OSJEČANIN ŠPLAJT

ŠOKANTAN SLUČAJ: Zbog komentara na portalu pratio ga privatni detektiv, a MUP istraživao

Ravnatelj Crvenog križa u Osijeku Marko Đukić, uposlio je detektiva i policiju jer je komentare na internetu smatrao klevetom
 Vlado Kos/CROPIX

Osječanin Vladimir Šplajt bio je izvrgnut dvomjesečnoj policijskoj istrazi samo zbog toga što je Marko Đukić, ravnatelj Crvenog križa u Osijeku, posumnjao da bi on mogao biti autor komentara na portalu Jutarnjeg lista .

Iako se kazneno djelo klevete, a Đukić je smatrao da je o tome riječ, ne progoni po službenoj dužnosti, već privatnom tužbom onoga tko se smatra oklevetanim, osječka policija upustila se u široku istragu ne bi li otkrila tko stoji iza dva komentara potpisana pseudonimom “Vlado 51”, objavljena na našem portalu.

Policija se, dakle, počela baviti poslom za koji nema ovlasti, upustivši se u nešto što bi se moglo nazvati maltretiranjem građana. No, ono što je još zanimljivije, osječka policija nije uopće obavijestila Državno odvjetništvo da istražuje Šplajta, mada je to po zakonu bila dužna, već im je nakon dva mjeseca istrage o tome poslala posebno izvješće.

Državno je odvjetništvo, s obzirom da se kleveta ne goni po službenoj dužnosti, postupilo jedino kako je i moglo: višemjesečni trud policije odložilo je među predmete po kojima ne postupa.

Ne treba imati puno mašte pa zamisliti što bi se dogodilo kada bi se policija počela baviti prikupljanjem dokaza u slučajevima klevete i istraživala tko stoji iza pseudonima na portalima. Da policija nema pravo vršljati po registrima podataka telekomunikacijskih operatera za kaznena djela klevete, potvrdio je i pomoćnik ravnatelja policije Vitomir Bijelić u dopisu Vladimiru Šplajtu. No, osječka policija radila je upravo to: uprla je resurse ne bi li pronašla tko je autor komentarâ koji se nisu svidjeli ravnatelju Crvenog križa.

Prije nego što se policija latila posla za koji nije ovlaštena, ravnatelj osječkog Crvenog križa, Marko Đukić, angažirao je privatnog detektiva ne bi li on došao do imena osobe koja stoji iza pseudonima “Vlado 51” čije je komentare držao klevetničkim. No, kako privatna detektivska tvrtka Experior to nije utvrdila i kako je Općinsko državno odvjetništvo odbacilo tri kaznene prijave koje je Crveni križ podnio protiv Šplajta, posla se prihvatila policija. I to s neobičnim povodom.

Kada je Osijek 25. ožujka ove godine posjetio bivši predsjednik Stjepan Mesić da bi mu Gradsko društvo Crvenog križa uručilo priznanje, na pročelje zgrade Hrvatske gospodarske komore u kojoj se održavala svečanost netko je prosuo crvenu boju. Istoga dana Gradsko društvo Crvenog križa s poznatog je broja zaprimilo telefonski poziv građanina nezadovoljnog činjenicom da je priznanje uručeno Mesiću a ne nekom od aktivista Crvenog križa ili dobrovoljnih davatelja krvi.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:20