IZMJENA ZAKONA

Socijaldemokrati za veće potpore roditeljima djece s teškoćama u razvoju: ‘Sada primaju sramotno mali iznos‘

Istaknula je kako je za provedbu tog prijedloga za iduću godinu potrebno osigurati 132 milijuna kuna.

Domagoj Hajduković i Sanja Udović
 

 Damjan Tadić/Cropix

Klub zastupnika Socijaldemokrata u saborsku je proceduru uputio izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima predlažu da se roditeljima djece s teškoćama u razvoju sa sadašnjih 70 na 100 posto podignu proračunske osnovice mjesečno.

"Kada roditelj koristi dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, novčana naknada za puno radno vrijeme prema važećem Zakonu iznosi po nama sramotnih 2.328,20 kuna", upozorila je Sanja Udović na konferenciji za novinare.

Iznijela je podatke Ministarstva zdravstva iz studenoga 2020. godine po kojima je dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju koristilo 3305 zaposlenih i samozaposlenih roditelja.

Stoga Socijaldemokrati, istaknula je Udović, zakonskim izmjenama predlažu da roditelji, koji koriste dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju do osme godine djetetova života, imaju pravo na novčanu naknadu u iznosu od 100 posto proračunske osnovice mjesečno.

"Predložena izmjena značajno će pridonijeti pozitivnom socijalnom učinku koji će poboljšati materijalni status korisnika prava na dopust radi njege djece koja imaju teža tjelesna ili mentalna oštećenja ili teže psihičke bolesti", izvijestila je.

Istaknula je kako je za provedbu tog prijedloga za iduću godinu potrebno osigurati 132 milijuna kuna.

Udović je ustvrdila da država, koja želi biti pravedna i socijalno osjetljiva i čiji je proračun 165 milijardi kuna, može i mora pronaći 132 milijuna kuna kojima bi se olakšao položaj roditelja djece s težim smetnjama u razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:03