KRAH NA DRVNOM BIZNISU

ŠOKANTNA SUDBINA PAVLA MILJAVCA Bio je general i ministar, a sada mu je na dražbi sva imovina tvrtke i kuća!

Upropastio ga je kredit od 45 milijuna švicarskih franaka koji je narastao na 90 milijuna!
 Damjan Tadić/Cropix

Umirovljeni general i bivši ministar obrane Pavao Miljavac u drvnom biznisu izgubio je sve što je imao. Na javnoj dražbi koja će se održati 6. svibnja na Trgovačkom sudu u Zagrebu drugi put će se pokušati prodati njegova obiteljska kuća te proizvodne hale i strojevi pilane u Maletićima nedaleko od Karlovca, ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna.

Ova priča ima i drugu stranu medalje.

Kroz stečaj Miljavčeva obrta PM Lignum, koji je prošle godine kao vjerovnik sa 32 milijuna kuna potraživanja i uknjiženim pravom zaloga na nekretnine pokrenulo društvo za financiranje Hypo-leasing Kroatien, vjerovnici će se moći naplatiti samo iz imovine ponuđene na javnoj dražbi, koja teško da će probiti procijenjeni iznos.

Poticaji

A banke, leasing društva, država, dobavljači i ostali vjerovnici koji u ovom trenutku od Pavla Miljavca potražuju više od 200 milijuna kuna ostat će bez svojih potraživanja. U tim sredstvima je i 27 milijuna kredita koji mu je odobrila ugašena državna Agencija za razvoj i zapošljavanje, te stotine tisuća kuna bespovratnih poticaja koje mu je isplaćivao stranački kolega Petar Čobanković, dok je bio na čelu Ministarstva regionalnog razvoja.

Naftni tajkun

Neslužbeno smo doznali da postoji jedan zainteresirani ponuđač (informaciju nam je potvrdio i sam Miljavac) za kupnju njegove kuće i pilane. Riječ je o kastavskom poduzeću Ligneus u vlasništvu riječkog naftnog tajkuna Joze Kalema, kojemu je s Kalemom direktorica Miljavčeva kći Anita, a osnovano je da bi preuzelo Miljavčeve pogone. Sva imovina koja će se prodavati na javnoj dražbi zapravo je trenutno u najmu Ligneusa.

Ako bi on postao vlasnikom vrijednih nekretnina, zapravo bi u Maletićima sve ostalo isto, osim što bi se potezom pera one oslobodile tereta od 185 milijuna kuna potraživanja, odnosno taj iznos vjerovnici bi dalje mogli potraživati samo od vlasnika obrta, Pavla Miljavca, na kojega ionako više ništa ne glasi, a on bi ga mogao vraćati samo od jedne trećine svoje saborske mirovine. Ligneus je u Miljavčev biznis ušao 2010 ., kad je on bio u bezizlaznoj situaciji, te su mu Hrvatske šume zbog 20 milijuna kuna duga odbile isporučivati sirovinu. Ligneus je preuzeo dug prema Hrvatskim šumama, te nešto manji dug prema HEP-u.

Isti mjesec kad je potpisan ugovor o vraćanju duga iz izvora u Hrvatskim šumama doznajemo da je počela i opskrba Hrvatskih šuma gorivom, pa se pretpostavlja da Kalem dugovanje zatvara kompenzacijom gorivom, odnosno cesijom, jer je u posao uključio svoj Ri-Petrol.

Na javnoj dražbi za desetak dana tako će se naći poslovni objekt, odnosno pilana procijenjena na 1, 7 milijuna kuna, pilana i dvorište u vrijednosti 637.000 kuna, parkiralište i oranica, gdje se zapravo nalazi montažna hala u vrijednosti 1,5 milijuna kuna te polje sa skladištem u vrijednosti 461.000 kuna. Osim toga, prodavat će se i velika Miljavčeva kuća u kojoj živi s obitelji, procijenjan na 1,6 milijuna kuna. Za oko osam milijuna kuna prodavat će se i kompletna proizvodna linja sa strojevima za obradu drva procijenjena na oko osam milijuna kuna.

Pristupni put

Od imovine na bubanj ne ide samo jedan proizvodni pogon, koji se već nalazi u vlasništvu Ligneusa, stara kuća u vlasništvu Pavlove majke Marije (koja se renovira i nadograđuje), te stara mlinica na Dobri, također u majčinom vlasništvu, kao i nekoliko poljoprivrednih parcela i šume, što je 2009. preneseno u vlasništvo sina Dubravka. Jedna takva parcela je i pristupni put koji vodi do nekretnine koja se prodaje.

Što će biti s njegovom imovinom koja se prodaje na javnoj dražbi te s preostalim dugovima, pitali smo Pavla Miljavca, čija je obitelj u drvnoj industriji cijelo stoljeće, a on cijeli svoj život.

- To nije tako jednostavno objasniti, problematika je jako složena i ako vi to napišete ovako jednostavno, to neće biti istina i samo ćete napraviti štetu - rekao nam je umirovljeni general Miljavac te pristao obrazložiti, kako je rekao, genezu problema.

