DRAMATIČNE SNIMKE

Šokantni prizori nedaleko od Brača: Izgorio gliser, putnici i posada se spasili skokom u more

Više detalja oko uzroka izbijanja vatre bit će poznato nakon očevida, kao i nakon razgovora s članovima posade

Požar glisera

 Snimio čitatelj

Gliser duljine 10-tak metara izgorio je oko 18 sati ispred Milne na otoku Braču. Jedan Splićanin koji se u tom trenutku našao na trajektu koji plovi za Korčulu poslao je redakciji Slobodne Dalmacije ove dramatične snimke.

Na njima se vidi vatra i gusti dim koji su ‘progutali‘ gliser, za sada nepoznate marke, kao i oznake.

Četiri osobe spasile su se iz požara skačući s brodice u more, izvijestili su u subotu splitski vatrogasci. Navodno je riječ o dva putnika i dva člana posade. Oni su dobro i neozlijeđeni i već u splitskoj Lučkoj kapetaniji opisuju cijeli događaj.

Drugi video koji je Jutarnjem listu poslao čitatelj prikazuje kako je požar, prije nego li je gliser u potpunosti izgorio, ugašen s jahte.

- Na gliseru su bila dva člana posade, hrvatski državljani i dvoje stranaca, mislim da se radi o državljanima SAD-a. Oni su plovili sa Visa prema Splitu i u razini Milne izbio je požar u brodskoj strojarnici. Članovi posade su odmah u strojarnicu pustili prah za gašenje požara i zatvorili je, međutim požar nisu uspjeli ugasiti. Kada su vidjeli da su nemoćni pred vatrenom stihijom, koja je gutala brod, prekrcali su se na jedan od okolnih brodova, koji su se u tom trenutku našli na toj poziciji, jer je taj dio ovog našeg akvatorija, u tom dijelu dana vrlo prometan, kazao nam je kapetan Željko Kuštera, lučki kapetan Lučke kapetanije Split.

Djelatnici Lučke kapetanije su već nakon 10-tak minuta od izbijanja požara na gliseru bili sa dva broda Lučke kapetanije, na mjestu havarije.

- Jedan od naših brodova je išao po vatrogasce, a jedan je išao odmah na poziciju gdje je gorio gliser. U gašenju nam je puno pomogao i izletnički brod "President" iz Krila Jesenica. Najvažnije u svemu ovome je što su spašeni ljudski životi i što nitko od članova posade, kao ni putnika sa glisera nije zatražio liječničku pomoć, rekao nam je kapetan Kuštera.

Na mjestu požara, ispred Milne preko noći će ostati jedan brod Lučke kapetanije, kao i brod SV. Florijan, koji je specijaliziran za sanacije morskih onečišćenja.

- Mislimo da do onečišćenja ne bi trebalo doći, jer se radi o dizel gorivu, koje vrlo brzo, u sat vremena ispari ili izgori u požaru. Ipak, preventivno smo postavili samoupijajuće brane, ukoliko ipak dođe do onečišćenja, zaključio je kapetan Željko Kuštera.

Kako nam je reko kapetan Kuštera, gliser je, nakon što je izgorio, brod je potonuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:52