TUŽBA ZA GENOCID

ŠOKANTNA SVJEDOČENJA 'Vrištali smo kao životinje. A oni su se smijali i vikali: Još, još!'

Četvrtog dana suđenja hrvatski tim nizao je konkretne, teške zločine od ljeta 1991. na okupiranim područjima
 YouTube

HAAG - U Tovarniku je srpski vojnik silovao djevojku pred očima njene bake, a onda je ubio. U zatvoru u Kninu zatvorenicima su žicom vezali genitalije, a onda puštali struju. "Vrištali smo kao životinje. A oni su se smijali i vikali 'Još, još!", svjedočio je jedan preživjeli. U Tovarniku su trojica kastrirana nožem, pred očima kapetana JNA, koji ništa nije poduzeo da to spriječi.

Četvrtog dana suđenja pred Međunarodnim sudom pravde hrvatska zastupnica Vesna Crnić-Grotić i član tima Davorin Lapaš nizali su konkretne, teške zločine od ljeta 1991. na okupiranim područjima. Jedan po jedan, profesor Lapaš opisivao je kako je JNA gomilala snage u Hrvatskoj od srpnja 1991. da bi u kolovozu 1991. bili napadnuti Dalj i Erdut, potom je 26. kolovoza uništeno Kijevo, nakon tromjesečne opsade. Deset civila je ubijeno.

Drugog rujna JNA je okupirala Berak u istočnoj Slavoniji. Tko god je ostao, ubijen je: 34 tijela su pronađena, za deset se još traga. Slijede Ćetekovac i Balinovac, gdje je ubijeno 20 civila. U Pakracu je ubijeno 49 ljudi, među njima 10-godišnje dijete, u Tovarniku njih 48. A listopad je tek bio krvav: 80 ubijenih na području Hrvatske Kostajnice, u Novom Selu Glinskome 43 ubijenih, pa 40 u Donjem Čagliću…Profesor Lapaš nizao je podatke o zločinima u prvih nekoliko mjeseci rata.

- Previše je zločina da bismo ih sve mogli predstaviti. Ima zločina u kojima nitko nije preživio, pa nemamo svjedoke, a puno je i onih, posebno onih u zatočeničkim logorima u Srbiji, o kojima nitko ne želi svjedočiti - prenio je Lapaš. U 142 masovne grobnice otkriveno je 3656 žrtava; od 3200 identificiranih, 27 posto je žena, a 38,5 su stariji od 60 godina. Među ubijenima i bačenima u masovne grobnice je i 37 maloljetnika. Raširenost i težina zločina dokazuju da je Srbija znala što se događa, a ništa nije učinila da to spriječi, istaknuo je Lapaš. Iz Srbije su u međuvremenu vraćena 103 tijela, ali 23 godine kasnije, još uvijek imamo više od 850 nestalih, žrtve još nisu dostojno pokopane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:40