ŠOKIRANI ODLUKOM

Socijalni radnici: Ministre, a kome ćemo slati djecu bez roditelja!?

Socijalni radnici frapirani su odlukom ministra Milinovića da će ih već za mjesec dana početi kažnjavati ako pošalju djecu u dom umjesto u udomiteljsku obitelj

ZAGREB - Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi mlađa od sedam godina od početka 2011. godine više se neće smještati u dom, nego isključivo u udomiteljske obitelji, a domovi će se transformirati i pružati usluge potpore udomiteljima, potvrdila je vrhuška Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi ravnateljima ustanova na dvodnevnoj radionici početkom tjedna.

Kronični nedostatak

Ministar Darko Milinović u nedavnoj izjavi za televiziju otišao je još dalje - naglasio je da će socijalni radnici biti kažnjeni ogluše li se na ovu odluku i pošalju li i jedno jedino dijete u dom!

Takva je odluka frapirala zaposlene u centrima.

Oni se pitaju zna li resorni ministar da 2011. počinje za mjesec dana, a da Hrvatska ima kronični nedostatak udomitelja, osobito mladih, u gradovima i osposobljenih za brigu o maloj djeci?

- Doista ne znam kome ćemo slati tu djecu. Struktura naših udomitelja je porazna, naknade su male, nadzori i kontrole sporadični, a više od 80 posto udomitelja živi u ruralnim sredinama - priča jedna socijalna radnica.

Primjerice, u priobalnoj Hrvatskoj, kao i u Zagrebu, gotovo uopće nema udomitelja, zbog čega bi djecu trebalo slati stotinama kilometara od obitelji.

- Zamislite, izuzeti dijete iz obitelji u Dubrovniku i poslati ga u Vrbovečku Dubravu na udomljenje. To znači svaki prekid kontakta s užom i širom obitelji - kaže socijalna radnica.

Primjer male Ane

Upozorava na slučaj male Ane, trogodišnje djevojčice koja je smještena u dom iako ima baku koja se o njoj želi skrbiti. Baka je gotovo svakodnevno posjećuje i sudski se bori da se djevojčica što prije vrati kući.

- Da je ovakva odluka bila na snazi, mala Ana bila bi smještena u udomiteljsku obitelj 150 kilometara udaljenu od bake. Bi li baka mogla redovito viđati djevojčicu? - objašnjava socijalna radnica.

Dodaje da “profesionalno i ljudski” svim srcem podržava deinstitucionalizaciju jer je dom za svako dijete druga najgora solucija - bolja je jedino od zlostavljačke biološke obitelji iz koje je izdvojeno.

No, ističe da se taj proces treba provoditi postupno. Osim toga, smatra, uvijek će postojati situacije - poput slučaja male Ane - za koje će djeca trebati kratkotrajni domski smještaj.

- A treba znati da čak 50 posto djece kojoj je prekinut smještaj kod udomitelja odlazi natrag u dom - objašnjava.

Pola ih se iz obitelji vrati u dom

1293

djece smješteno u domove

1553

djece kod udomitelja

3 godine

prosječna dob udomitelja

7-15 godina

dob djece kod udomitelja

500

udomiteljskih obitelji su srodničke obitelji

50 posto

djece koja odlaze od udomitelja odlazi u - dom

52 posto

udomitelja ima završenu osnovnu školu ili ni to

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:10