APEL

SOCIJALNI RADNICI POZIVAJU DRŽAVU 'Omogućite posvojenja istospolnim parovima!'

U priopćenju se ističe da je posvajanje omogućeno svima osim registriranim životnim partnerstvima
 Davor Pongračić / CROPIX

Hrvatska komora socijalnih radnika objavila je priopćenje u kojem pozivaju državu da uredi zakon koji će omogućiti i istospolnim životnim partnerima posvajanje djece.

Za pretpostaviti je da ih je na to na neki način potaknuo i slučaj zagrebačkog muškog para o kojem je Jutarnji list pisao, koji živi u registriranom životnom partnerstvu i koji je, nakon što im je odbijeno da uđu u proceduru za posvajanje, tužio Hrvatsku zbog diskriminacije. Njihov je slučaj na Upravnom sudu, na tužbu su se odlučili nakon što im je nadležni Centar za socijalnu skrb odbio zahtjev, a poslije toga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ignoriralo njihovu žalbu, nikada im ne poslavši odgovor na istu.

Diskriminacija

Hrvatska komora socijalnih radnika u priopćenju ističe da Obiteljski zakon jasno navodi pretpostavke za posvojenje, citirajući zakon kažu: “Dijete mogu posvojiti bračni i izvanbračni drugovi zajednički, jedan bračni ili izvanbračni drug ako je drugi bračni ili izvanbračni drug roditelj ili posvojitelj djeteta, jedan bračni, odnosno izvanbračni drug uz pristanak drugog bračnog, odnosno izvanbračnog druga te osoba koja nije u braku ili izvanbračnoj zajednici”. Ističu da posvojenje djece od strane istospolnih životnih partnera nije regulirano Obiteljskim zakonom te da, iz odredbi istoga, proizlazi kako posvojitelji mogu biti osobe koje nisu u braku ili izvanbračnoj zajednici, ali ne mogu biti u životnom partnerstvu.

”Uzevši u obzir spomenute odredbe Obiteljskog zakona, kao i Zakon o životnom partnerstvu, smatramo kako je to područje potrebno adekvatnije i jasnije zakonski regulirati”, stoji u priopćenju cehovske udruge socijalnih radnika. Pišu da se oni kao stručnjaci u situacijama u kojima nisu svima omogućena jednaka prava nalaze u procjepu između vrijednosti koje zastupaju i zakonskog okvira. Naglašavaju da se zalažu za sustav koji će biti nediskriminatoran i koji će osiguravati zaštitu prava svim ljudima.

Podrška

Josip i Marko, par koji želi posvojiti dijete i koji je tužio državu, ugodno su iznenađeni priopćenjem. “Puno nam znači to da su socijalni radnici tako otvoreno na strani onoga što i mi tražimo od države.

Naša tužba je na Upravnom sudu i nemamo zasad nikakve nove informacije, nije zakazano ročište. Mi smo u svim kontaktima s centrom za socijalnu skrb imali dobra iskustva, nije bilo diskriminacije pri podnošenju zahtjeva za posvojenje, bila je vrlo ugodna atmosfera, no ono što nas je navelo na tužbu je kasniji pisani odgovor od centra u kojem stoji da zakon ne dopušta posvojenje životnim partnerima, a onda poslije i administrativna šutnja države. Nadamo se pozitivnom rješenju”, komentirao je Josip.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:02