NOVO ZLOSTAVLJANJE

Šok na Korčuli: Građani vršama love mačke, zgroženi turisti sve snimili mobitelom, zaštitari životinja izvan sebe

Mačke na otoku u posljednje vrijeme nestaju bez traga. Lov na mačke prilagođenim ribarskim vršama vidjeli su turisti i sve snimili mobitelom
 Goran Mehkek/CROPIX

KORČULA - Društvo za zaštitu životinja iz Korčule uputilo je u petak apel građanima koji drže kućne ljubimce da pripaze svoje mačke koje u posljednje vrijeme nestaju bez traga.

Nakon što su turisti vidjeli građane u gradskome predjelu Sv. Anton da u vrtu svoje kuće love mačke u prilagođenoj ribarskoj vrši, snimili su to mobitelom i prijavili Društvu. Ono je pak proslijedilo slučaj na obradu veterinarskoj inspekciji.

- Uputili smo prijavu inspekciji nakon što su nam turisti dojavili da susjed ispred svoje kuće u vršama lovi mačke koje poslije više nikada nisu viđene - kaže predsjednica društva Lidija Skokandić i poziva Korčulane da ne zlostavljaju životinje.

Društvo je obavijestilo Korčulane da je na snazi Zakon o zaštiti životinja koji za zlostavljače i ubojice predviđa drastične kazne od 10 do 15 tisuća kuna. Osumnjičeni su pojedini građani istočnoga gradskoga predjela koji u vrtu svoje kuće drže ribarske vrše, prilagođene za ulov mačaka.

Love ih, kako doznajemo, jer im mačke zadaju glavobolje, "obilježavaju" okućnice i uništavajući nasade u vrtu. Nakon intervencije veterinarske inspekcije vlasnici su uklonili vrše, a nitko nije kažnjen jer se nije moglo dokazati zlostavljanje životinja.

Bez obzira na glavobolje koje vlasnicima vrtova i okućnica zadavaju mačke lutalice, nitko ne smije uzimati zakon u svoje ruke,upozoravaju u društvu uz komentar kako postoje drugi načini da se zaštiti dvorište i vrtovi od mačjeg izmeta i neugodna mirisa.

Inače, društvo je osudilo takvo ponašanje i pozvalo sve očevice koji nešto više znaju da prikupe o tome podatke i prijave zlostavljače. Ako vidi ubojstvo životinje svjedok može odmah pozvati policiju koja je po Zakonu o dobrobiti životinja dužna odmah izaći na očevid, kazala je na kraju Lidija Skokandić apelirajući da građani ne zlostavljaju životinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:52