OBJAVIO EUROSTAT

ŠOKANTNI REZULTATI VELIKOG EUROPSKOG ISTRAŽIVANJA Čak 37 posto Hrvata smatra da je silovanje u ovim situacijama opravdano!

VIše od petine Hrvatica i Hrvata smatra i da žene često izmišljaju ili pretjeruju u svojim optužbama za zlostavljanje ili silovanje
Ilustracija
 Danijel Soldo / CROPIX

Eurostat je nedavno proveo istraživanje o nasilju, a rezultati su blago rečeno - šokantni, piše Slobodna Dalmacija. Ono što je najviše uznemirujuće što se Hrvatske tiče je da 37 posto ispitanika smatra da je seksualni odnos bez pristanka - silovanje - opravdan u nekim situacijama!

Ispitanici su odgavarali i na brojna druga pitanja, prenosi data.europa.eu, primjerice o nasilju u obitelji i seksualnom napastovanju. Pitanja su uključivala i ona o tome da li znaju neku žrtvu nasilja u obitelji i kome bi se one trebale obratiti u slučaju da za to doznaju. Odgovarali su i na pitanja o nasilju - za koje su upitani bi li ono trebalo biti legalno ili ilegalno.

Na pitanje smatraju li Hrvati i Hrvatice da je seksualni odnos bez pristanka prihvaljiv, davali su odgovore, odnosno opravdanja otprilike ovako:

1. Ako žena nosi 'provokativnu odjeću' (16 posto)

2. Ako je žena pod utjecajem alkohola ili droge (19 posto)

3. Ako je žena prije 'flertovala' sa silovateljem (15 posto)

4. Ako silovana osoba nije jasno rekla 'ne' ili se nije fizički branila od napada (9 posto)

5. Ako je žena imala više seksualnih partnera prije silovanja (6 posto)

6. Ako je šetala sama noću po ulici (4 posto)

7. Ako je svojevoljno ušla u kući silovatelja nakon spoja ili zabave (11 posto)


S druge strane, natpolovična, ali ne i velika većina ni jednu od ovih isprika ne smatra opravdanim razlogom za seksualni čin bez pristanka druge osobe.

Hrvatska, nažalost, kako se navodi u istraživanju, spada i među zemlje koje će češće smatrati da je nasilje protiv žena isprovocirano od strane žrtve.

E i da ne zaboravimo, više od petine Hrvatica i Hrvata smatra i da žene često izmišljaju ili pretjeruju u svojim optužbama za zlostavljanje ili silovanje. Radi se o 22 posto naših sugrađana .

Rezultati istraživanja Eurobarometra provedeni su u lipnju u kojem je sudjelovalo gotovo 30.000 ispitanika. Rezultati su objavljeni prije nekoliko dana, piše Slobodna Dalmacija.

Draga naša Hrvatska, pa kuda ti to ideš?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:40