TUŽBE ZBOG UGOVORA

ŠOKANTNA ODLUKA SUDA U ZAGREBU 'Hrvatske šume, dajte radnicima cijelu božićnicu s kamatama!'

Sud je usvojio prvih 200 tužbi, a za još njih 700 su već zakazane sudske rasprave
 CROPIX

U sjeni skandala u HEP-u, koji je otkrio kako je Uprava sa zaposlenicima potpisala novi kolektivni ugovor koji im umjesto božićnice i regresa jamči godišnju nagradu od 3500 kuna, prolazi sasvim drukčiji problem s pravima radnika u drugom javnom poduzeću - Hrvatskim šumama.

Prije nekoliko dana Općinski je sud u Zagrebu, naime, usvojio prvih 200-tinjak tužbi zaposlenika Hrvatskih šuma te naložio poslodavcu da im u roku od osam dana isplati uskraćene božićnice od 1000 kuna s kamatama koje do sada iznose oko 50 kuna. Za još 700 istovjetnih tužbi već su zakazane sudske rasprave, što znači da bi i one mogle uskoro dobiti svoj pravorijek.

Ukupno je inače više od 6000 zaposlenika početkom ožujka podnijelo tužbe nakon što se nova Uprava oglušila na odredbe iz kolektivnog ugovora i nije im isplatila božićnice za 2012. U konačnici bi Hrvatske šume, ako Uprava ustraje na nepoštovanju kolektivnog ugovora, božićnice za prošlu godinu mogle umjesto 8,5 milijuna stajati više od 11 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Ivan Pavelić potvrdio nam je da su prve presude u korist zaposlenika donesene i da će ih tvrtka ispoštovati.

- Sud je sud i mi ćemo njegove odluke poštovati - bio je kratak Pavelić.

6,5 mil. s kamatama

Od Pavelića nismo uspjeli dobiti odgovor zašto nisu isplatili božićnice u propisnom roku, nego će ih sada platiti s kamatama, ali i pokriti sudske trošove, zbog čega će šteta za Hrvatske šume biti nekoliko milijuna kuna.

- Rekao sam vam: poštovat ćemo sudske presude - uzvratio je na takvo pitanje.

Da se Uprava pridržavala kolektivnog ugovora, isplata božićnica, tvrdi predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva Željko Kalauz, stajala bi oko 8,5 milijuna kuna. Budući da svi radnici nisu podnijeli tužbe, već njih oko šest tisuća, kada za sve bude donesen sudski pravorijek - ispada da će Hrvatske šume za njihove božićnice morati izdvojiti oko 6,5 milijuna kuna s kamatama. To je još manje od 8,5 milijuna. No, do sada su već sudski troškovi koji idu na teret toga javnog poduzeća, kažu u sindikatu, premašili dva milijuna kuna. Do okončanja postupka za sve tužbe, osim ako Uprava ne popusti i ipak isplati božićnice jer je posve jasno da će to ionako morati jer sud daje za pravo radnicima, ti bi se troškovi mogli povećati za bar još dva milijuna.

Isplata do kraja lipnja

U sindikatu se nadaju da će Uprava popustiti nakon što su usvojene prve tužbe zaposlenika. Željko Kalauz otkriva kako je njihovu odvjetniku to i najavio predsjednik Uprave.

- Rekao je da će božićnice biti isplaćene do kraja lipnja kako bi se izbjegli daljni troškovi - rekli su u sindikatu. Međutim, Pavelić nam to nije želio potvrditi ni demantirati.

- Zaista ne bih spekulirao o razgovorima koje sam vodio s odvjetnikom sindikata - izjavio je. U sindikatu tvrde kako su bili spremni odreći se velikog dijela svojih materijalnih prava. Budući da kolektivni istječe tek 2015., nova Uprava je lani u prosincu, sukladno zaključku Vlade o izjednačenju prava u javnim podzećima s onima u državnom sektoru, pokrenula pregovore sa sindikatima.

- Prema prijedlogu Uprave, radnici su se trebali odreći prava koja godišnje po zaposlenom vrijede oko 10 tisuća kuna. I mi bismo na to pristali da su nam zajamčili da neće biti otpuštanja. No, Uprava to nije željela prihvatiti i pregovori su prekinuti - podsjetio je Kalauz. Uprava je unatoč tome uskratila isplatu božićnice pa su sindikati pokrenuli tužbe koje su ovih dana počeli dobivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:12