STRAVA I UŽAS U RIJECI

ŠOKANTAN SLUČAJ RODITELJSKOG NEMARA Preminuo dječak kojeg su roditelji izvukli iz bolnice: 'Bio je teško bolestan, a odveli su ga kod iscjeliteljice iz Rijeke'

Dječaka je, kako smo doznali, pokupila Hitna i bio je u vrlo lošem stanju - mršav, dehidriran i s modricama po cijelom tijelu
 Zeljko Sop / CROPIX

Nevjerojatan slučaj roditeljskog nemara u kombinaciji s predrasudama i nadriliječništvom, kao i birokratskom tromošću, koštao je života 9-godišnjeg dječaka iz Kostrene, koji je preminuo u KBC-u Rijeka u noći s petka na subotu, nažalost, u teškim mukama. Dječakova je prerana smrt zgrozila stanovnike tog mjesta koji su nam posvjedočili da su slušali danonoćno zapomaganje djeteta iz kuće u kojoj je bio sa svojim roditeljima te zbog toga zvali policiju i Centar za socijalnu skrb. Sustav je reagirao, ali nažalost, za dijete je bilo prekasno.

Devetogodišnji je dječak početkom kolovoza dopremljen u Dječju bolnicu Kantrida gdje mu je, kako neslužbeno doznajemo, dijagnosticiran rak limfnih čvorova, i to non-Hodgkin limfom, agresivna vrsta. U vrijeme dolaska u bolnicu dječak je bio vrlo natečen u vratnom dijelu, što znači da je bolest već uzela maha. Njegovi su roditelji, vele nam susjedi, krili da je dječak uopće bolestan.

Nakon jednog dana provedonog na Kantridi roditelji su ga, kako smo neslužbeno doznali, izvukli iz bolnice, potpisavši izlazak uz izliku da idu na liječenje u Rusiju. Liječnici su ih pokušavali odgovoriti od tog plana, uvjeravajući ih da je situacija vrlo ozbiljna, no roditelji ih nisu poslušali.

Kako su nam ispričali susjedi koji su od samog početka bili upućeni u slučaj i vrlo angažirani u nagovaranju roditelja da pristanu na konvencionalno liječenje, nakana im je bila da izbjegnu kemoterapiju s obzirom da se radi o poklonicima teorija zavjere, uvjerenima da kemoterapija sadrži bojne otrove.

- Odlučili su dijete liječiti kod lokalne kult-liderice iz Rijeke, njihovog spiritualnog uzora, takozvanom „bioenergijom“ ili „elektra iscjeljivanjem“. Po očevim riječima, iscjeljiteljica je „spoznala istinu“ i on daje dijete u njene ruke. Ona je arogantno izjavila u početku da će ga izliječiti u 2-3 sata. Mi susjedi i prijatelji smo moljakanjima, apelima, bijesom pokušali urazumiti roditelje, bez uspjeha. Ja sam im pisala poruke, odbijali su me s prijezirom, blokirali na Facebooku.Saznali smo i da je bolnica sve uputila Centru za socijalnu skrb i da je postupak u procesu – ispričala nam je jedna Kostrenjanka.

Dječak je, inače, bio prijavljen kod majke na otoku Krku, a dolazio je kod oca vikendom i praznicima u Kostrenu. Družio se, kako nam je ispričala susjeda, s njenim sedmogodišnjim sinom.

U prvo vrijeme roditelji su dječaka držali na Krku gdje je tada boravio i otac i odbijali su posjete lokalne patronažne sestre. Otac je kasnije svojem prijatelju iz djetinjstva rekao da su dobili 15 dana od države da započnu liječenje inače će im oduzeti skrb. Ročište je, doznali smo, održano 24. kolovoza, a otac je, navodno, pristao na jednu kemoterapiju, ne više od toga. Njegovi poznanici kažu da je izjavljivao da bi on prije umro nego išao na kemoterapiju.

Na ročištu su roditelji izjavili da vode dijete u Aviano u Italiju gdje imaju zakazan termin 1. rujna, a tamo mu je obavljen novi pregled nakon kojeg se vratio kući. Susjedi tvrde da je otac živio u nehigijenskim uvjetima, u kući bez WC-a, a dječak je posljednjih 20-ak dana svojeg života proveo s njim i majkom u Kostreni.

Susjed D.D. veli da su svakodnevno čuli djetetovo zapomaganje te pokušavali oca uvjeriti da ga odvede na liječenje. On im je, prema susjedovim riječima, tvrdio da idu u Aviano.

- Nas par prijatelja skupili smo se da im pomognemo, s obzirom da se radi o obitelji lošeg imovinskog stanja. Jedan im je prijatelj kupio automobil, Renault 4, kako bi mogli otići u Italiju, a kupili smo mu i mobitel kojeg do tada nije imao, kako bi mogao telefonirati ako treba – ispričao nam je susjed.

Strava u kostrenskoj kući eskalirala je u noći sa srijede na četvrtak.

- Oko dva i pol ujutro dječak je vrištao. Otac se derao na njega: „Diži se, nisi ti invalid, ti si zdrav!“. Urgirao sam, preskočio ogradu. Već su se okupili i drugi susjedi. Oca se nije dalo urazumiti – priča D.D..

Pozvan je Centar za socijalnu skrb i prema susjedovim riječima, došli su u četvrtak ujutro u pratnji policije. Otac se posvađao s njima i dijete nije predao jer nisu imali nalog, a susjedi su dali iskaze te ostavili brojeve telefona.

- Rekli su mu: 'Nemoj bježati!'. U četvrtak oko 19.30 sati roditelji su pobjegli s djetetom i psom. U petak ujutro iz Centra su stigli s nalogom, no nije ih više bilo. Bili su u napuštenoj kući u u Gorskom kotaru, obiteljskoj starini – ispričao nam je D.D.

Dječak je u bolnicu dopremljen u vrlo lošem stanju - mršav, dehidriran i s modricama po cijelom tijelu. U bolnici mu, na žalost, nisu uspjeli pomoći i preminuo je u noći s petka na subotu. U policiji ne žele davati nikakve izjave o slučaju, s obzirom da se radi o maloljetnom djetetu, i za sada nemamo potvrdu da li će doći do kaznenog progona roditelja i po kojoj osnovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:31