KONZERVATIVNI STAVOVI

Šokantni podaci istraživanja: Više od 30 posto Hrvata žene drži slabijim spolom i smatra da im je mjesto u kući!

 Paun Paunović / CROPIX

ZAGREB - Podaci nedavnog istraživanja provedenog u Hrvatskoj pokazuju da 36 posto muškaraca još uvijek misli da je najvažnija uloga žene briga o kući i kuhanje za obitelj, 20 posto ih smatra da bi trebali imati posljednju riječ u kući kod donošenja odluka, trećina se slaže da je ravnopravnost između žena i muškaraca otišla predaleko, a više od jedne trećine muškaraca bilo je nasilno prema partnerici.

Istraživanje je proveo Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanj e (CESI) na uzorku od 1500 muškaraca i 505 žena u dobi od 18 do 68 godina, a rezultate je na današnjem otvaranju konferencije "Maske i maskuliniteti - rad s mladićima na nenasilju, rodnoj ravnopravnosti i zdravlju" predstavila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, ocijenivši ih zabrinjavajućima.

"Još uvijek prevladava mišljenje da je zalaganje za ravnopravnost spolova ženska tema, koja se tiče samo žena i nema nikakvu važnost i značaj kakvu imaju druge društvene teme", upozorila je Ljubičić.

Smatra da postoji preveliki postotak muškaraca koji su pratrijarhalnih stavova i koji predstavljaju prepreku u ostvarivanju ravnopravnosti spolova, iako, naglasila je, neka recentna istraživanja pokazuju da muškarci načelno podržavaju rodnu ravnopravnost i to u natpolovičnoj većini.

"Muškarci koji zastupaju ravnopravne stavove su manje skloni nasilju, više sudjeluju u rasporedu kućanskih poslova i brigi o djeci, manje su skloni homofobnim stavovima" ustvrdila je Ljubičić te dodala da stavovi mlađih obrazovanih muškaraca pokazuju da se stvari ipak mijenjaju u pravcu rodne ravnopravnosti.

Cilj konferencije je naglasiti važnost rada s mladićima na dekonstrukciji negativnih modela maskuliniteta koji dovode do toga da se oni ne uključuju u društvo, koriste nasilje, ne poštuju djevojke i žene te se ne brinu o zdravlju.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić rekao je kako je promjena svijesti najvažnija stvar za naše društvo te je naglasio važnost multidisciplinarnog pristupa u tom procesu. Smatra da je za promjenu svijesti najbolje kada dolazi kroz odgoj i obrazovanje, obitelj i jasne institucije koje provode preventivne programe.

"Realnost nasilja nije prisutna samo kod muške djece, mediji su puni vijesti o izgredima koje su napravile djevojke, a koje po surovosti nimalo ne zaostaju za dječacima", upozorio je pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Petar Skansi, ustvrdivši da je škola kao odgojna i obrazovna ustanova "od presudnog značaja za mentalno zdravlje nacije".

Naglasivši kako je odgoj djece i omladine vrlo složen i odgovoran proces, kazao je da je razvijanje natjecateljskog, ali fer duha u mladima temeljenog na osobnom samopoštovanju i uvažavanju drugih, preduvjet da se stekne pravilna strana maskulinuma.

Stručnu konferenciju zajednički su osmislili Organizacija mladih Status: M u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te uz podršku međunarodne organizacije Care International, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Grada Zagreba.

Na konferenciji će sudionici tijekom dana predstaviti model rada s mladićima na ravnopravnosti, zdravlju i nenasilju u školama i zajednicama - "Inicijativa mladića". Riječ je o programu koji od 2006. u Hrvatskoj radi s mladićima na prihvaćanju zdravijih i rodno prikladnijih načina da se postane muškarac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:35