PLJUSKA IZ BERLINA

ŠOK IZ BERLINA Merkel otkazala dolazak! Nijemci raspisali tjeralicu za Perkovićem. SDP: 'Sudit ćemo mu u Hrvatskoj'

NOVO 17:00 SDP-ovac Peđa Grbin potvrdio je kako razmatraju promjenu Ustava kojima bi propisali nezastarjevanje političkih ubojstava. To bi, objašnjava, uključivalo i moguću novu istragu protiv Perkovića.

- Svoje zločince dužni smo sami kažnjavati i moramo učiniti sve da te osobe koje su činile najgnjusnije zločine budu sankcioniranje. U tom slučaju bi i Perković, ako se pokaže da postoje elementi kaznenog djela, mogao biti procesuiran u Hrvatskoj, dodaje.

Grbin se slaže s premijerom kako unatoč primjedbama EK Hrvatska ne bi trebala ukidati ograničenje na izručenja.

- Ulaskom u EU nije Komisija više ta koja će razmatrati na koji se način usklađuju hrvatski zakoni s odredbama EU. Ako će se smatrati da postoji neki nedostatak može se pokrenuti postupak pred odgovarajućim sudom, rekao je.

----------------------------------------------------

14:11 BRUXELLES - Hrvatska će morati provoditi Europski uhidbeni nalog od prvog dana članstva bez uvođenja vremenske odrednice od kada bi se primjenjivao, rekla je u srijedu glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva.

"Hrvatska će morati provoditi Europski uhidbeni nalog, koji će se primjenjivati i na slučajeve koji su se dogodili prije pristupanja", rekla je za Hinu Mina Andreeva, glasnogovornica povjerenice za pravosuđe Viviane Reding.

Dodala je da Hrvatska ne može dodati posebnu deklaraciju kojom bi objavila da se uhidbeni nalog ne može provoditi retroaktivno.

Takva se deklaracija mogla dodati u vrijeme kada je donesena odluka Vijeća o Europskom uhidbenom nalogu u kolovozu 2002. godine, što je tada i učinilo pet zemalja članica.

"Ta mogućnost više nije na raspolaganju Hrvatskoj", kazala je Andreeva, podsjetivši da su sličnu stvar pokušale provesti Slovenija i Češka 2004. godine kada su ulazile u EU, ali to više nije bilo moguće.

----------------------------------------------------

11:12 - Njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala je svoj dolazak na svečanost povodom ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

U hrvatskoj Vladi neslužbeno nam je potvrđeno kako ih je njemačka vlada obavijestila da kancelarka Merkel ipak neće doći u Zagreb 30. lipnja. No, u hrvatskoj Vladi nisu nam još mogli reći koji je razlog nedolaska Angele Merkel na svečanost povodom ulaska Hrvatske u EU.

'TJERALI SU LISICU, ISTJERALI SU KING KONGA. AKO JE HDZ SPREMAN IĆI OVAKO DALEKO, JA ĆU IĆI JOŠ DALJE' Milanović o Perkoviću

Očekuje se da će kancelarka Merkel sutra u Bruxellesu - gdje se održava sastanak šefova država i vlada EU - razgovarati s premijerom Zoranom Milanovićem, te mu objasniti zbog čega je odustala od dolaska u Zagreb.

- Kancelarka Merkel ne dolazi u Hrvatsku zbog problema s terminima. Točno je da se odavno znalo da bi taj dan trebala biti u Hrvatskoj, ali to je sada tako. O kakvim se točno terminskim problemima radi i kamo ide umjesto Hrvatske, to vam ne možemo otkriti. Na proslavu će kao predstavnika Njemačke poslati Michaela Georga Linka, državnog ministra u Ministarstvu vanjskih poslova, koji je i inače zadužen za takve protokolarne obveze - rekli su Jutarnjem listu u uredu glasnogovornika njemačke Vlade.

'UMJESTO DA SLAVIMO, MI SE MORAMO SRAMITI JER VLADA ŠTITI ZLOČINCE' Oporba zatražila stanku u Saboru zbog nedolaska Angele Merkel

Za Hinu je, međutim, predstavnik Ureda za odnose s javnošću njemačke savezne vlade izjavio da je kancelarka Angela Merkel otkazala planirani dolazak na proslavu "zbog nedostatka vremena". Glasnogovornica hrvatske vlade nije bila dostupna Hini za komentar ove vijesti.

U hrvatskoj Vladi kažu kako ne vjeruju da je kancelarka Merkel svoj dolazak otkazala zbog slučaja Perković.

Naime, pojavile su se i špekulacije kako Merkel neće doći u Zagreb jer je Hrvatska pokušala spriječiti izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj, a koja ga traži kako bi mu sudila zbog sumnji da je umiješan u ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Naime, njemački istražitelji raspisali su danas međunarodnu tjeralicu za Josipom Perkovićem (68) kojeg se sumnjiči da je 28. srpnja 1983. godine u Wolfratshausenu u Bavarskoj ubio hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora INA-Marketinga Stjepana Đurekovića.

'POVUCITE PRIJEDLOG IZMJENA ZAKONA, HRVATSKA SI OVO NIJE SMJELA DOPUSTITI' I Crkva se oglasila o slučaju Perković

Na službenim stranicama Bundeskriminalamta (sjedišta kriminalističke policije Njemačke) objavljeno je kako je Perković radio u Službi državne sigurnosti Socijalističke Republike Hrvatske i u tajnoj službi Saveza komunista Jugoslavije. Bundeskriminalamt je objavio i Perkovićevu fotografiju i naveo njegov 'alias' Tomo Novaković.

Za informaciju koja bi im pomogla oko uhićenja Josipa Perkovića u Njemačkoj ili njegovo izručenje u tu državu, generalni savezni tužitelj pri Saveznom sudu raspisao je nagradu koja je uvećana za sedam tisuća eura i sada iznosi 12.000 eura!

“Ova nagrada nije određena ni za osobe, koje su sudjelovale u ovom kaznenom djelu niti za dužnosnike, u čije službeno područje djelovanja pripada otkrivanje i krivično gonjenje kaznenih djela.

O dodjeli i raspodjeli nagrada odlučuje generalni savezni tužitelj pri Saveznom sudu uz isključenja pravnog puta” - piše na službenoj tjeralici njemačke savezne policije.

Bundeskriminalamt navodi i da bi se Perković mogao nalaziti na sljedećim adresama: Pantovčak 194 a u Zagrebu, Ulica Antuna Bauera 19, također u Zagrebu i u mjestu Klenovica pokraj Novog Vinodolskog. Do tih su adresa došli na temelju policijskih istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:58