SLUČAJ IZ AUTOTROLEJA

Šofer ukazao na probleme s voznim redom pa ekspresno dobio otkaz! Nakon najave masovnih bolovanja ga vratili

Upozorio sam na tehnički problem koji se da riješiti u tijeku jednog radnog tjedna, a ne rješava se već godinama, kaže Robert Puljić

gradski autobusi tvrtke Autotrolej 

 Matija Djanjesic/CROPIX

Nakon cijele halabuke, zviždač iz Autotroleja, Robert Puljić, ipak je dobio novi ugovor o radu u Autotroleju, nakon što je najvjerojatnije osobno intervenirao gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

- Zadovoljan sam što je Uprava promijenila svoju odluku i još više od toga podrškom javnosti i medija. Oduševili su me moji kolege vozači, od kojih je njih više od 60 najavilo odlazak na bolovanje od ponedjeljka, ako mi uprava ne da novi ugovor - rekao je Puljić za Novi list.

Podsjećaju kako je mladi vozač autobusa u Autotroleju, inače inženjer prometa, ostao bez posla u riječkom gradskom prijevozniku nakon što je javno upozorio na nelogičnosti u voznom redu i tablicama koje vozači dobivaju.

- Razočaran sam s ljudske strane jer nisam nikoga optuživao za ne znam kakve milijunske pronevjere ili slično, nego samo na jednostavno rješive tehničke probleme u organizaciji voznih redova i činjenicu da ljudi, koji su puno bolje plaćeni od nas vozača, ne rade svoj posao kako treba - ispričao je Robert Puljić nakon što mu je uručen otkaz.

On je u više navrata upozoravao upravu i osnivače komunalnog društva, Grad Rijeku i okolne jedinice lokalne samouprave, na nelogičnosti i nepravilnosti u voznim redovima i tablicama vozača.

Inače, Puljić je u Autotroleju na određeno vrijeme bio zaposlen ukupno 30 mjeseci, a bez ugovora je, da apsurd bude veći, ostao u trenutku kad ovo komunalno društvo ima otvoren natječaj za zapošljavanje deset novih vozača, zbog stalnog nedostatka kadra. Da stvar bude još gora, Puljiću je Autotrolej platio prekvalifikaciju za vozača autobusa, a u situaciji kad tvrtka ima manjak vozača, zbog "verbalnog delikta" nije mu produžen ugovor.

- Ne, nisam očekivao ovakav kraj priče. Upozorio sam upravu tvrtke i osnivače na čisto tehnički problem koji se da riješiti u tijeku jednog radnog tjedna, a ne rješava se već godinama. U to sam se uvjerio još kao putnik Autotroleja, što sam bio do prije dvije i pol godine, kad sam počeo raditi kao vozač, jer sam svakodnevno presjedao, putujući autobusima iz Matulja. Kad sam kao vozač vidio da je riječ o banalnim problemima, kad se izostavi jedna riječ u tablicama koje mi vozači dobivamo pa radi toga netko ostane na cesti, bez prijevoza, morao sam reagirati. I evo kako je sve završilo - rekao je Puljić.

Prije tri dana službeno je obaviješten kako mu ugovor o radu na određeno vrijeme neće biti produžen. No u petak je došlo do preokreta, a prema svemu sudeći, intervenirao je gradonačelnik Rijeke, koji je i u izjavi za Novi list rekao da ako Puljićev ugovor nije produžen zbog njegovih javnih istupa, to nipošto ne odobrava.

- I sam sam odgovarao na njegovo otvoreno pismo u kojemu sam mu obrazložio zbog čega se događaju problemi na koje je gospodin u dopisu ukazao te sam naveo načine na koje se ti problemi rješavaju - rekao je Filipović.

Robert Puljić u petak je na Facebooku objavio kako on i Autotrolej idu dalje zajedno.

- Idemo dalje! Iako ovaj slogan u meni budi asocijaciju na nekadašnjeg premijera Ivu Sanadera te je samim time prilično kompromitiran, ovim putem želim obavijestiti svekoliku javnost da Autotrolej i ja idemo dalje. Također želim zahvaliti svima koji su mi se javili i iskazali podršku, stvarno vas je jako puno, što znanih, što neznanih.

Poruka u inboksu je pregršt, čim stignem, svima ću odgovoriti, nažalost, dobro znam kako je to kad vam ne odgovaraju na poruke, mailove ili pozive, tako da neću biti takav. Zahtjeva za prijateljstvo također je more, one koje sam barem jednom u životu vidio i to zapamtio, prihvatit ću, ostali, nemojte se ljutiti, ali dok se na neki način ne upoznamo, zahtjev će ostati na čekanju, stvar principa, a po tom sam pitanju malo svojeglav, je**ga.

Posebna zahvala ide kolegama vozačima koji su pokazali solidarnost i najavom masovnih odlazaka na bolovanje zauzeli se za mene, poslavši time jasnu poruku rukovodstvu što mu je činiti. Bez jednog vozača se može, ali bez njih nekoliko desetaka, sustav se ruši. Kad smo već kod sustava, ovim putem želim istaknuti da moja namjera pisanjem otvorenih pisama nipošto nije bila njegovo rušenje, već upravo suprotno, njegovo podizanje na barem mrvicu bolju razinu. Razinu koja je pravednija prema vozačima, posljedično i putnicima, zbog kojih smo na koncu svi mi ovdje, koliko god nerijetko ružno mislili jedni o drugima.

Kako reče Andy Warhol - svatko u životu ima svojih pet minuta slave. Mojih pet minuta nastojat ću iskoristiti na dobrobit svih naših putnika i cjelokupne radne zajednice, jer svaki kotačić u sustavu je bitan i ima svoju ulogu. Za kraj zahvala i svim portalima, odnosno medijima koji su vrlo korektno odradili svoj posao i time spriječili jednu nepravdu, a usput mi sitnim propustima dodijelili i poneki novi nadimak. Hvala vam svima još jednom, od srca - zaključuje Robert Puljić, a prenosi Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:44