'NEMA DOKAZA'

ŠOKANTNA PRESUDA U BEOGRADU Joca Amsterdam nije kriv za Pukanićevo ubojstvo!

Željko Milovanović je osuđen na 40 godina zatvora, a Milenko Kuzmanović na pet godina zatvora
 Aleksandar Dimitrijević/Cropix

BEOGRAD - Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, oslobođen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu krivnje za ubojstvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića u Zagrebu 23. listopada 2008., javlja Blic.

Neposredni izvršitelj ubojstva Željko Milovanović proglašen je krivim, kao i Milenko Kuzmanović, koji je optužen za pomaganje u ubojstvu.

Milovanović i Kuzmanović osuđeni su za teško ubojstvo, prvi kao neposredni izvršitelj, a drugi kao pomagač. Željko Milovanović je osuđen na 40 godina zatvora, a Milenko Kuzmanović na pet godina zatvora. Vrijeme provedeno u pritvoru bit će im uračunato u kaznu zatvora.

Milovanović je osuđen i zbog posjedovanja velike količine oružja i streljiva, koji su pronađeni prilikom njegovog hapšenja, kao i zbog falsificiranja osobnih dokumenata.

Prema optužnici srpskog Tužiteljstva za organizirani kriminal Sreten Jocić se teretio da je organizirao kriminalnu grupu koja je izvršila ubojstvo Pukanića i Franjića, nakon što je sa “za sada neidentificiranim osobama” postigao dogovor da za 1,5 milijuna eura ubije vlasnika “Nacionala”.

Neidentificirane osobe su, sumnjaju u policiji, i naručitelji ubojstva. Jocić ipak ne ide na slobodu, nego će nastaviti služiti 15-godišnju kaznu u Centralnom zatvoru zbog naručivanja ubojstva Gorana Marjanovića 1995. godine.

I tužiteljstvo i obrana imaju pravo žalbe na tu presudu Apelacijskom sudu u Beogradu.

Joca Amsterdam je od početka procesa negirao krivicu i bilo kakvu vezu sa Pukanićevim ubojstvom, a u završnoj riječi tražio je od suda da ga oslobodi optužbi.

Prvooptuženi Jocić stigao je u zgradu u pratnji specijalnog osiguranja, a suđenje je počelo s malim zakašnjenjem.

Srbijansko tužiteljstvo za organizirani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u Beogradu maksimalnu kaznu od 40 godina.

U Hrvatskoj su za ubojstvo Pukanića i Franića na ukupno 150 godina zatvora prvostupanjskom presudom osuđeni Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić, Slobodan Đurović te Željko Milovanović.

Obrazloženje presude: 'Nema dokaza'

Sudac Vladimir Vučinić obrazložio je presudu objašnajavjući da nije dokazano kazneno djelo zločinačkog udruživanja pa su te optužbe oslobođeni i Jocić i druga dvojica optuženih.

Vučinić je objasnio kako nije bilo dokaza da je riječ o organiziranoj zločinačkoj skupini te da se nije moglo utvrditi tko je i kada organizirao skupinu jer je državni odvjetnik tvrdio da ju je Jocić organizirao u prvoj polovici 2008., dok je jedan svjedok izjavio da je skupina organizirana nekolikog godina ranije, kad je Jocić još bio u Bugarskoj.

"Zašto bi istu skupinu koja je već organizirana ponovno organizirao 2008. godine", upitao je sudac Vučinić.

Jocićev odvjetnik Dragoš Cukavac ocijeno je da se oslobađajuća presuda "mogla očekivati", dok je državno odvjetništvo najavilo žalbu.

Željko Milovanović osuđen je i zbog velike količine oružja i strjeljiva koja je kod njega nađena kad je uhićen te zbog krivotvorenja osobnih isprava i morat će platiti oko 7.000 eura sudskih troškova.

Predsjedavajući sudac Vučinić rekao je da je Slobodan Đurović, Jocićev kum, kojem je suđeno u Zagrebu, s nepoznatom osobom dogovorio Pukanićevu likvidaciju za 1,5 miliona eura.

Đurović je za to djelo osuđen u Zagrebu na 22 godine zatvora uz ocjenu suda da je uojstvo počinjeno iz koristoljublja.

Državno je odvjetništvo ostalo pri tvrdnji da je jasno dokazano tko je i kako počinio ubojstvo, ali da je teško doći do nalogodavaca. Za državno odvjetništvo nesporno je i da je motiv ubojstva Pukanićevo pisanje o međunarodnom švercu cigareta, te njegovo svjedočenje o tome pred sudom jedne europske zemlje.

Državno je odvjetništvo u završnoj riječi krajem siječnja tražilo za Jocića i Milovanovića po 40 godina zatvora zbog organiziranja ubojstva i likvidacije Pukanića, a za Milenka Kuzmanovića "ne manje" od 15 godina zatvora.

Jocić je uhićen 27. travnja 2009. u Beogradu u vili obitelji Slobodana Miloševića na Dedinju, koju je unajmio i u kojoj je stanovao. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:30