suočeni s novim izazovima i tim starim vrijednostima slobode, pravde, jednakosti i solidarnosti udahnuti novi sadržaj. Želimo biti glasnogovornici moderne Hrvatske koja treba predstavnike koji su sposobni artikulirati potrebe tih ljudi", poručio je Vidović.

Socijaldemokrati, ističe, žele pokazati da se zemlju može voditi na jedan drugačiji način, poštujući svakog građanina, uvodeći u politički diskurs pristojnost, uvažavanje, toleranciju i borbu argumentima.

​Zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica županijske podružnice Socijaldemokrata Katica Glamuzina rekla je da prava socijaldemokracija ne živi više tamo gdje je nekad živjela "nego je sada kod njih". Istaknula je i da je jučer bila vidljiva razlika između SDP- a i njih kada se obilježavala godišnjica smrti Ivice Račana jer je na taj dan u Saboru njegov lik i djelo "dva puta bilo okaljano".

"U Saboru su Ivicu Račana vrijeđali, a SDP je šutio. Mi smo bili ti koji su branili ono što je on činio i čime je Hrvatsku zadužio. Nitko iz SDP-a riječ nije rekao. Eto, to je razlika. Mi se vraćamo temeljima socijaldemokracije i pokušavamo se vratiti na put pravičnosti, ravnopravnosti i borbe za obespravljene", dodala je Glamuzina.

Komentirajući sutrašnji Praznik rada Davor Bernardić je ustvrdio da ljudi u Hrvatskoj više ne žele gledati svađu između predsjednika i premijera, njih zanima kako bolje živjeti, a po njemu, ključno je kako pomoći radnicima koji rade na nesigurnim platformama, ali i svim ostalima, kao i mladim ljudima koji ne mogu kupiti svoj stan, čime se bave socijaldemokrati.

Glavni zadatak je, rekao je, pomoći Hrvatskoj u demografskom iskoraku, ali i zadržati ljude u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 18:01