ALI, ČEMU?

Šokantan prizor u istarskom biseru, mještani u nevjerici: ‘Pa je li ovo potrebno? Koga se oni boje?! U 21. stoljeću...‘

Šok i nevjerica zavladali su među žiteljima Rovinja zbog Valaltine žilet žice

Ilustrativna fotografija

 Dusko Marusic/Cropix

Žitelje Rovinja dočekao je neugodan prizor - uočili su, naime, da je Valalta u Rovinju svoj naturistički kamp ogradila ni više ni manje nego žilet žicom, piše Istra24.hr.

Mještanima je sto upitnika iznad glave. Od koga se oni to ograđuju? Koga se boje? Treba li to Istri u 21. stoljeću? - samo su neka od pitanja... Pogotovo u kontekstu velike prašine koja se podigla 2015. kada je Slovenija žilet žicu razvlačila na granici s Hrvatskom uz objašnjenje da brane Schengenski prostor od navale izbjeglica.

Zbog velikog negodovanja, dio je kasnije zamijenila humanijom metalnom panelnom ogradom.

Riječ je o području o kojem je Istra24 ranije pisala i na kojem se tvrtka Valalta nezakonito proširila i ogradila kamp i na kojem je nezakonito godinama poslovala da bi naknadno tražila izmjene u prostornom planu.

Istarski portal navodi i da su IDS-ovi borci protiv divlje gradnje i legalizacije bespravnih objekata posve izignorirali činjenicu o tom Valaltinom građevinskom i osvajačkom pothvatu. Vjerojatno zbog toga što je Davorin Flego, jedan od čelnika tvrtke, bio na čelu rovinjskog Gradskog vijeća, dok je njegov šogor Ivan Begić, desetljećima na čelu najmoćnijeg rovinjskog gradskog odjela za prostorno planiranje.

Zamoljeni za komentar zašto su se odlučili baš za takav način ograđivanja i jesu li tražili od Grada Rovinja suglasnost ili mišljenje, odgovor smo dobili od – Čuvarske službe Valalte!

image

Bodljikava žica u Rovinju

Istra24.hr

"U svrhu kategorizacije za objekte iz skupine ‘kampovi‘ moraju biti zadovoljeni uvjeti propisani Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine kampovi, glasi odgovor Valalte.

U nastavku citiraju Članak 35. tog Pravilnika navodeći ‘da bi objekt bio razvrstan u vrstu Kamp, moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti i uvjeti za najnižu kategoriju iz Priloga 1.‘.

- Navedeni uvjeti nisu opcionalni, nego se radi o strogim zakonskim uvjetima za razvrstavanje i kategorizaciju. Jedan od uvjeta je ograda oko cijelog objekta (kampa), a može biti prirodna ili postavljena s time da nije određena vrsta, niti se traži suglasnost Grada za takvo ograđivanje. S obzirom da je naš kamp zadovoljio sve stroge zakonske uvjete, razvrstani smo u kategoriju kampa. Naglašavamo da su samo pojedini dijelovi gornjeg dijela ograde zaštićeni bodljikavom žicom, i to isključivo radi sigurnosti, ističu u Valalti, prenosi Istra24.

Među ostalim nagalašavaju kako je odluka da se pojedini dijelovi dodatno zaštite rezultat učestalih provalnih krađa.

- Odabrana vrsta žice onemogućava laku provalu u kamp i oštećenje i rezanje slabijih žica, što pridonosi sigurnosti gostiju kampa i njihove imovine. Također, kamp prikolice, kamperi, šatori i brodovi ostaju i tijekom zimskog perioda u kampu na čuvanju. Ujedno ti dijelovi ograde nisu direktno dostupni gostima te svi gosti kampa koriste ulaznu recepciju za ulaz i izlaz. Dakle, nismo imali slučaj bilo kakvih ozljeda gostiju na dijelovima zaštićenim opisanom ogradom/žicom“, kažu u svom odgovoru i tek za kraj napominju "da je kamp od grada udaljen pet kilometara te da zbog toga niti građani koji generalno borave u gradu Rovinju nisu izloženi opasnosti od ozljeda“.

Ništa sporno u žilet žici ne vide niti čelni čovjek Grada Rovinja Marko Paliaga, niti istarski župan Boris Miletić.

Paliaga tako kaže da „Naturistički kamp Valalta iz sigurnosnih razloga kontrole broja korisnika posjeduje koncesiju kojom se dopušta ograđivanje plaža za nudiste".

-Takve vrste koncesija, kojih je u Hrvatskoj trenutno 18, izdaju Županije, a u slučaju Valalte, ista je važeća od 2013. do 2033. godine, prebacio je Paliaga lopticu na Županiju.

Istarski župan Boris Miletić također pomirljivo prihvaća cijelu ovu situaciju, iako je ranije oštro osudio postavljanje bodljikave žice na granici sa Slovenijom uz apel za njezino što hitnije uklanjanje.

"Žica predstavlja i fizičko razdvajanje naših građana i u mentalitetu našeg čovjeka ona je u potpunosti neprihvatljiva", govorio je tada Miletić.

"Kao prvo želim istaknuti da sam protiv svih barijera, ograda, žilet-žica i slično. No, u ovom konkretnom slučaju, radi se o pitanju sigurnosti gostiju kampa te sprečavanju kaznenih dijela. Pritom, bitno je naglasiti da je upravo percepcija sigurnosti jedan od glavnih motiva dolaska turista u Istru", stava je sada župan Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 18:20