NEKI ZADRŽALI CIJENE

Šok za umirovljenike: Domovi za starije drastično poskupjeli, za kupaonicu se dodatno plaća

Jednokrevetna soba u Slavonskom Brodu stoji 515 eura, u Sisku 540, a u Šibeniku čak 650

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix

Gurali smo dokle smo mogli - kaže ravnatelj petrinjskog Doma za starije i nemoćne, Damir Borić, nakon što je njegov Dom povećao cijene i do 50 posto, što je šokiralo korisnike i njihove obitelji koje im pomažu plaćati smještaj. Jednako je poskupio i drugi županijski dom, onaj u Sisku, ali cijene su drastično povećali i županijski domovi za starije u Šibeniku i Slavonskom Brodu pa korisnici domova iz cijele Hrvatske strahuju da bi se i njihovi "stanodavci" mogli povesti za tim primjerima.

- Dosad sam smještaj plaćala 420 eura, a nova cijena od 4. siječnja je 670 eura. Novost je dodatak za korištenje kupaonice 30 eura i balkona 20 eura - požalila se Jutarnjem korisnica Doma u Sisku. Ravnatelj petrinjskog Doma, koji provodi istu praksu pa je upotreba kupaonice, balkona i, primjerice, hladnjaka, u cjeniku prikazana pod rubrikom "dodatci", kaže da je i "dosad bilo tako, ali ubrojeno u jednu cijenu, dok je sad navedeno kao zasebna cijena". Cijena smještaja za 4. stupanj njege, dakle nepokretnih bolesnika penje se i do 880 eura.

"Svima dužni"

Damir Borić kaže da je petrinjski Dom zbog potresa u specifičnoj situaciji, odnosno još nije obnovljen pa je nešto manje od stotinjak korisnika još izmješteno u Topuskom i Šašu kod Sunje, a cjenik nisu mijenjali od 2018.

- Do 1. siječnja je cijena za pokretne osobe bila 250 eura, a za te novce vi u Domu ne možete ništa. Nadali smo se da ćemo izdržati dok se ne vrate, ali u prošloj smo godini nakrcali 200.000 eura minusa, svima smo bili dužni, a isplata svake plaće je bila horor.

Uz pomoć Županije i decentralizirana sredstva i dalje nije dovoljno. Jer i Ministarstvo ima jednaka pravila igre iz 2019. što se tiče novaca koje nam isporučuje. Tek ove godine dat će pet posto više, što je jako malo - kaže ravnatelj.

I korisnici Cvjetnog doma u Šibeniku u novu su godinu ušli šokirani. Dom plaćaju, ovisno o kategoriji smještaja, i do 200 eura više mjesečno.

Nova cijena dvokrevetne sobe u sisačkom Domu je 520 eura za prvi stupanj usluge, u Šibeniku za istu uslugu umirovljenici trebaju platiti 559,93 eura, odnosno 20 eura više ako je soba - s balkonom. Jednokrevetna soba je u Slavonskom Brodu 515 eura, u Sisku 540 eura, a u Šibeniku gotovo 650 eura. Istovremeno prosječna hrvatska mirovina iznosi 509 eura.

O pet posto višem državnom udjelu u plaćanju cijene smještaja ravnatelji domova kažu da "koliko god država digne, to ne prati stopu inflacije".

Zagreb drži cijene

Val poskupljena domova, koji su uglavnom cijene držali od 2018. godine, počeo je u listopadu 2022., no zbog rasta plaća opet su se našli u problemu pa im pomažu županije, ali…

- Domu za starije i nemoćne u Varaždinu direktno smo dali određene subvencije i cijena Doma se neće mijenjati, ali bude li novog divljanja cijena, vidjet ćemo možemo li ih pratiti - kaže varaždinski župan Anđelko Stričak.

Sličan smo odgovor dobili i od ravnatelja Doma iz Osijeka, Vjekoslava Ćurića.

- Nismo dizali, zasad opstajemo, a ne znam dokad će tako ići. Pratit ćemo situaciju na tržištu, dosad nismo o tome razmišljali.

Grad Zagreb je među rijetkima, ako ne i jedini koji, zahvaljujući izdašnim gradskim subvencijama drži cijene domova iz 2018. Vjeruje se da će tako biti do kraja mandata i izbora.

"Za plaće lani išlo po 65.000 €, sad 105.000"

- Plaće su se dizale četiri puta i bio je jedan dodatak, a koliko čujem, očekuje nas i dodatnih 15 posto. Usporedimo li siječanj prošle i ove godine, za naših 60-ak zaposlenih lani je za plaće trebalo izdvojiti 65.000 eura, a ove godine 105.000.

Na godišnjoj razini je to oko pola milijuna eura, a prihodi se nisu mijenjali. Nove plaće s prastarim cijenama ne možemo progutati.

O inflaciji ne moram govoriti. Za radnike je to dobro, ali za poslovanje Doma nije. Praktički će se novac odlijevati za sve drugo, a najmanje za brigu i skrb o korisnicima - rekao je ravnatelj petrinjskog Doma Damir Borić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:27