NIKAD OVAKO VISOK POSTOTAK ALKOHOLIZIRANJA MLADIH

ŠOKANTNI NOVI PODACI Uzbuna u Sisku: Čak 88,5 posto mladih pije!

 Ponoš/CROPIX

SISAK - Vijesti koje nas svakodnevno iznova šokiraju, a govore o pijanstvu i hitnim intervencijama liječnika zbog pijanstva maloljetnih osoba, pa i 13-godišnjih dječaka i djevojčica, poput primjera iz Splita, svehrvatska su stvarnost.

Taj je problem naročito istaknut u Sisku, odnosno na području Sisačko-moslavačke županije, jer prema prema rezultati istraživanja koje je proveo odsjek za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječnje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, čak 88,5 posto mladih Siščana pije povremeno, često ili se redovito opija.

Dr. Suzana Fabijanić, voditeljica odsjeka za izvanbolničko liječenje ovisnosti ističe kako se podaci o 88,5 mladih koji rezultat istraživanja provedenog 2008. godine, te da će županijski zavod provesti novo istraživanje tijekom ove godine. - Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije je 1998. godine prvi put istraživao raširenost konzumacije alkohola među mladima. Tada je 68 posto mladih priznalo da pije.

Slijedeće istraživanje imali smo 2003., kada je broj konzumenata akohola povećan na 73 posto, posljednje je bilo 2008., a rezultat je 88,5 posto mladih koji piju. Ove godine provest ćemo četvrto veliko istraživanje o konzumiranju alkohola na populaciji od 14 do 18 godina. Moram priznati, jako se bojim rezultata, ustvrdila je dr. Fabijanić, dodajući kako je u razdoblju od 10 godina konzumiranje alkohola među mladima poraslo 20,5 posto.

Po podatku o čak 88,5 posto mladih Siščana koji piju, sisačko područje je iznad državnog prosjeka i alkohol među mladima je problem broj jedan Sisačko-moslavačke županije, puno veći od ovisnosti o drogama , duhanu ili tzv-nekemijske ovisnosti, odnosno ovisnosti o kocki, facebooku ili kompjutorskim igricama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:10