Proizvodnja parketa

- Uložili smo svoj novac, novac banki, fondova i napravili jednu od najsuvremenijih tvornica za proizvodnju troslojnih parketa u Europi. Ona u ovom trenutku zapošljava 138 ljudi, koji dobivaju plaće, a 98 posto proizvodnje izvozimo na najzahtjevnija tržišta Danske, Švedske, Švicarske i Njemačke. Proizvodi se gotovo pola milijuna kvadrata parketa, a u pojedinim odjelima radi se i u tri smjene. PM Lignum je zapao u teškoće i sve smo iznajmili Ligneusu. Sreća što je Ligneus uletio jer nam je dao ono što nismo imali, obrtna sredstva, a to je značilo kontinuitet proizvodnje, i tvrtka se stabilizirala - rekao je Miljavac.

Osim što je imao veliko kreditno zaduženje u švicarskim francima i što je u veliki posao uletio u vrijeme najgore recesije, Miljavac krivca za neuspjeh vidi i u državi koja nije na vrijeme vraćala PDV te u 1,7 milijuna kuna, koliko mu je poreznim rješenjem ovršeno s računa, pa vraćeno nakon četiri godine, nakon što je dobio upravni spor protiv Porezne uprave.

- Imali smo u to vrijeme blokiran račun, Hypo se digao na noge. Baš kod njih imali smo 54 milijuna kuna kredita u švicarcima koji je preko noći narastao na 97 milijuna kuna. Nakon svega procijenili smo da se taj kredit jednostavno više ne može vraćati te dali sve u najam dok se ne riješi cijela situacija - kaže Miljavac. Dodaje da je s najboljim namjerama ušao u posao, ali je upao u velike probleme dodajući da je pokušao dugove reprogramirati preko bivše Vlade i HBOR-a, ali da nije bilo sluha banaka.

- U ovoj državi sustav nije dobro postavljen, mislim da to neće tako dugo funkcionirati. Mi smo obrt, ali smo knjigovodstveno radili kao poduzeće zbog broja radnika, vrijednosti osnovnih sredstava i prometa, a sada kao obrtnik za sve odgovaram vlastitom imovinom koja se prodaje. Nadam se da će u dražbi sudjelovati Ligneus, naš strateški partner. Pokušat će, u tom smjeru se stvari razvijaju, ali to nije sigurno, možda se pojavi i netko sa strane. Samo bi sada bila šteta da sve stane - zaključuje Miljavac.

On nam tvrdi da je njegova imovina vrlo vrijedna te da će nenamireno ostati tek 20 posto vjerovnika tvrdeći da proizvodni pogon u Ogulinu vrijedi 120 milijuna kuna.

Ostali samo dugovi

- U Maletićima je samo jedan manji dio. Na dražbu ne ide sve, nego dio po dio, a procjene za pogon u Ogulinu su velike - uvjerava nas Miljavac.

Njega, međutim, demantira Marinko Paić, stečajni upravitelj PM Lignuma.

Kaže da Pavao Miljavac u Ogulinu nema više ništa - osim dugova.

- Pogon u Ogulinu prodan je u predstečajnoj nagodbi za nešto više od osam milijuna kuna. To je nekretnina, a pokretnina, radi se o glavnoj liniji za proizvodnju, u vlasništvu je Hypo leasinga. Kako su oni uredili odnos, ne znam - rekao je stečajni upravitelj Paić pretpostavljajući da bi vrijednost linije koju si je uzeo Hypo leasing mogla biti 100 milijuna kuna.

Stečajni postupak

- Dakle, nevezano uz to, vjerovnici od PM Lignuma potražuju 200 milijuna kuna, a taj bi se dug trebao naplatiti iz imovine koja je sada na dražbi, dakle iz 13,6 milijuna kuna - istaknuo je stečajni upravitelj i potvrdio da PM Lignum u stečaju ubire mjesečno 85.000 kuna najma od Ligneusa, a ta se sredstva troše za stečajni postupak.

Ono što je Miljavac očito želio sakriti od javnosti, otkrio nam je stečajni upravitelj Pajić. Kupac njegove hale u Ogulinu je Ri-Petrol, također u vlasništvu Joze Kalema.

- Na kraju priče ovdje su svi izgubili. Novac iz banke išao je direktno u tvornicu, još je i naš, obiteljski novac upucan, a ništa nije izvučeno. Sada je najvažnije da se radi, zbog tih 140 ljudi - kaže umirovljeni general Miljavac.

Ni nakon što je izgubila tvornicu u Ogulinu, te nakon što će ostati bez kuće i pilane, obitelj Miljavac ne odustaje od biznisa s drvom. Doznajemo da su još 2009. osnovali poduzeće Aurum koje se također bavi preradom drva, a sjedište mu je u Maletićima. Dvije godine kasnije u Zagrebu je osnovano poduzeće Carpinus sa sjedištem na zagrebačkom Laništu. U oba poduzeća direktori su Miljavčeva djeca, Anita i Dubravko, a kontakt brojevi su telefoni posrnulog PM Lignuma. Također doznajemo da su preuzeli manju seosku pilanu u Lešću u općini Generalski Stol, koju ovih dana uređuju i opremaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:06