OBITELJSKO NASILJE

Socijaldemokrati poslali pismo Dobroniću: ‘Zaštitite žene! Mjera zabrane prilaska je smijanje u lice žrtvi‘

Statistički podaci govore da je ove godine dvanaest žrtava femicida u prvih devet mjeseci. To je nedopustivo, poručuju

Katica Glamuzina

 Damjan Tadic/CROPIX

Klub socijaldemokrata uputio je, povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, otvoreno pismo predsjedniku Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću. Socijaldemokrati apeliraju na Dobronića da "napravi sve što je u skladu s njegovom moći i ovlastima", kako je na konferenciji za novinare rekla Katica Glamuzina, "kako bi se što brže i što više smanjio broj žrtava obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja".

Podsjećaju da je Vlada odbila konkretan zakonski prijedlog njihova Kluba o uvođenju pojma femicida kao zasebnog kaznenog djela. Glamuzina smatra da je zaštitna mjera zabrane prilaska "beskorisna, smijanje u lice žrtvi", kod opetovanih počinitelja te iste mjere nisu dovoljne i potrebno ih je mijenjati, a jedini koji može mijenjati sudsku praksu je Vrhovni sud.

Uz sve ostale probleme vezane za ovaj veliki negativni društveni trend, kao što su nedovoljna educiranost policijskih i pravosudnih aktera, nepostojanje regionalnih kriznih centara i nedovoljan broj sigurnih kuća, neprovođenje Istanbulske konvencije, postalo je očito da posebnu pažnju treba posvetiti i zaštitnim mjerama koje se izriču prijavljenim počiniteljima, smatra KSD.

"Mjere koje su se izricale u brojnim dosadašnjim slučajevima nasilja koji su u konačnici rezultirali femicidom, očito nisu zaštitile te žene, a u većini slučajeva radilo se o već kažnjavanim nasilnicima. Izjave kakve smo imali prilike slušati, o tome gdje bismo došli kad bismo svakog nasilnika pritvarali, su nedopustive i zapravo pokazuju sav jad i nebrigu sustava za ovakve slučajeve nasilja. Zaštitne mjere, sad je već valjda svima jasno, svakako moraju biti strože, moraju biti temeljene na kvalitetnim sigurnosnim provjerama i odgovornom razmišljanju prema žrtvi, moraju biti bolje kontrolirane u provedbi i sasvim sigurno moraju biti jasno propisane i ujednačeno se provoditi u cijeloj Hrvatskoj", apeliraju socijaldemokrati na Vrhovni sud da donese nove smjernice o provedbi strožih, učinkovitijih zaštitnih mjera te osiguraju da se ujednače u cijeloj Hrvatskoj.

"Statistički podaci govore da je ove godine dvanaest žrtava femicida u prvih devet mjeseci. To je nedopustivo! Ne postoji brojka ubijenih koja bi bila prihvatljiva", rekao je Davorko Vidović, poručivši da se ne mire s njima i ne prihvaćaju da je "tako to u obitelji" i "gdje bismo stigli kad bi pohvatali sve nasilnike".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:08