ZAPREPASTILA SE

ŠOK U MESNICI: OSJEČANKA NIJE MOGLA VJEROVATI ŠTO IZVODI PRODAVAČICA 'Ovo je prvi put da vidim takvo što, a tu kupujem redovno'

 
Ilustracija
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

- Kupila sam određene mesne proizvode, a kad sam došla na blagajnu i kad mi je prodavačica rekla iznos računa, posegnula sam za novčanikom u namjeri da joj dam kovanica koliko treba. Iznos je bio 51 kunu i 28 lipa, no kad sam počela brojiti lipe, rekla mi je da ne tražim, jer ona lipe ionako baca! Bila sam šokirana, no i dalje sam inzistirala na plaćanju. Uzela ih je, ali nije ih stavila u blagajnu, nego ih je ostavila sa strane. Ovo je prvi put da sam čula takvo što, da netko baca novac - ispričala je Glasu Slavonije začuđena mušterija situaciju iz jedne osječke mesnice.

Gospođa je, inače, redoviti kupac na tom prodajnom mjestu, a još veći šok izazvala je izjava prodavačice da jednako postupa i djelatnica s kojom ona radi.

Novac je novac, smatra gospođa, a ovdje je riječ o čistom omalovažavanju, posebice u vrijeme kada ljudi kopaju po kontejnerima.

Tanja Popović Filipović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača, ističe kako je smanjivanje vrijednosti novca apsolutno neprihvatljivo, bez obzira na to o kojim se apoenima radi. Kupcima, kaže nadalje, CEIP uvijek sugerira inzistiranje na povratu čak i jedne ili dvije lipe i prodavači su, kaže, dužni to poštovati. Podsjetila je na iznose koji završavaju na 0,99 kuna.

- Kad se to zbroji na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj razini, to nije malo novca. O kojem god iznosu novca govorili, prodavači su ga dužni primiti, odnosno kupcu vratiti iznos koji mu pripada. Mi potrošačima upravo uvijek to sugeriramo, a da netko baca novac, to još nisam čula, no svakako ne preporučujem - kazala je Glasu Slavonije Popović Filipović.

Ni zakon to ne dopušta! Prema riječima Dubravke Budak iz Direkcije za odnose s javnošću Hrvatske narodne banke, u skladu s člankom 4. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, tko na javnome mjestu namjerno uništi, ošteti ili omalovažava domaći novac u optjecaju, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 30 dana! Iz HNB-a kažu i da građani kod njih rijetko traže okrupnjivanje novčanica i kovanog novca - kuna i lipa.

- Razmjena apoena uobičajeno se obavlja u poslovnim bankama, mjenjačnicama i ostalim institucijama koje se bave financijskim poslovanjem. HNB zamjenjuje nevažeće novčanice kuna te novčanice i kovanice kuna i lipa neprikladne za promet u skladu s Odlukom o rukovanju novčanicama i kovanim novcem kuna i lipa neprikladnim za promet - stoji u odgovoru koji potpisuje Budak.

Dobila novac pod noge

Prije nekoliko godina na jednom je kiosku u Osijeku došlo do slične situacije. Neopravdano razljućen djelatnik odbio je čitateljici Glasa Slavonije naplatiti kutiju cigareta jer mu je cijeli iznos dala u lipama. Kad je ipak odložila sav novac na pult, on je pokupio šaku lipa i bacio ih iz kioska njoj pod noge. Svi su kupci ostali šokirani tavim odnosom prema kupcu i prema novcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:01